Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Trudnička bolovanja otvarat će ginekolozi

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

05.11.2012. 23:00
Trudnička bolovanja otvarat će  ginekolozi


Osim trudnica i rodilja, ova se novost odnosi i na pacijentice koje izostanu s posla zbog bolesti genitalnog sustava


Trudnice kojima ginekolog propiše bolovanje zbog komplikacija u trudnoći po doznaku više neće odlaziti obiteljskom liječniku, već će sve potrebne potvrde dobiti kod svog izabranog ginekologa. Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) odlučilo je ovu skupinu bolovanja “prebaciti« na ginekološke ordinacije, pacijenticama pojednostavili ostvarivanje prava, a obiteljske liječnike rasteretili pacijentica koje su im bitno podizale stopu bolovanja. Osim trudnica i rodilja, ova se novost odnosi i na pacijentice koje izostanu s posla zbog bolesti genitalnog sustava.
– Ovime se smanjuje administriranje vezano za propisivanje bolovanja, ali i olakšava pacijenticama da s postojećim oboljenjem ne moraju još dodatno odvajati vrijeme za odlazak obiteljskom doktoru – poručuju iz Direkcije HZZO-a, gdje računaju da bi nova pravila evidencije bolovanja mogla pozitivno utjecati na smanjenje stope bolovanja.
Do sada se, naime, stopa bolovanja kao i odgovornost za utvrđivanje prava na bolovanje, uz iznimku komplikacija u trudnoći, vodila po izabranom doktoru opće obiteljske medicine. Obiteljski je liječnik tu bio samo administrator, jer je bolovanje otvarao na preporuku izabranog ginekologa i na to nije mogao ni na koji način utjecati, makar ga HZZO i kaznio zbog prevelike stope bolovanja. S druge strane, ginekolozi su mogli mirne duše preporučiti bolovanje bez straha da će takva odluka povlačiti za sobom financijsku ili bilo kakvu drugu odgovornost.
Bolovanja zbog bolesti genitalnog sustava i komplikacija u vezi s trudnoćom i porođajem odsad neće ulaziti u prosječnu stopu bolovanja kod izabranog liječnika. Bolovanja koja preporuči ginekolog odsad će se evidentirati na posebnoj tiskanici, a tiskanice s izvješćem o stopi takvih bolovanja slat će se HZZO-u. Na temelju tih podataka zavod će pratiti kako pojedini liječnik utvrđuje pravo na bolovanje i poduzimati odgovarajuće mjere ako se prekrše pravila igre.
“To neće imati negativan učinak na sredstva osigurana u Državnom proračunu, već bi trebalo utjecati na smanjenje stope bolovanja pa time i na smanjenje sredstava za naknadu plaće za vrijeme bolovanja utvrđenih u Državnom proračunu«, očekuju u Direkciji HZZO-a. Komplikacije u trudnoći imaju visok udio u stopi bolovanja na teret HZZO-a i iznose čak 28,41 posto, ili više od četvrtine, svih bolovanja koja se podmiruju iz zdravstvene blagajne.