Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

More kaže: Ovako više ne more

06.08.2021. 12:30


Drugi po redu Zeleni piknik udruge »Eko Zadar« upriličen je od 18 do 21 sat na zelenom prostoru između Elektre i bazena na Kolovarama, a odaziv je bio manji od očekivanog.
– Vjerujem da je to zbog ljetnog kupanja. No, moram priznati da smo zadovoljni s onim što smo uspjeli i uz ovoliki broj sudionika, pohvalila se Danira Travica iz »Eko Zadra« dodajući kako su ljudi prilazili i pitali o čemu se radi, vidjevši djecu i aktiviste kako skupljaju opuške cigareta po parku i plaži.


Puno opušaka
Pored skupljanja smeća koje predstavlja ne samo estetski već i zdravstveni problem, Udruga se pobrinula da privuče pažnju radionicama u kojima su volonterski sudjelovala djeca. Mihaela i Tonina, dvije prijateljice, zajedno su izrađivale origami. Uz kupanje, radionice i oslikavanje zidova, uživale su u ljetnim eko aktivnostima.
– Nama je ovo veliki izazov. Tu smo se kupale na plaži, izrađivale origamije koje smo potom podijelile na plaži i ukrasile stablo. Posebno smo uživale u bojama i oslikavanju zidova. Volimo prirodu i brinemo se za nju jer znamo da je to ispravno, ponosno su istaknule desetogodišnje djevojčice poručujući tako i drugima da se uključe u akcije očuvanja zelenih površina i mora. Za svoje radove, djevojčice su kao najuspješnije, podijelile zasluženu nagradu.
Na pitanje o akciji čišćenja Travica nam odgovara kako su svašta pronašli, no najstrašnija je bila količina opušaka koju su zatekli na ovom području.
– Radi se o opušcima koji su bili na površini, ali i o onima koji su gotovo neprimjetni ispod pa smo morali dublje kopati. To su stari opušci koji su se već počeli razgrađivati, kazala je Travica.


Zeleni telefon stalno zvoni
Da udruga »Eko Zadar« poduzima mjere kako bi brinula o okolišu grada Zadra i Zadarske županije, pokazuje i statistika Zelenog telefona koji, kako Travica kaže, učestalo zvoni. Zeleni piknik, projekt je kojim se, s vremena na vrijeme, različitom tematikom, kod građana želi probuditi svijest o važnosti očuvanja prirode.
Posebnu pozornost privuklo je oslikavanje zida s natpisom: »More kaže: Ovako više ne more«. Članice Udruge zajedno s djecom i volonterima slikale su morske motive živim bojama s jasnom porukom.
Ira Ćurković, aktivna članica, izjasnila se kako su djeca u pogledu očuvanja prirode osvještenija od odraslih te kako su ovim piknikom privukli znatiželjne poglede kupača i šetača. Autorica ideje slogana je Anđela Rončević, dok su origami ukrase izrađivali po uzoru na Peggy.
– Što se tiče stabala, nadamo se da će se ta površina očuvati i obnoviti nasip koji se spaja s plažom, ukloniti otpad koji se na plaži nalazi, a svakako bi trebalo obnoviti i klupice u parku, kazala je Travica najavljujući za jesen i treći Zeleni piknik – u Perivoju Vladimira Nazora.