Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Cajke truju i mladež i omladinu

06.09.2020. 13:12


NAJVAŽNIJI KULTURNI DOGAĐAJ LJETA
Ljeto je obično onaj period kada se kultura odrađuje u lijepim primorskim mjestima i gradovima. Šibenik, Zadar, Dubrovnik… Pa nisu ludi ovi kulturnjaci pa da takve priredbe u sred ljeta održavaju u Udbini ili u Đakovu. Treba se malo i okupati u moru, sjediti na štekatima i filozofirati o njihovoj besmrtnoj umjetnosti… U svakom slučaju, gledam ja tako televiziju, prilog o kulturi, a tamo nešto zbilja zanimljivo. u Zagrebu se naime, u zrinjevačkom parku, organizira jedna jako zanimljiva umjetnost. Radi se, naime, o izložbi zanimljivih malih zastavica pod sloganom »Europa intimno« (?). Zastavice su obješene na stablima, a stotine i tisuće Zagrepčana hrle na Zrinjevac da to vide. Ima kažu, preko 40 zastavica svih vrsta. Pa se razgovara s jednim od organizatora koji je osvojio treće mjesto, a tu je i pobjednica. Njena je zastavica zbilja nevjerojatno inventivna u ovo doba korone. Na zastavi je, naime, prikazana zaštitna maska. Zbilja originalno. Ma kako se samo sjetila? Nikada mi to ne bi palo na pamet. Mene u cijeloj ovoj priči jako zanima koliko je sve to skupa koštalo. Druga stvar koja mi je zanimljiva, to je činjenica kako se stvari koje se organiziraju u Zagrebu lako nađu na državnoj televiziji. Kod nas moraš organizirati trodnevni festival s tri stotine sudionika i raznovrsnim programom da dobiješ 30 sekundi u ovakvim emisijama. Ali, što ćemo? Tko je bliže oltaru bolje čuje misu.


DOSTA JE UBIJANJA NA ASFALTU! PREĐIMO NA MORE
Kada dođe ljeto, onda na TV-u stalno možemo slušati o tome kako neki nadobudni tipovi divljaju skuterima i gliserima po morskim površinama i pri tome tu i tamo pokupe nekog plivača ili neku drugu toplokrvnu žrtvu. Onda slušamo uvijek jedne te iste priče o tome kako je to opasno i kako se vozači takvih plovila ne pridržavaju zakona i kako su stalna opasnost na moru. I to se ponavlja već godinama i treba biti još drastičniji, dići kazne nebu pod oblake, još pooštriti kontrolu i sve što uz to ide, a nije teško pogoditi zašto se to događa. Višak para i bezobrazluka, a manjak kućnog odgoja i zdravog razuma. Činjenica je kako će uvijek postojati ljudi koji nemaju drugih kvaliteta pa se onda moraju pokazivati u velikim, a najčešće polovnim automobilima. Zna se zašto velikim (obrnuto proporcionalno veličini spolnog organa), ali i zašto polovnim.
Ali, pustimo mi to o veličini alata i vratimo se na divljanje, mahnitanje i bezobrazluk. Stvar je vrlo jednostavna. S obzirom da svoje limene ljubimce ne mogu dovesti na plažu, onda se sjedne na skutere i (u slučaju da su malo potkoženiji) u glisere. I sad, što će ti takva sprava ako se nećeš s njom eksponirati pred ljudima? I onda dobijemo to što imamo i onda na televiziji moramo gledati i slušati o tome kako je opasno plivati po moru. Jašta je nego opasno kada si među insuficijentim stvorovima.


KUTAK ZA NAS NEPISMENE HRVATE
U emisiji, mislim, »Dobro jutro Hrvatska«, izgleda da ima jedan dio kada se razgovara s nekim prof.,mr., sc., doc…, a koji će nas podučiti kako se pravilno književno govori kako ne bi ispali nepismeni ili kako nam se nedajbože ne bi potkrala koja riječ imanentna našim istočnim susjedima. Ovaj smo put ponovili što je to sibilarizacija (za one koji nisu uspjeli završiti peti razred osnovne u kojem se to uči), ali i riječi poput ajkula i peškir. Iskreno, te sam riječi zadnji put čuo 88.-89. kada je kod nas na otoku gostovala neka srpska ili bosanska obitelj, ali da se te riječi nešto koriste u vokabularu prosječnog Hrvata – ne bih baš rekao. Bilo je govora kaže li se »Alki« ili »Alci«, pa je ispalo da može oboje, da se inače mjenja, ali da postoje iznimke, samo što nisu objasnili koje su to iznimke i zašto. Meni osobno više smeta što se emisije popunjavaju ovakvim prilozima koje su stalno presipanje iz šupljeg u prazno, jer pomalo stječem dojam kako postoje stručnjaci čiji je jedini zadatak dodatno komplicirati ovaj jezik koji se, budimo realni, u svom određenom dijelu sastoji i od turcizama kakve koristimo i mi, ali i naši dragi susjedi od kojih se toliko želimo razlikovati. A ako se želimo što više razlikovati za početak predlažem da stavimo cajke izvan zakona. S time se jednako truje i naša mladež i njihova omladina.