Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Neobičan spoj zvuka orgulja i saksofona oduševio bibinjsku publiku

06.09.2021. 13:38


U subotu navečer je 3. izdanje Zadar Organ Festivala na kratko preselilo u Bibinje. Tom je prilikom župna crkva Uznesenja BDM u svom intimnom ambijentu ugostila dvojicu renomiranih austrijskih glazbenika – orguljaša Klausa Kuchlinga i saksofonista Hannesa Kawrzu.
Austrijski orguljaš i dirigent Klaus Kuchling glazbeno je obrazovanje stekao u Beču gdje je djelovao kao profesor na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti punih 14 godina. Nešto ranije, podučavao je orgulje na Konzervatoriju u Klagenfurtu, a u istom austrijskom gradu od 1992. djeluje kao glavni katedralni orguljaš. Osim što redovito nastupa kao solist diljem Europe i što djeluje kao član žirija u međunarodnim orguljskim natjecanjima, uspostavio je redovne orguljaške i komorne koncerte u Klagenfurtu. Njeguje široki spektar orguljskog repertoara, od baroka do suvremene glazbe.


Nosač zvuka s djelima za orgulje i saksofon
Kuchlingov kolega Hannes Kawrza studirao je saksofon u Grazu, Beču, Bloomingtonu i Angersu. Osim solističkih nastupa, nastupao je s brojnim orkestrima, orguljašima i pijanistima diljem svijeta. Trenutačno podučava saksofon u na Sveučilištu u Grazu i na Konzervatoriju u Klagenfurtu. Tijekom akademske godine 1991./1992. djelovao je kao gostujući predavač na američkom Sveučilištu Ball State u Muncieu, Indiana. U suradnji s K. Kuchlingom, snimio je nosač zvuka pod nazivom FREEquencies s djelima za orgulje i saksofon.
Neobičan spoj zvuka orgulja i saksofona oduševio je bibinjsku publiku koja je od umjetnika velikim pljeskom izmamila i dodatak. Dugogodišnji prijatelji i suradnici, K. Kuchling i H. Kawrza, priredili su koncert s djelima koja pripadaju cijeloj paleti umjetničkih razdoblja, od baroknog pa sve do suvremenog stvaralaštva. Koncert je prigodno otvorila Bachova Fantazija i fuga u g-molu, BWV 542, naizgled jednostavno orguljaško djelo čija je težina zapravo koncentrirana u tišini između nota kojom se postiže ta prividna i svima prepoznatljiva lakoća zvuka. Saksofonist Kawrza posebno je oduševio publiku opojnom muzikalnošću u svojoj improvizaciji za saksofon, a zajedno su briljirali u Pastoralnoj kantileni za alt saksofon i orgulje A. Guilmanta.


Oduševljena bibinjska publika
Austrijski glazbenici ponovili su svoj program u nedjelju navečer u zadarskoj prvostolnici – crkvi sv. Stošije, gdje je Klaus Kuchling zasvirao na moćnom Eisenbarthu, velikim orguljama katedrale sv. Stošije, jednima od najvećih orgulja u RH, zasluženo nazvanima kraljicom svih instrumenata. Bila je to zaista krunidba jednog saksofona.




Dora DUNATOV