Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Gliste odlaze na kinesko tržište

Autor: Krešimir Bukvić

05.08.2009. 22:00
Gliste odlaze na kinesko tržište

Foto: Sebastian GOVORČIN



U povodu početka poslovne suradnje tvrtke Telluris Medin iz Murvice koja se bavi uzgojem puževa i kalifornijskih gujavica s kineskom tvrtkom Jinweiaoxiang International Trade Co. u srijedu je na ranču Tellurisa priređena degustacija jela od puževa i kalifornijskih gujavica. Riječ je o izuzetno unosnom poslu, jer je dogovorena prodaja puževa, glista i humusa za 230.000 eura. Jedina poteškoća koju treba riješiti je daleki prijevoz, jer od posla neće, naravno, biti ništa ako gliste uginu. Zbog toga će prvi put ići u posebnim hladnjačama, a ako se to pokaže dobrim rješenjem kao za puževe, koji u hladnjačama mogu provesti i do tri mjeseca, trgovina će se nastaviti.
U Telluris Medinu ne samo da uzgajaju puževe i gujavice već ih nastoje i što više plasirati unutar gastronomije, oslanjajući se na brojna saznanja o njihovoj ljekovitosti. Još u drevnoj kineskoj medicini, primjerice, znalo se za dobrobiti konzumacije Lumbricus rubellus, Crvene kalifornijske gujavice, njenog blagotvornog djelovanja na ljudski organizam što je potvrđeno i na brojnim svjetski poznatim znanstvenim ustanovama među kojima i na Montana State University, Institute for research in cancer Omaha, Taiwan University te Allergy research group California. Crvena kalifornijska gujavica posebice je dobra u borbi protiv karcinoma pa je njena konzumacija prije svega pitanje zdravlja. A još kada je znalački ubačena u neka popularna jela užitak objedovanja gujavice nije ništa drukčiji od užitka objedovanja neke druge namirnice. Ono što je specifično za ovu glistu je da nema okusa pa se može pripremati sa svim vrstama jela od hladnih predjela preko toplih predjela, glavnih jela pa sve do deserta.
To je iskoristio predsjednik Udruge kuhara Zadarske županije Renato Kraljev koji je u srijedu pripremio niz jela s gujavicom i puževima. Uzvanici su imali priliku uživati u pečenom brancinu s umakom od pamidora, riže, povrća i puževa, punjenim šampinjonima u umaku od gorgonzole i puževa, carpaciu od dimljene tune s glistama, janjećim kotletima u umaku od gorgonzole s puževima, pečenim povrćem, rižom i glistama, krem juhama od leće i glista, juhi od pamidora s puževima, salati od rikole, mozzarele i glista te dinjama u umaku od šumskog voća s glistama.