Foto: Filip BRALA
Uljara u mjestu Kožinu pored Zadra u vlasništvu Josipa Pavića i ove godine usprkos sušama i relativno nepovoljnom vremenu za maslinare i masline, ponajviše zbog premalo kiše i velikih ljetnih suša, za sada ipak posluje 24 sata i “punom parom” kako nam kaže glavni strojar “Uljare Kožino” Vlado Stručić.
– Od sredine listopada od kada smo otvorili svoja vrata maslinarima i novom ovogodišnjem urodu u usporedbi s prošlom godinom, posla za sada ima podjednako i nadamo se da će tako i ostati do sredine prosinca kada polako prestaje berba i pod mlin odlaze zadnji plodovi maslina. U prosjeku u vrijeme sezone maslina sameljemo negdje 70 do 75 vagona, odnosno oko 700 tona maslina, što bi značilo prilično mnogo ulja s obzirom da na sto kilograma prosječno “ide” oko 17 litara ulja, kazao je Stručić, koji se ovim poslom bavi već šest godina.
Kaže kako je ova godina dobra i po tome što je plod iznimno zdrav. Naime, vrlo mali je broj onih maslina koje su crvljive i to upravo zbog velikih vrućina koje im nisu bile povoljne za razmnožavanje i “napadanje” ploda.
Postupak same prerade ulja traje negdje oko pola sata i pritom se samlje odnosno preradi 200 kilograma maslina koliko je potrebno za jednu “turu”. Cijena prerade je 1 kunu i 30 lipa po kilogramu, a oni koji imaju državni poticaj za to dobivaju povrat.
– Masline se najprije “dobro” operu u vodi, pa ih se samelje u mlinu, nakon čega slijedi priprema te dobivene “smjese” koja traje otprilike petnaestak minuta. Poslije pripreme smjesa prolazi kroz centrifugu koja izdvaja ulje i kominu (otpad) poslije čega se ulje dalje dodatno filtrira u separatoru.
Vlasnici ulja sami donose svoje posude i pretaču ulje, a oni koji to žele mogu dobrovoljno “uliti” i nešto ulja u posudu koja slovi “za crkvu” a koja služi posebno za to svrhu, kazao je Stručić.
Iako u okrugu grada Zadra ima desetak uljara, zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji i ljubavi velikog broja mještana grada Zadra i okolnih mjesta i prema stablu masline i prema njegovom plodu, odnosno maslinovom ulju, svako pa i ono najmanje naselje ima svoje masline i maslinare. Najveći broj “posjetioca” uljare u Kožinu dolazi iz Petrčana, Dikla, Vrsi, Nina, Zatona, Bibinja i ostalih okolnih mjesta, s obližnjih otoka, i to ponajviše sa Paga i sa Ugljana.
Da je maslina i njezino ulje neprocjenjivo i da mu se vrijednost nerijetko uspoređuje sa “zlatom” govori i činjenica koliko je maslinovo ulje ustvari poznato i cijenjeno i od strane turista odnosno stranaca ali i domaćih gostiju koji ga naprosto obožavaju i stalno iznova kupuju, posebno ljeti.
– U našim dalmatinskim krajevima su svi zaljubljenici u maslinovo ulje, upravo zato i ima toliko mnogo maslinara na ovom području. Od svih mjesta koja se nalaze u neposrednoj blizini uljare Kožino, rekao bih da su ipak Kožino i Petrčane mjesta sa najvećim brojem stabala maslina, kaže Stručić.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Bundesliga
Andrej Kramarić postigao dva pogotka u porazu Hoffenheima kod Bochuma
Nogomet
Španjolsko prvenstvo
Real Madrid pobjedom u San Sebastianu napravio još jedan korak prema naslovu prvaka
Ostali sportovi
ATP Madrid
Borna Ćorić je doživio težak poraz od Zvereva i ispao u drugom kolu Madrida
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Ostali sportovi
Fair play vrijedan nagrade
Odbojkaši Medicinske škole Ante Kuzmanića ispravili suca na svoju štetu
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Zadar
zatvaranje cesta
VAŽNA OBAVIJEST Uskoro utrka Wings For Life uz posebnu regulaciju prometa
Moda
zadarski concept store