Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zahvalni Bogu na domovini i na daru slobode

Autor: Marija Ćurko

05.08.2009. 22:00
Zahvalni Bogu na domovini i na daru slobode

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Crkva i kršćani će se uvijek zalagati za dostojanstvo nedjelje, za pravo na odmor, za pravo žene da ne radi nedjeljom kako bi bila sa svojim mužem i djecom. Kršćani su danas potrebni ovome našem društvu i domovini, i to vjernici, čestiti i marljivi. Zato kršćani koliko god mogu neće dati u ovom trenutku otkaz onima koji rade, a manje zarađuju. Kršćani su pozvani zaposliti čovjeka koji ima djecu i bez posla je, čulo se u propovijedi mons. Mustaća
Svetu misu i svečani “Tebe Boga hvalimo” u povodu Dana domovinske zahvalnosti u zadarskoj katedrali Sv. Stošije predvodio je generalni vikar Zadarske nadbiskupije i katedralni župnik mons. Ivan Mustać. Na kraju misnog slavlja u znak zahvalnosti Bogu za slobodu i dar domovine otpjevana je himna “Lijepa naša” i “Bože, čuvaj Hrvatsku”.
– Kao i mnogi narodi svijeta, mi kao narod slavimo Dan domovinske zahvalnosti. Sjećam se blagdana Velike Gospe 1995. godine, rano ujutro u svetištu Gospe Maslinske na Belafuži kad smo otvarali njegova vrata, došle su žene iz okupiranih krajeva, gradova, Kotara. One su moleći na koljenima došle zahvaliti Bogu i Gospi za sve ono što se događalo proteklih dana. Taj događaj nikada nam ne može izblijediti iz sjećanja i pamćenja. Želimo zahvaliti Bogu za dar slobode i svoju domovinu. Želimo zahvaliti na osobit način svim braniteljima, koji su živi i možda imaju posljedice svih događanja, a posebno želimo Bogu zahvaliti za sve one koji su svoj život dali i ugradili u ono što sada imamo i što trebamo cijeniti, uvodno je kazao mons. Mustać potaknuvši na zahvalnost za Božja i ljudska dobročinstva.
– Situacija krize je situacija novog načina razmišljanja. Kriza je uvijek trenutak nove šanse, novog načina života. Kriza uvijek ima u svom korijenu riječ križ, koji je uvijek susret s nečim što te redimenzionira, što čini da počneš nanovo razmišljati s novim pogledom na neke stvari. Kriza podrazumijeva duhovnu obnovu, stoji u riječima mons. Ivana Mustaća koji se zatim u svojim riječima osvrnuo na Dan domovinske zahvalnosti.
– Pozvani smo vidjeti što nam je Bog dao kroz proteklih četrnaest godina i za to mu zahvaliti. Vjernici i Crkva su u ovih četrnaest godina uživali mir i slobodu. Crkva i kršćani će se uvijek zalagati za dostojanstvo nedjelje, za pravo na odmor, za pravo žene da ne radi nedjeljom kako bi bila sa svojim mužem i djecom. Crkva će se uvijek zalagati da djeca imaju pravo na oca i majku i da se znanost i medicina zalažu da roditelji koji imaju teškoća mogu imati djecu, ali uvijek u skladu s Božjim zakonima. Mi smo prvi kao vjernici i Crkva pozvani dijeliti sudbinu svoga naroda i dati svoj doprinos. Jedan vjernik svojim svetim i čestitim životom i radom može pomagati svoju društvenu zajednicu. Kršćani su danas potrebni ovome našem društvu i domovini, i to vjernici, čestiti i marljivi. Zato kršćani koliko god mogu neće dati u ovom trenutku otkaz onima koji rade, a manje zarađuju. Kršćani su pozvani zaposliti čovjeka koji ima djecu i bez posla je. Zato ćemo brinuti za branitelje i njihove obitelji, za obitelji s brojnom djecom i one koji su najugroženiji, jer je pošteno da u ovoj krizi najmanje trpe oni koji su najsiromašniji, zaključio je generalni vikar Zadarske nadbiskupije.