Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Talijani zbog Zrća došli na Pag

Autor: Josip Portada

05.09.2012. 22:00
Talijani zbog Zrća došli na Pag

Foto: Josip PORTADA



Talijana je najviše bilo i prvih dana rujna. Ovog ljeta na Pagu je, zahvaljujući Zrću, broj turista iz Italije bio je najveći u posljednje dvadeset dvije godine. Za turističke djelatnike, turisti iz Italije su najugodnije iznenađenje. Mnogi od njih su, osim Zrća, razgledali i velik dio otoka
Velikom zabavom pod nazivom „Zrće Summer Closing” koju su organizirali klubovi „Papaya” i „Cocomo” završena je ovogodišnja sezona ljetnih zabava na plaži Zrće. Ovog ljeta na Zrću je za posjetitelje bila znatno povećana ponuda, a bila je i vrlo dobra organizacija smještaja. Posjetiteljima Zrća na raspolaganju su bili brodovi s kojima su se mogli voziti po Paškoj uvali, a na brodovima su se održavale i zabave.
Većina posjetitelja Zrća bila je smještena na području Grada Novalje i Općine Kolan. Zahvaljujući dobrim programima u klubovima „Papaya”, „Aquarius” i „Kalypso” te u klubu „Noa” koji se nalazi na plaži Katarelac pored Zrća, otok Pag su i ove godine posjetili turisti, uglavnom studenti iz cijelog svijeta. Program na Zrću počeo je 22. lipnja „Hideout Festivalom” koji je posjetilo oko 5.000 turista iz Engleske te oko 2.000 turista iz Austrije, Italije, Njemačke, Francuske, Slovenije i drugih zemalja. Zahvaljujući „Hideout Festivalu” glavni dio turističke sezone na Pagu počeo je znatno ranije nego prijašnjih godina. U klubovima na Zrću nastupili su brojni izvođači, Jerome Isma-Ae, Nas, Eve i DJ Muggs of Cypress Hill, DJ Revolution, DJ Spin Doctor, General Woo, Chris Lake, James Zabiela, Nari i Milani, Freemasons i mnogi drugi. U klubu „Papaya” održano je osam festivala od kojih treba spomenuti „MTV DJ Mag Festival Papaya” na kojem su nastupili Fire It Up, AN21, Max Vangeli, Eddi Halliwell, Tim Mason te „Papaya 10th Anniversary Festival” na kojem su nastupili „Fire It Up”, Dannis, Shapeshifters, Sam Divine, Pokie i drugi. I u klubu „Aquarius” održano je osam festivala te brojni drugi glazbeni i zabavni programi. I ove godine se pokazalo kako je Zrće epicentar turizma na otoku Pagu.
Naime, posjetitelji Zrća su popunjavali većinu turističkih kapaciteta u gotovo svim mjestima na Pagu. U lipnju i srpnju najbrojniji su bili turisti iz Engleske, Njemačke, Austrije, Slovenije i Francuske, a u kolovozu su najbrojniji bili Talijani. Talijana je najviše bilo i prvih dana rujna. Ovog ljeta na Pagu je, zahvaljujući Zrću, broj turista iz Italije bio je najveći u posljednje dvadeset dvije godine. Za turističke djelatnike, turisti iz Italije su najugodnije iznenađenje. Mnogi od njih su, osim Zrća, razgledali i velik dio otoka. Moglo ih se sresti na makadamskim cestama na kojima su se vozili raznim prijevoznim sredstvima, a najčešće triciklima. Na cesti koja vodi prema Zrću sve je manje vozila, a na plaži je sve manje kupača i to je znak završetka glavnog dijela turističke sezone. U klubovima na Zrću kažu kako su vrlo zadovoljni brojem posjetitelja, a organizatori programa već se pripremaju za iduće ljeto.