Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mogli su barem zamijeniti isparanu zastavu

Autor:

05.08.2009. 22:00
Mogli su barem zamijeniti isparanu zastavu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Danas smo svjedoci da je polutajno položen vijenac na spomenik dr. Franji Tuđmanu i to je sav doprinos ovomu danu, kaže Tadija Šišić, predsjednik gračačkog Općinskog vijeća dodajući i kako je zastava RH na Gradini isparana već duže vrijeme te da su se nadali kako će bar na današnji dan biti zamijenjena. Načelniku Gračaca Goranu Đekiću jučer nije bilo ni traga
Skromno je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja koji se ove godine obilježavao na jučerašnji dan u Općini Gračac, općini koja je u vojno-redarstvenoj akciji Oluja oslobođena prije 14 godina. Vijenci su položeni i svijeće zapaljene na tri mjesta, na spomeniku dr. Franji Tuđmanu, spomeniku palim braniteljima i na mjestu stradanja Joze Ilijića, branitelja iz Županje poginulog u Gračacu za vrijeme akcije Oluja, a vijence su položili predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata, HDZ-a Općine Gračac i inicijativnog odbora UHDDR-a, koji se s ciljem ponovnog osnivanja udruge u Gračacu sastao prije polaganja vijenaca.
U ime Općine Gračac vijenac je položila pročelnica Ankica Šulentić, dok se načelnik i donačelnik nisu ni pojavili. Mnogi mještani ogorčeno su se prisjetili naslovnice jednog tjednika otprije pet godina u kojoj sadašnji načelnik Općine Gračac, Goran Đekić tvrdi kako je vojno-redarstvena akcija Oluja bila zločin koji se neće još dugo slaviti, te da je on ne može slaviti jer je tada istjeran iz kuće. Predsjednika HDZ-a i Općinskog vijeća Općine Gračac, Tadiju Šišića upitali smo kakvo je stanje u Gračacu nakon 14 godina od oslobođenja.
– I do sada smo skromno obilježavali Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, ali se uvijek znalo da je taj dan i predstavnici lokalne uprave su bili nazočni i polagali vijence te skromnim doprinosom obilježavali dan Oluje. Prijašnjih godina smo imali veća događanja kao vatromet prije dvije godine i razne turnire prethodnih godina, no činjenica je da prethodne četiri godine, osim polaganjem vijenca, predstavnici općine ignoriraju današnji dan. Prije desetak dana isti ti predstavnici općine imali su dernek u Srbu i svojom nazočnošću i financijskom potporom obilježili su neki lokalni praznik, iako povijesne činjenice govore nešto drugo, oni ga slave. Danas smo svjedoci da je polutajno položen vijenac na spomenik dr. Franji Tuđmanu i to je sav doprinos ovomu danu, rekao je Šišić dodajući i kako je zastava RH na Gradini isparana već duže vrijeme te da su se nadali kako će bar na današnji dan biti zamijenjena.
– Za danas smo se sami organizirali, a za sljedeća događanja na ovu temu imat ćemo svoj program. Ukoliko nam izvršna vlast ne želi pomoći, riješit ćemo nešto kroz predstavničko tijelo, odnosno vijeće i dostojanstveno ćemo obilježavati današnji dan i neke druge datume u novijoj hrvatskoj povijesti, rekao je Šišić.
Dopredsjednik HDZ-a Toni Marčić bio je ogorčen što načelnik i donačelnik Općine Gračac nisu obilježili današnji dan, a prisjetio se i naslovnice u tiskovini otprije pet godina.
– Prije pet godina načelnik Goran Đekić rekao je da se Oluja više neće slaviti u Gračacu, tako da mi se sad čini da je prešao s riječi na djelo, rekao je Marčić.