Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Hodočašće na otočić Zečevo

05.08.2010. 22:00
Hodočašće na  otočić Zečevo


Hodočašćem Gospi  od Zečeva na istoimenom  otočiću jučer su vjernici  i hodočasnici grada Nina te  okolnih župa – Vrsi, Privlake, Vira, Poljica i Zatona  obilježili Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan  hrvatskih branitelja, a ujedno i blagdan Gospe od  Sniga.
Nakon okupljanja i kratke  molitve u ninskoj stolnoj crkvi, nekadašnjoj katedrali  Sv. Anselma, mnoštvo vjernika i hodočasnika u jutarnjim se satima u procesiji  s kipom Majke Božje od  Zečeva, koji su nosili Marko  Zorić iz Grba, Milan Mamić  iz Poljica te Petar Glavan i  Ivan Štulić iz Nina, uputilo  prema Gospinom mulu. S  mula se nakon obavljenog  blagoslova mnoštvo Božjeg  puka svojim brodicama i  kaićima otisnulo s čudotvornim kipom Gospe od  Zečeva u smjeru njezinog  otočića. Ninskom se konvoju na sredini morskog kanala pridružila “flota” od desetak kaića i brodica s privlačkim hodočasnicima.  Oni pak hodočasnici koji  nisu imali na raspolaganju  plovila na otočić su stigli  kopnenim putem preko Vira i morskog tjesnaca Prizda.
Sveto euharistijsko slavlje  u crkvici na otočiću u zajedništvu s oko dvjestotinjak  okupljenih vjernika i hodočasnika predvodio je župnik Novigrada don Pavao  Zubčić. U koncelebraciji su  još pored ninskog župnika  sudjelovali don Šime Kevrića sudjelovali župnici Vrsi, Privlake, Vira i Poličnika  – don Tihomir Vulin, don  Ante Sorić, don Stjepan  Vinko i don Ivan Kevrić te  ravnatelj klasične gimnazije  Ivana Pavla II. u Zadru don  Joso Kokić.
U skladu sa starim  pučkim običajima svećenici  su na kraju cjelodnevnog  hodočašća obavili blagoslov  mora i svih plovila vezanih u  luci ispred crkvice u kojoj se  Gospa od Zečeva 1516. godine tri puta ukazala udovici  Jeleni Grubišić iz Jasenova  kod Vrsi.