Bez mladića poput 21-godišnjeg Alfreda danas ne bi bilo Hrvatske

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
ZAHVALNOST I PONOS - 29. obljetnica pogibije hrvatskog viteza Alfreda Lisice
Alfredo Lisica se isticao junaštvom i vedrinom duha. Svojim primjerom suborcima je davao poticaj za izdržljivost i svladavanje najvećih borbenih napora. Od dragosti smo ga zvali Bibinjac, a on se tim imenom ponosio. Alfredo je bio oličenje čovjeka, borca i prijatelja koji je uvijek išao prvi u sve akcije. Toga kobnoga 4. kolovoza 1992. kao zapovjednik izvidničkog voda 4. gardijske brigade Pauci pogiba kod Osojnika, na koti Kopilje brdo poviše Dubrovnika, kazao je suborac Ivica Lozina, umirovljeni bojnik HV-a
Velimir BRKIĆ
Crkvene obrede predvodio je župnik don Zdenko Milić

Svetom misom, prisjećanjem na hrvatskog viteza, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na posljednjem počivalištu na Novom groblju Sasavac u Bibinjma na dostojanstven način je obilježena 29. obljetnica pogibije hrvatskog viteza, 21-godišnjeg Afreda Lisice (27. lipnja 1971. – 4. kolovoza 1992.), zapovjednika izvidničkog voda 4. gardijske brigade Pauci.

Svetu misu za domovinu, pokojnog Alfreda Lisicu i druge poginule hrvatske vitezove u bibinjskoj crkvi Velike Gospe te molitvu odrješenja na groblju predvodio je župnik don Zdenko Milić. Posluživao je bogoslov Frane Šindija, te sakristian Antonio Sekula.

Ponosan što je Bibinjac

- Ratovao je od Maslenice i Svilaje do južnoga bojišta. U samim počecima rata Alfredo Lisica pridružuje se MUP-u, a kasnije prelazi u Četvrtu brigadu gdje na dubrovačkom ratištu preuzima zapovjedništvo izvidničkog voda, kazao je njegov suborac Ivica Lozina, umirovljeni bojnik HV-a.

Alfredo Lisica, kaže on, bio je dobar čovjek, vjernik, domoljub i rodoljub, vjeran svom narodu i svojoj domovini.

- Alfredo se isticao junaštvom i vedrinom duha. Svojim primjerom suborcima je davao poticaj za izdržljivost i svladavanje najvećih borbenih napora. Od dragosti smo ga zvali Bibinjac, a on se tim imenom ponosio, naglasio je Lozina.

Njegov lik simbol je, kaže on, borbe za slobodu domovine i ljudsko dostojanstvo.

- Alfredo je bio oličenje čovjeka, borca i prijatelja koji je uvijek išao prvi u sve akcije. Toga kobnoga 4. kolovoza pogiba u rutinskom izviđanju na koti Kopilje brdo poviše Dubrovnika, podsjeća Lozina.

Alfredo Lisica je posmrtno odlikovan Ordenom kneza Domagoja sa zlatnom ogrlicom i lentom, Ordenom Zrinski i Frankopan, Medaljom zahvalnosti MORH-a, Medaljom zahvalnosti 4. gardijske brigade, a od OK Goran, čijim je članom bio u svim dobnim skupinama do odlaska na školovanje u Zagreb, posmrtno je dobio Zlatni medaljon s likom Stjepana Radića.

Darivanje sebe za Hrvatsku

- Na Južnom bojištu smo izgubili veliki dio ekipe, među njima i Bibinjca Alfreda Lisicu. Nitko me nikada nije mogao vratiti u normalni život, ni tada ni danas. Teške, preteške su to rane u duši i bol za njima, istaknuo je Ivica Lozina, dodavši kako su hrvatskom branitelju Alfredu Lisici njegovi sumještani iz Bibinja protekle godine podigli spomen ploču na Osojniku.

U Domovinskom ratu je sudjelovalo preko 800 Bibinjaca. Svoj su život u temelje slobodne domovine Hrvatske osim Alfreda Lisice ugradili i hrvatski vitezovi Franko Lisica, Dragan Lisica Taka, Zvonimir Sikirić i Mladen Bugarija Cuki. Od 1992. godine sedmorica Bibinjaca poginuli su od minsko-eksplozivnih naprava u Bibinjskom polju.

- Domovinski rat je čudo ljubavi od Boga, a hrvatski branitelji najuzvišeniji izraz te ljubavi. Svoju su ljubav hrvatski branitelji iskazali darivanjem sebe za naše Bibinje, za našu Hrvatsku i nemojmo nikada prestati spominjati njihovu žrtvu i iskazivati naše poštovanje i zahvalu, rekao je Šime Sekula, načelnik Bibinja, koji je s pokojnikovom obitelji i rodbinom, te predsjednicom Općinskog vijeća Marijanom Kandić, vijećnicima, djelatnicima Općinske uprave, čelništvom poduzeća Bibinjac, direktorom TZO Bibinje Jurom Fuzulom, suborcima i mještanima odao počast na posljednjem ovozemaljskom Alfredovom počivalištu.

Da se nikad ne zaboravi

Žrtva hrvatskih vitezova, hrvatskih bojovnika Alfeda, Franka, Dragana, Zvonimira, Mladena iz Bibinja i drugih hrvatskih branitelja, kaže on, dala nam je slobodu, ponos i državu, što nikada ne smijemo zaboraviti.

- Iako zbog pandemije koronavirusa na uobičajeni, tradicionalni način ne obilježavamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 26. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, iskazujemo posebnu zahvalnost i poštovanje svim hrvatskim braniteljima čiji su životi utkani u temelje naše domovine. Ponosni smo na hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja, poručio je Šime Sekula, pošto je svim žiteljima Bibinjama čestitao državni blagdan 5. kolovoza.

"Nemoj žalit", pjesma posvećena Bibinjcu Alfredu

Na kraju svete mise u crkvi Velike Gospe umirovljeni bojnik HV-a Ivica Lozina pročitao je domoljubnu pjesmu "Nemoj žalit" koji je o junaku Domovinskog rata Bibinjcu Alfredu napisao branitelj Velimir Vele Raspudić, bivši nogometaš i dragovoljac Domovinskog rata:

"Nemoj žalit domovino sveta moj život što sam tebi dao. Nemoj žalit dvadeset jednog ljeta, niti dana kad sam za te pao. Ja sam tebe volio iz duše, branio te s osmjehom na licu. Nisam dao snove da ti ruše ni da gaze tvoju trobojnicu. Nemoj žalit more moje sinje što me nikad nećeš vidjet više koliko volim tebe i Bibinje to proljetne kazat će vam kiše. Nemoj žalit moj rodni kraju, ne daj suzi da zbog mene krene samo nemoj zaboravit mene. Čuvaj ljubav koju sam ti dao i ne daj joj nikad da uvene, tamo gdje ja budem stao po osmjehu neka pamte mene".

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)