Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bez mladića poput 21-godišnjeg Alfreda danas ne bi bilo Hrvatske

06.08.2021. 10:06


Svetom misom, prisjećanjem na hrvatskog viteza, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na posljednjem počivalištu na Novom groblju Sasavac u Bibinjma na dostojanstven način je obilježena 29. obljetnica pogibije hrvatskog viteza, 21-godišnjeg Afreda Lisice (27. lipnja 1971. – 4. kolovoza 1992.), zapovjednika izvidničkog voda 4. gardijske brigade Pauci.
Svetu misu za domovinu, pokojnog Alfreda Lisicu i druge poginule hrvatske vitezove u bibinjskoj crkvi Velike Gospe te molitvu odrješenja na groblju predvodio je župnik don Zdenko Milić. Posluživao je bogoslov Frane Šindija, te sakristian Antonio Sekula.


Ponosan što je Bibinjac
– Ratovao je od Maslenice i Svilaje do južnoga bojišta. U samim počecima rata Alfredo Lisica pridružuje se MUP-u, a kasnije prelazi u Četvrtu brigadu gdje na dubrovačkom ratištu preuzima zapovjedništvo izvidničkog voda, kazao je njegov suborac Ivica Lozina, umirovljeni bojnik HV-a.
Alfredo Lisica, kaže on, bio je dobar čovjek, vjernik, domoljub i rodoljub, vjeran svom narodu i svojoj domovini.
– Alfredo se isticao junaštvom i vedrinom duha. Svojim primjerom suborcima je davao poticaj za izdržljivost i svladavanje najvećih borbenih napora. Od dragosti smo ga zvali Bibinjac, a on se tim imenom ponosio, naglasio je Lozina.
Njegov lik simbol je, kaže on, borbe za slobodu domovine i ljudsko dostojanstvo.
– Alfredo je bio oličenje čovjeka, borca i prijatelja koji je uvijek išao prvi u sve akcije. Toga kobnoga 4. kolovoza pogiba u rutinskom izviđanju na koti Kopilje brdo poviše Dubrovnika, podsjeća Lozina.
Alfredo Lisica je posmrtno odlikovan Ordenom kneza Domagoja sa zlatnom ogrlicom i lentom, Ordenom Zrinski i Frankopan, Medaljom zahvalnosti MORH-a, Medaljom zahvalnosti 4. gardijske brigade, a od OK Goran, čijim je članom bio u svim dobnim skupinama do odlaska na školovanje u Zagreb, posmrtno je dobio Zlatni medaljon s likom Stjepana Radića.


Darivanje sebe za Hrvatsku
– Na Južnom bojištu smo izgubili veliki dio ekipe, među njima i Bibinjca Alfreda Lisicu. Nitko me nikada nije mogao vratiti u normalni život, ni tada ni danas. Teške, preteške su to rane u duši i bol za njima, istaknuo je Ivica Lozina, dodavši kako su hrvatskom branitelju Alfredu Lisici njegovi sumještani iz Bibinja protekle godine podigli spomen ploču na Osojniku.
U Domovinskom ratu je sudjelovalo preko 800 Bibinjaca. Svoj su život u temelje slobodne domovine Hrvatske osim Alfreda Lisice ugradili i hrvatski vitezovi Franko Lisica, Dragan Lisica Taka, Zvonimir Sikirić i Mladen Bugarija Cuki. Od 1992. godine sedmorica Bibinjaca poginuli su od minsko-eksplozivnih naprava u Bibinjskom polju.
– Domovinski rat je čudo ljubavi od Boga, a hrvatski branitelji najuzvišeniji izraz te ljubavi. Svoju su ljubav hrvatski branitelji iskazali darivanjem sebe za naše Bibinje, za našu Hrvatsku i nemojmo nikada prestati spominjati njihovu žrtvu i iskazivati naše poštovanje i zahvalu, rekao je Šime Sekula, načelnik Bibinja, koji je s pokojnikovom obitelji i rodbinom, te predsjednicom Općinskog vijeća Marijanom Kandić, vijećnicima, djelatnicima Općinske uprave, čelništvom poduzeća Bibinjac, direktorom TZO Bibinje Jurom Fuzulom, suborcima i mještanima odao počast na posljednjem ovozemaljskom Alfredovom počivalištu.




Da se nikad ne zaboravi
Žrtva hrvatskih vitezova, hrvatskih bojovnika Alfeda, Franka, Dragana, Zvonimira, Mladena iz Bibinja i drugih hrvatskih branitelja, kaže on, dala nam je slobodu, ponos i državu, što nikada ne smijemo zaboraviti.
– Iako zbog pandemije koronavirusa na uobičajeni, tradicionalni način ne obilježavamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 26. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, iskazujemo posebnu zahvalnost i poštovanje svim hrvatskim braniteljima čiji su životi utkani u temelje naše domovine. Ponosni smo na hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja, poručio je Šime Sekula, pošto je svim žiteljima Bibinjama čestitao državni blagdan 5. kolovoza.


"Nemoj žalit", pjesma posvećena Bibinjcu Alfredu
Na kraju svete mise u crkvi Velike Gospe umirovljeni bojnik HV-a Ivica Lozina pročitao je domoljubnu pjesmu "Nemoj žalit" koji je o junaku Domovinskog rata Bibinjcu Alfredu napisao branitelj Velimir Vele Raspudić, bivši nogometaš i dragovoljac Domovinskog rata:
"Nemoj žalit domovino sveta moj život što sam tebi dao. Nemoj žalit dvadeset jednog ljeta, niti dana kad sam za te pao. Ja sam tebe volio iz duše, branio te s osmjehom na licu. Nisam dao snove da ti ruše ni da gaze tvoju trobojnicu. Nemoj žalit more moje sinje što me nikad nećeš vidjet više koliko volim tebe i Bibinje to proljetne kazat će vam kiše. Nemoj žalit moj rodni kraju, ne daj suzi da zbog mene krene samo nemoj zaboravit mene. Čuvaj ljubav koju sam ti dao i ne daj joj nikad da uvene, tamo gdje ja budem stao po osmjehu neka pamte mene".