Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

»Čemu covid-potvrde za nastavnike, ako je u razredu jedan nastavnik i 25 učenika?«

06.11.2021. 12:30


Stožer civilne zaštite Zadarske županije i dalje podržava održavanje nastave u školama po A modelu, dakle uživo, a svaka škola, ovisno o epidemiološkoj situaciji može zatražiti od osnivača prelazak na C model, ukoliko to bude potrebno. Djeca trebaju ići u školu, važno je da imaju socijalni kontakt prvenstveno zbog svog mentalnog zdravlja, ali i kvalitetnijeg usvajanja nastavnog gradiva, zaključak je s jučerašnjeg sastanka Stožera civilne zaštite Zadarske županije.


Uživo, ali s potvrdama i maskama
S nacionalne razine žele zaštiti mentalno zdravlje djece i održati školu uživo, ali bi sigurnost od zaraze podignuli novim mjerama za djelatnike te pooštravanjem nošenja maski za učenike. Naime, od 15. studenog uvodi se obveza posjedovanja covid-potvrda za zaposlenike javnih i državnih službi, ali i za građane koji će dolaziti u njihove prostore. To uključuje i odgojno-obrazovni sustav te u njemu potvrde moraju imati zaposlenici, ne i učenici.
– Odnosi se na sve državne i javne službe te za one koji su zaposleni u sustavu obrazovanja. Ako nisu cijepljeni ili preboljeli, moraju se testirati dvaput tjedno«, rekao je na jučerašnjoj konferenciji voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović, dodavši da se odluka odnosi na zaposlene u školama.
– A što se tiče učenika, poznato je da smo donijeli ekstenzivnu preporuku koja će se djelomično podijeliti u nekim elementima. Pojačat će se obveza nošenja maski. Sad će bez obzira na razmak učenici morati nositi maske, rekao je Capak.
Što se tiče djece od prvog do četvrtog razreda, oni će dok se kreću po hodnicima trebati imati masku, a za vrijeme nastave ne trebaju.
Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i šport Zadarske županije, također je kazao kako je vrlo malo zaraženih učenika.
– Sljedeći tjedan velika većina škola kreće po A modelu. To i jest preporuka jer je to važno kako za nastavu, tako i za mentalno zdravlje učenika, to ne treba posebno tumačiti, zaključuje Šimunić.


Ovih devet dana bez nastave, Strukovnoj – dar s neba
U skladu s tim, učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar, potvrđuje ravnateljica Anita Basioli, od ponedjeljka su u školskim klupama.
Isto je i u Gimnaziji Vladimira Nazora.
– Mi smo uživo, u školi, svi su u razredima. Možda imamo sve skupa deset učenika koji su pozitivni, dok pozitivnih profesora nema. Zasad, stanje je odlično. Ako se nešto ne promijeni, do daljnjega nastavljamo tako, što je dulje moguće, nadamo se, govori ravnateljica Nazora, Sandra Šango.
Međutim, Strukovna škola Vice Vlatkovića nastavu ipak provodi online. Ravnatelj Tihomir Tomčić ispričao je kako su imali kompliciranu situaciju koja je onemogućila provođenje nastave uživo.
– Imali smo velik broj zaraženih. I nastavnika i učenika. Nismo bili u mogućnosti imati nastavu uživo. Ovih devet dana nam je došlo kao dar s neba. Čak i da je bila preporuka da se može ići uživo, u škole, mi bismo išli online. No, kad je riječ o praktičnoj nastavi, o svijetu rada, djeca idu na praksu kod obrtnika. Ništa ne gube, tumači Tomčić i dodaje kako bi do ponedjeljka svi trebali biti dobro pa bi, u tom slučaju, mogli u učionice.
Tomčić napominje kako se zaboravlja primjerice na širenje zaraze u javnom prijevozu.
– Djeca nose maske u školi, tu smo strogi, o tome vodimo brigu. Ali, 62 % naših učenika su putnici, oni putuju autobusima iz svojih mjesta, oprimjeruje Tomčić.




(Ne) može se glavom kroz zid
Kako zaključuje, premda je činjenica da je učenicima mjesto u školi te je to jedina opcija koja vrijedi i donosi rezultate, zdravlje je najvažnije.
– Ali, ponekad se glavom kroz zid ne može. Nastava u školi je najbolja i sve to stoji, ali zdravlje je definitivno važnije od par dana provedenih u školi, ističe Tomčić.
Komentirao je i mogućnost uvođenja Covid-potvrda u školstvo.
– Ja jesam za Covid-potvrde, ali se pitam koji je smisao uvođenja Covid-potvrda za nastavnike, djelatnike škole, a ne za učenike, a to ne možemo. Dakle, nastavnik bi trebao imati potvrdu i ući u učionicu gdje je 25, 26 učenika koji nemaju potvrdu. U Strukovnoj školi je 650 učenika i 80 zaposlenika. Ti ljudi rade u učionicama. Što onda, pita se Tomčić i zaključuje da omjer 650:80 sve govori.