Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gradonačelniku uručena medalja i diploma prvog zadarskog medicinskog fakulteta

06.10.2021. 18:14


U znak sjećanja Hrvatski liječnički zbor Podružnica Zadar i Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1991.-1992. Podružnica Zadar dali su svoj doprinos u svečanom obilježavanju 30. obljetnice Dana obrane Grada Zadra i to organiziranjem znanstvenog kolokvija iz istraživačkih projekata – "Zaslužni zadarski liječnici" i "Liječnička samosvijest" pod nazivom: "Prva promocija liječnika u Zadru i Hrvatskoj".


Predstavljena povijest zadarskog zdravstva
Kolokvij se održao u predavaonici Hrvatskog liječničkog zbora, a na njemu su sudjelovali istaknuti profesori povijesti i medicine koji su u nekoliko kratkih predavanja predstavili razvoj medicine u Zadru i istaknute liječnike našeg kraja. Predavači su bili Mate Ćurković s izlaganjem "Opća društvenopolitička situacija u Dalmaciji u prvoj polovici 19.st."., profesor Neven Skitarelić s izlaganjem "Najznačajnije crtice iz povijesti zadarskog zdravstva". Liječnica Danći Mihovilčević okupljenima je predstavila Obitelj Pini te istaknutog liječnika Julija Pinija koji je svoju liječničku diplomu stekao upravo na sveučilištu u Zadru. Na koncu je doktor Petar Lozo prikazao povijest medicinskog fakulteta u Zadru kroz izlaganje "Prva promocija liječnička u Zadru i Hrvatskoj".
– Nastavu medicine još su u 19. stoljeću u Zadar doveli Francuzi i moramo biti ponosni na tu ostavštinu. Večeras ćemo našem gradonačelniku uručiti repliku medalje koja se još 1809. godine dodjeljivala na upravo na tom liceju u Zadru, a na poklon će dobiti i prvu diplomu koja je dodijeljena na tom sveučilištu i to diplomu liječnika Julije Pinija, rekao je doktor Lozo istaknuvši kako zdravstvo u Zadru ima dugu tradiciju koju treba očuvati i njegovati.
– Zbog svoje bogate, medicinske baštine Zadar jest kolijevka hrvatskog zdravstva i liječništva, ali mi Zadrani smo prvi pozvani ne samo govoriti već djelom stvarati takvu svijest, zaključeno je na znanstvenom kolokviju.
Nakon održanih predavanja, Arlena Sabljar uputila je riječ zahvale gradonačelniku Zadra Branku Dukiću na dosadašnjoj potpori u prikupljanju medicinskih izložaka uz uručivanje medalje i prve diplome medicinskog fakulteta u Zadru te 10 primjeraka knjige "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine".


Posebna priznanja gradonačelniku
– Na mjestu "prvog čovjeka" našeg grada do sada je bilo više liječnika, ali sadašnji gradonačelnik Branko Dukić najviše se iskazao razumijevanjem naših napora dajući snažnu potporu našem radu. Ovim putem mu se želimo zahvaliti na svesrdnoj podršci sa željom da se i dalje nastavi ova dobra suradnja, poručili su iz Zbora.
Gradonačelnik se zahvalio na počasnim nagradama te je pohvalio Zbor za predani rad, a u svom je govoru poručio kako je Zadar grad u kojem se obrazovanje uvijek njeguje, a nada se kako će i u budućnosti biti tako.
– Kroz svoja ste nam predavanja predstavili povijesni razvoj medicine u Zadru na što možemo biti ponosni. Naše Sveučilište iz godine u godinu raste te imamo studij sestrinstva koje se polako razvija, a nadam se kako ćemo jednom doći i do toga da imamo medicinski fakultet. Razbili smo mnoge barijere, razvijamo se i rastemo na području zdravstva pa tako imamo objedinjeno onkološko liječenje i u tom smjeru trebamo ići dalje, rekao je Dukić na kraju.