Za tri milijuna kuna izgradit će se električni brod kapaciteta 60 ljudi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Danijel Katičin

Danijel Katičin, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, jučer je na terasi restorana kampa Crkvine pred oko 30-ak nazočnih gostiju, uzvanika i djelatnika održao predavanje na temu "Predstavljanje tekućih i planiranih projekata u Parku prirode Vransko jezero".

Riječ je o dvodnevnom obilježavanju Dana parka održanim na Crkvini i lučici Prosika, najjužnijem dijelu Parka.

Brod u prometu na ljeto 2017.

- U tijeku su projekti u vrijednosti 4 milijuna kuna koje u 50-postotnom iznosu osiguravaju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i JU PP Vransko jezero, obznanio je Katičin koji je prije 14 mjeseci došao na mjesto nažalost prerano preminulog ravnatelja Ivice Prtenjače.

Projekt obuhvaća ulaganja u infrastrukturu u zaštićenom području s naglaskom na ekološku mrežu EU Natura 2000, doprinosom za bolju promociju prirodnih vrijednosti Parka i njegove okolice te obogaćivanje sadržaja turističke ponude u regiji.

- Radi se o izgradnji drvene poučne pješačke staze na sjevernoj strani Vranskog jezera, izvođenju radova sanacije postojeće staze, izgradnji aluminijskog pontonskog pristaništa za prihvat plovila na području Bašinke na Vranskom jezeru (ispod Radašinovaca i Banjevaca), te dizajn, uređenje i opremanje vanjskog sustava signalizacije te popratnih sadržaja PP Vransko jezro, nabrojao je Katičin.

Osim navedenih 4 milijuna kuna osigurano je još 3 milijuna kuna za izgradnju električnog broda kapaciteta 60 posjetitelja. Dok se ne izgradi predviđena lučica i Upravna zgrada na Crkvini, radi se o povezivanju brodom dvije postojeće posjetiteljske cijeline - Infocentar Prosika te Infocentar Kamenjak.

- Već je sklopljen ugovor za izradu projektne dokumentacije u vrijednosti 122.500 kuna. Do kraja godine bit će raspisan natječaj za izgradnju električnog broda koji bi trebao biti u prometu na ljeto 2017. godine, optimističan je Katičin.

690 metara poučne staze

Pritom je naglasio kako su se zahuhtali radovi na eletrifikaciji Prosike i Crkvine, izgradnji zapornice na kanalu Prosika u suradnji s Hrvatskim vodama, te 3,6 milijuna vrijedne izgradnje prezentacijskog centra PP Vransko jezero i NP Kornati u Betini.

Sanacija izgradnje i sanacije drvene poučne pješačke iznosi oko 2 milijuna kuna, s odabranim izvođačem Eding d.o.o. Zagreb sklopljen je ugovor te su napravljena probna bušenja i pripremni radovi.

- Drvena poučna staza bit će dužine 690 metara, s jednom platformom površine 200x300 centimetra te s tri interpretacijske table, precizan je Katičin dodajući kako su na sedam godina otplate leasingom kupili eletrično i hibridno vozilo Mitsubisi koje se strujom pune zapadno od biogradske Gradske tržnice

Ukupna vrijednost izgradnja 60-metarskog pristaništa plovila Bašinka iznosi 1.062.000 kuna, dok je vlastitim sredstvima uređen je novi put. S izvođačem radova DCC Crikvenica je sklopljen ugovor, radovi su u završnoj fazi.

- Za iznos od 600.000 kuna izgradit će se i postaviti 189 signalizacijskih ploča, od toga čak 39 poučnih interpretacijskih ploča, stalci za bicikle, samostojeći koševi za smeće, kotejneri, 12 kompleta stolova s po dvije klupe, te izraditi prošireni priručnik i veći broj edukativnih i promotivnih materijala, zaključio je Danijel Katičin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno