Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Sve boje zadarskog i dalmatinskog pejzaža

Autor: Ante Rogić

05.10.2012. 22:00
Sve boje zadarskog i dalmatinskog pejzaža

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Duboko evokativno slikarstvo, žarki tonovi usklađeni u jedan sveprisutni ritam, ritam prirode, boju kao da je nanio na platno vjetar koji miluje zadarski krajobraz i more


“Zadar i dalmatinski pejzaž – Suvremeni dijalozi u djelu Adama Marušića”, naziv je izložbe otvorene sinoć u Gradskoj loži. Putujuća izložba, kako ju je nazvao sam autor, dolazi u Zadar nakon Rima i Malog Lošinja. Nastala je prije svega iz potrebe da se prezentira sva ljepota zadarskog i dalmatinskog pejzaža koji već neko vrijeme privlači pažnju ovog umjetnika. Marušić je istaknuo kako Zadar i dalmatinski pejzaž istražuje već više od trideset godina, pa je stoga mislio da bi bilo prikladno predstaviti moje posljednje radove koji su dosegli određenu stilsku i kromatsku zrelost.
Uz autora na otvorenju je govorio Vladimir Alavanja, kustos Narodnog muzeja koji se prisjetio njihova dugogodišnjeg poznanstva, kao i Adamova opusa.
– Ono što mi se najviše sviđa su slike s vizurom Zadra. To je grad u kojem živimo, svaki dan ga gledamo, a sad ga vidimo na ovim slikama. Sviđaju mi se i ovi žarki tonovi, koji prikazuju dalmatinski pejzaž, kazao je Alavanja podsjetivši potom na Marušićevu dugogodišnju djelatnost, brojne izložbe, od Gradske lože, Kapetanove kule, Arbanasa…
Žarki tonovi i ritam prirode
U katalogu koji prati izložbu Floriana Tondinelli ističe kako se Adam Marušić predstavlja radovima kojima pokušava ispričati svoju prošlost, svoje korijene, izraziti osjećaje prema zemlji koja je vidjela mnoge promjene, koja je preživjela nedaće svakojake vrste, prevladavajući ih sve i ostajući vjerna svojim temeljnim načelima.
“U svjetlu činjenice da umjetnici pokušavaju ispričati svoju priču i priču svoje zemlje možemo reći da je Adam Marušić čovjek svog vremena koji iz pozicije suvremenosti ne zanemaruje ono što donosi budućnost. Široki su to potezi proizašli iz palete bogate bojama, koja odiše skladom i intenzivnim vibracijama. Duboko evokativno slikarstvo, žarki tonovi usklađeni u jedan sveprisutni ritam, ritam prirode, boju kao da je nanio na platno vjetar koji miluje zadarski krajobraz i more. Dalmatinski pejsaži Marušićevi su u stalnoj ravnoteži između sna i jave, tu ucrtava umjetnik granicu između profinjenih ozračja i jedne prirode koja je, više nego ikad, živa i vitalna, umjetnik nam otkriva prirodu u svom idealnom obliku.”, zapisala je Tondinelli.
Izložba ostaje otvorena do 18. listopada.