Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Gostiju dvostruko više od broja stanovnika

06.08.2021. 11:35


Privlaka je slikovito turističko i ribarsko mjesto s oko 2.600 stanovnika u kojem u ovom trenutku svoj godišnji odmor provode čak 5.263 gosta.
– Prema podacima sustava eVisitor do kraja srpnja 2021. ostvareno je ukupno 20.657 dolazaka, što je za 34 posto više u odnosu na 2020. U odnosu na rekordnu 2019., godinu prije korone, riječ je od 21 posto manje dolazaka ili 86 posto dolaska s obzirom na prvih sedam mjeseci 2019., kazala je Iva Zorić Sarađen, direktorica Turističke zajednice Općine Privlaka, dodajući kako je, što se tiče noćenja, do 31. srpnja 2021. ostvareno 196.372 noćenja, 24 posto više u odnosu na 2020., ili 79 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu.


Najbrojniji gosti iz Njemačke i Hrvatske
Najbrojniji gosti koji borave u Privlaci i ove godine su iz Njemačke, Hrvatske, Slovačke, Češke, Slovenije, Poljske.
– U srpnju 2021. ostvareno je 15.312 dolazaka, 31 posto više u odnosu na 2020. A s obzirom na 2019. ostvareno je čak 89 posto dolaska. U srpnju je ostvareno 155.520 noćenja, 26 posto više u odnosu na 2020, te 86 posto noćenja u odnosu na 2019., naglasila je Zorić Sarađen.
Osim pješčanih plaža, sunca i mora Privlaka je s turističkim naseljima Sabunike i Škrapavac, svojim gostima do pandemije nudila zanimljiva, brojna turistička događanja za vrijeme tradicionalnog gastro – kulturno – zabavnog i sportskog Privlačkog ljeta.
– Što se tiče kulturno – zabavnih događanja obilježili smo Noć privlačkih ribara i sabunjara, održali neka manja sportska i kulturna događanja. Nažalost, ni ove godine nećemo moći održati našu tradicionalnu Privlačku noć zbog epidemiološke situacije. I za plivački spektakl, Prvi međunarodni plivački maraton, morali smo otkazati veliku pučku feštu, održava se samo sportski dio, istaknula je Iva Zorić Sarađen.


Dalmatinski šušur
Privlaka je naselje na jugoistočnoj obali privlačkog zatona nasuprot otoku Viru, sedam kilometara sjeverozapadno od Nina. Poznata je po sabunjarima i ribarskoj tradiciji te po svojim pjeskovitim plažama s kojih se pruža pogled na prekrasan zalazak sunca. Štoviše, plaža Sabunike je jedna od najpoznatijih surferskih destinacija na hrvatskom Jadranu zbog povoljnog vjetra s Velebita.
– Rivijera Privlaka je destinacija autentičnog dalmatinskog šušura u kojoj je sve na vrijeme bilo spremno za glavnu turističku sezonu, od ulaganja u infrastrukturu i poboljšanja uvjeta boravka turista do turističke promidžbe, kazao je dipl. ing. Gašpar Begonja, općinski načelnik, predsjednik Turističke zajednice općine Privlaka.
Čak i za najtoplijih ljeta, kaže on, lagani vjetar ublažava visoke temperature, smanjuje sparinu, što pogoduje djeci i starijim osobama, a u rujnu i listopadu Privlaka postaje raj za surfere.




Za život i turizam
– Privlaka će postati mjesto poželjno i za život i za turizam, pozicionirati se kao urbana destinacija i pratiti turističke trendove. Bez obzira na postignute rezultate u turizmu, svi se moramo još više angažirati kako bi se povećao broj dolazaka i sama kvaliteta turističkih usluga, istaknuo je načelnik Begonja.
Dodao je kako su trenutačni turistički rezultati dobar temelj i predispozicija za produženje turističke sezone i razvoj turističkog sektora.
– Vjerujem da će domaći i inozemni investitori prepoznati izuzetno pogodnu klimu za investiranje u privlački turizam. Na nama je, ali i na Vladi RH te resornim ministarstvima da podupru i omoguće nove poduzetničke inicijative u ovoj sve poželjnijoj turističkoj destinaciji, poželio je Gašpar Begonja.