Benkovac u finalu za najuspješniju destinaciju ruralnog turizma

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Priznanje HTZ-a aktivnostima vrijednog turističkog ureda
Posebno nas veseli što kroz ovakav oblik smještajnih kapaciteta imamo priliku gostima ponuditi naše autohtone i izvorne proizvode, ono što nas čini posebnima. Fokus nam je na kvaliteti, a ne kvantiteti i zato se nikada nećemo baviti pukim brojkama, govori Vanja Čvrljak, direktor TZ Benkovac
Većina benkovačkih manifestacija promovira autohtone proizvode

U sklopu projekta godišnje hrvatske turističke nagrade Hrvatska turistička zajednica je sredinom lipnja otvorila prijave u kategoriji „Destinacija godine“. Sukladno bodovanju i kriterijima, destinacija Benkovac jedan je od finalista unutar kategorije „Najuspješnija destinacija ruralnog turizma.“

- Destinacija Benkovac nominirana je prvi put u povijesti i odmah smo ušli u finale. Za nas u Turističkoj zajednici grada Benkovca je i sama nominacija veliko dostignuće ravno pobjedi. Imajući u vidu ne tako daleku povijest, uvjete i okolnosti u kojima smo stvarali turističku priču na prostoru koji nikada nije imao ozbiljnijih doticaja s turizmom, i sama nominacija je veliko priznanje svih aktivnosti po kojima smo postali prepoznati ne samo u Zadarskoj županiji, veći i šire, kaže Vanja Čvrljak, direktor TZ grada Benkovca dodajući kako je ovom uspjehu, uz poznate benkovačke manifestacije koje traju pet mjeseci, doprinijelo i ulaganje u infrastrukturu. Kao primjer Čvrljak navodi 80 kilometara dugu ruralnu biciklističku stazu koja je u funkciji već tri godine, ali i tematsku cestu Bruška-Medviđa, prvu revitaliziranu antičku cestu u Hrvatskoj gdje su postavljene replike antičkih miljokaza.

- Ne smijemo zabvoraviti ni trud naših obrtnika, pogotovo vlasnika OPG-ova i malih gospodarstava, poznatih nagrađivanih vinara, a u zadnje vrijeme imamo sve više i smještajnih kapaciteta u kamenim vilama na širem benkovačkom području kojih je trenutačno 35. Sve to čini jednu simbiozu zajedničkog truda i doprinosa na čelu s Gradom Benkovcem i TZ grada Benkovca. Ova nominacija nama je ujedno i potvrda da smo na pravom putu, govori direktor benkovačke Turističke zajednice koji je rekao kako smještaj u kamenim vilama predstavlja drugačiji segment smještajne ponude na ovom prostoru, a za koji su zainteresirani gosti više i visoke platežne moći, mahom iz Sjeverne, Srednje i Zapadne Europe.

Vile su popunjene prosječno četiri mjeseca u godini, što je po mišljenju direktora Čvrljka, bolji rezultat nego za kuće na moru.

- Posebno nas veseli što kroz ovakav oblik smještajnih kapaciteta imamo priliku gostima ponuditi naše autohtone i izvorne proizvode, ono što nas čini posebnima. Fokus nam je na kvaliteti, a ne kvantiteti i zato se nikada nećemo baviti pukim brojkama, priča Čvrljak dodajući kako je za još bolje rezultate potrebna bolja suradnja svih dionika u turističkom sektoru koji su, po njegovu mišljenju, u većini slučajeva okrenuti na "provjerene" destinacije i previše okrenuti moru.

Prvi čovjek benkovačkog TZ-a ističe kako je za razvoj turizma potrebna kreativnost te oplemenjivanje ponude iz godine u godinu kako ne bi, zbog krive politike, i nadalje propadali najpoznatiji hrvatski turistički biseri.

- Turizam vođen profitom nije dobar jer dovodi do uništavanja onoga zbog čega su ti gosti došli upravo tu. Trebamo učiti iz grešaka koje su počinili u drugim zemljama pa pozivam, prije svega turističke agencije, da se okrenu zaleđu jer ne smiju zaboraviti da je Zadar jedini grad na obali koji iza sebe ima ravnicu. A to je potencijal koji jamči uspjeh i najbolji razvoj, rekao je Čvrljak i kao primjer dobre prakse naveo agenciju Ilirija travel iz Biograda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno