Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kreće borba za naslov!

06.08.2021. 06:43


Večerašnjim utakmicama između Voštarnice i Bilog Briga, te reprizom prošlogodišnjeg finala između Sfinga Stafforda i Talvi putovanja Jadera počinje drugi dio Zadarske ljetne lige. Momčadi su nakon naporne grupne faze, kojoj je kiša nekoliko puta remetila raspored, dobile desetak dana predaha te se svježe i odmorne vraćaju na Višnjik na četvrtfinalne okršaje. Prvi će na teren istrčati momci s »Vošte« i Bilog Briga koji će u međusobnom obračunu odlučiti o prvom polufinalistu.


Susjedski derbi
Voštarnica je grupnu fazu završila na prvom mjestu skupine C kao jedna od tek dvije neporažene momčadi, no da do bodova nije došla šetnjom jasno pokazuje koš-razlika od »skromnih« plus 19, tek šesta među osam četvrtfinalista. Igrači Šime Buterina na putu do doigravanja redom su rušili Bazen, Strožanac i Zaratine Foša, u sve tri utakmice predvođeni dvojcem Knežević-Marčev. »Lance« je ujedno i četvrti najbolji strijelac grupne faze natjecanja s 23 poena u prosjeku, dok je Paolo Marčev drugi najbolji skakač s gotovo 12 uhvaćenih lopti po susretu. Upravo će na njima biti najveći teret protiv puno šire momčadi s Bilog Briga koja je natjecanje u skupini D završila na drugom mjestu s omjerom 2-1. Nakon dviju uvodnih pobjeda protiv Tako lako Jadrije i Kukljice, igrači Marina Pijace poraženi su od Smiljevca (70:63) u utakmici koja je odlučivala o pobjedniku grupe. U prilično izjednačenoj momčadi nije lako istaknuti odakle prijeti najveća opasnost, jer kandidata je napretek. Uz novopečenog igrača Bosca Antu Smolića, ne smije se zaboraviti ni na nekadašnjeg košarkaša Zadra Marka Juricu, najkorisnijeg igrača islandske lige Geralda Robinsona, a pogotovo ne na »starog lisca« i kapetana Hrvoja Ćušku. Ljetna liga nas je tijekom godina naučila da je teško išta prognozirati, no jedno je sigurno – borbenosti i lijepih poteza neće nedostajati.


Repriza finala
U drugom susretu večeri snage će odmjeriti Sfinga Staffordi i Talvi putovanja Jadera. Treći je to obračun starih rivala u trećem izdanju obnovljene Zadarske ljetne lige, a u prva dva međusobna dvoboja pobjedu su odnijeli Staffordi koji se nadaju nastavku pozitivnog niza. Sfinga je na otvaranju ovosezonskog izdanja Ljetne lige poražena od Sabunjara, no u posljednja dva kola upisane su relativno lake pobjede protiv Melade i Sukošana za reprizu lanjske borbe za trofej.
– Igramo protiv starih poznanika iz Talvi putovanja te nas zasigurno očekuje još jedna tvrda utakmica, kakve su bile i one igrane u prošle dvije godine, no uvjeren sam da će sve proći u najboljem sportskom duhu, kako to obično i biva kada se susretnemo na terenu. Ove godine smo malo sporije ušli u natjecanje nego što smo navikli, no dižemo se iz utakmice u utakmicu i nadamo se pobjedi. Kao i svake godine, cilj je doći do zadnjeg vikenda, a onda »tko živ, tko mrtav«. Igra se na jednu utakmicu, a u takvom sustavu možete dobiti svakoga, ali i izgubiti od bilo koga. Ipak, mi gledamo prema obrani naslova – kazao je voditelj Stafforda Luka Klarić, dodavši da favorita nema i da nas očekuje otvorena i neizvjesna utakmica.
S njim se slažu i u redovima »izazivača«. Neformalna proširena obitelj Atelj »kroz ušicu igle« je izborila četvrtfinale, kao jedna od tek dvije momčadi s negativnom koš-razlikom (-8). Nakon polovičnog učinka u prva dva kola, poraza od Kampo Kaštela i pobjede nad Bokanjcem, utakmica protiv Masline odlučivala je o putniku u drugi krug. Nakon 40 minuta velike i izjednačene borbe bodove su na kraju odnijeli Ateljevi momci (73:72) i izborili reprizu prošlogodišnjeg finala.
– U prva dva međusobna obračuna sa Staffordima smo poraženi te ćemo dati sve od sebe da im uzvratimo. Svi smo spremni i u kompletnom sastavu očekujemo susret, ali najviše od svega očekujem normalnu utakmicu u kojoj će ljudi moći uživati u košarci i nakon koje neće biti priče ni o suđenju niti o organizaciji. Teško je procijeniti tko je favorit s obzirom na to da su momčadi izjednačene. Očekujem pobjedu, ali radi se o Ljetnoj ligi u kojoj svatko svakoga može pobijediti i sve je moguće – kazao je Marko Atelj iz Talvi putovanja koja bi mogla biti pojačana i nastupom nekadašnjeg košarkaša Zadra Pankracija Baraća.
– Kako sada stvari stoje trebao bi igrati, ali nitko osim njega ne zna koliko će moći dati na terenu – za kraj je poručio Atelj.




Udruga košarkaških sudaca odustala od suorganizacije
Zadarska ljetna liga jučer se oglasila poduljim priopćenjem o odustajanju Udruge košarkaških sudaca Zadarske županije od sudjelovanja u daljnjoj suorganizaciji natjecanja. U dosta emotivnom istupu kojeg možete pročitati na službenim stranicama lige, uz kronologiju »povijesti bolesti« kao glavni razlog odustajanja navodi se zabrana davanja alkoholnih pića sucima dok traje natjecanje. Pokušali smo doći i do druge strane medalje, no iz sudačke organizacije su nam uz navođenje par organizacijskih propusta kazali da će kroz nekoliko dana istupiti sa službenim priopćenjem u kojem će sve biti objelodanjeno. Do tada strpljen-spašen.