Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Muzikolog Jure Maržić novi predsjednik

Autor:

05.10.2008. 22:00
Muzikolog Jure Maržić novi predsjednik

Foto: Alenka FESTINI



Budući da naše društvo broji uglavnom umirovljenike, želja nam je privući mlade paške intelektualce, poručuje Maržić
Maestro Jure Maržić, poznati paški muzikolog i osnivač klape Pag, na izbornoj skupštini Matice hrvatske Pag izabran je za novog predsjednika ovog ogranka. Za dopredsjednika je izabran Zdenko Oštrić, a za tajnika Stanko Skakelja.
Biti predsjednikom Matice hrvatske Pag za mene je posebna čast, kaže Maržić, dodajući da je od 1970. godine bio aktivan član Matice hrvatske Zadar, a odlaskom u mirovinu aktivno se pridružuje društvu u Pagu.
– Matica hrvatska Pag nastavlja s dosadašnjim kontinuiranim radom Organizira proučavanje i promicanje hrvatske kulturne i znanstvene baštine; brine se o spomeničkoj i prirodnoj baštini, daje inicijative i prikuplja sredstva za spomeničku i prirodnu baštinu te surađuje s nadležnim institucijama; izdaje knjige i ine publikacije što se odnose na povijest grada i otoka Paga; organizira znanstvena i stručna predavanja, izložbe, tribine i druge skupove; organizira i potiče znanstvene i stručne projekte; pomaže umjetnike i znanstvenike, a ponajprije svoje članove; propagira i promiče matična izdanja; okuplja kulturne djelatnike i sve one koji su spremni ostvariti svrhu i zadaću Matice hrvatske, kaže Maržić.
On je također istaknuo nekoliko važnih aktivnosti koje društvu predstoje.
– Radit ćemo na izdavanju knjige o djelovanju paškog Benediktinskog samostana. Povijest te ženske zajednice, koja u Pagu djeluje od 1485. godine, zaista je duga i bogata. Koludrice su razvile vrlo bogatu i raznoliku djelatnost, posebice se to odnosi na odgoj i obrazovanje ženske djece s čime se započelo još od 1519. godine. Osim su poučavale šivanje paške čipke, njihov je rad od davnina obilježen humanitarnošću. Pomagale su siromašne i stradale u ratovima pa tako i one u Domovinskom ratu. U programu rada planirana je knjižica o životu Pažana koji su stradali u Drugom svjetskom ratu, a namjeravamo izdati i knjigu o životu značajnih Pažana, koju je napisao prof. Mihael Fabijanić, kaže Maržić.
On je istaknuo da Matica hrvatska Pag broji stotinjak članova, a mnogi od njih su Pažani koji žive izvan Paga.
– Budući da naše društvo broji uglavnom umirovljenike, želja nam je privući mlade paške intelektualce, poručuje Maržić.