Netipična predstava suvremenog plesnog izričaja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Premijera u Centru za kreativne industrije
Autor: 
Iako gradnja plesnih narativa ne podilazi niti jednoj dominantnoj umjetničkoj, filozofskoj i estetskoj struji, osim sustavu koji je bio intuitivno izgrađen tijekom procesa rada na predstavi, plesačice su djelovale skladno i fluidno
Marin GOSPIĆ
Pokret potenciran plesnim skokovima

Novi izvedbeni prostor Centra kreativnih industrija na Relji ugostio je u četvrtak predstavu High Spirits. U ovoj netipičnoj predstavi suvremenog plesnog izričaja koreografkinje Martine Granić sudjelovale su i dvije Zadranke, Josipa Štulić i Filipa Bavčević, a treća partnerica im je bila Mia Zalukar, plesačica i koreografkinja koja živi i radi u Zagrebu. Josipa i Filipa plesne su umjetnice koje nakon završene plesne akademije SEAD u Salzburgu godinama sudjeluju u radu hrvatske plesne zajednice i uvijek su rado viđene u matičnom gradu koji im je inspiracija i polazište za kreativno izražavanje.

Ženska energija transformacije

Predstava koju su premjerno izvele u Zadru temelji se na kretanju kroz liričan pokret potenciran plesnim skokovima koji dosežu »uzvišenu energiju«, a inspirirana je radom Mercea Cunninghama, ekspresionizmom i apstraktnom narativnosti. Evocira i preispituje slobodu pod kolektivnom supresijom, čistu prisutnost, lirski kaos, paralelne svemire, organski pokret, skokove i formacije, folklorne i spiritualne plesove, životne promjene i snažnu žensku energiju transformacije.
Iako gradnja plesnih narativa ne podilazi niti jednoj dominantnoj umjetničkoj, filozofskoj i estetskoj struji, osim sustavu koji je bio intuitivno izgrađen tijekom procesa rada na predstavi, plesačice su djelovale skladno i fluidno. Atmosferi predstave svakako je pridonijela kostimografija koja je cijeloj izvedbi dala jedno novo značenje. Djevojke su nosile kostime koje su izgledale kao produžetak njihove kože, na sebi su imale razne dodatke koje su tijekom predstave skidale sa sebe prikazujući transformaciju žene kroz različite periode. Njihovi kostimi uvodili su gledatelje u nekakvu neobičnu bajku, a dodaci, posebno na prstima plesčica, podsjećali su na estetiku Panovog labirinta.

Proces rada zabilježen na filmu

Predstava je dio projekta High spirits je ujedno plesna predstava i serija filmova koja dokumentira »deffesite« kroz njihove tri međunarodne rezidencije pod okriljem Be SpectACTive! projekta Tri desetominutna dokumentarna filma bilježe proces rada na predstavi koja je nacionalnu premijeru doživjela 30. listopada 2018., u York Theeatre Royalu, te radionicama DENF kolektiva s lokalnim zajednicama koje su se odvijale u Bekelit Muli Art Centru u Budimpešti. DENF je kolektiv hrvatskih plesača, pedagoga, koreografa, fotografa, kustosa i dizajnera formiran kako bi djelovao u sferi plesnog i vizualnog izričaja te pokazao njihov interdisciplinarni rad.

Autorski tim

Koreografija/Kostimografija/Scenografija: Martina Granić

Izvode: Mia Zalukar, Filipa Bavčević, Josipa Štulić

Glazba: Aldo Orlić Zolium

Oblikovanje plakata: Maša Poljanec

Oblikovanje svjetla: Marino Frankola

PR fotografije: Hrvoje Zalukar

PR fotografije za plakat: Karla Jurić

Fotografije izvedbe: Iva Korenčić

Izrada kostima: NTS Sportswear, Katarina Tešija

Izrada maski i scenografije: Miljenko Sekulić

Produkcija: Plesni kolektiv d_lc

Pokrovitelji: Ministarstvo Kulture RH, Grad Zagreb

Ko-produkcija: Domino Suradnja: Zagrebački plesni centar

Partneri projekta su Kilowatt Festival, York Theatre Royale, Bakelit Multi Art Center. Međunarodne rezidencije u sklopu projekta Be SpectACTive! uz podršku Kreative Europe. Inozemna premijera održana je u York Theatre Royal, 30. listopada 2018. Hrvatska premijera bila je u Zagrebačkom plesnom centru, 21. prosinca 2018.

Novi izvedbeni prostor

Uz dva gradska kazališta, prostore muzeja kao Arheološki muzej, sv. Donat, Kneževa palača, zatim Koncertna dvorana braće Bersa, Muzej antičkog stakla, ovaj novi prostor prigodno transformiran za potrebe plesne predstave dokaz je ogromnog potencijala grada Zadra za potrebe kulturnih i umjetničkih projekata domaćih i inozemnih autora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)