Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Panel „Košarka jučer, danas, sutra“ Udruge Dani Krešimira Ćosića otvorio brojna pitanja

06.11.2021. 14:40


Zanimljiva panel diskusija „Košarka jučer, danas, sutra“ u zadarskoj kavani Lovre, otvorila je brojna pitanja iz svijeta košarke. Panel je organizirala Udruga Dani Krešimira Ćosića povodom 73. rođendana velikana hrvatske i svjetske košarke Krešimira Ćosića.
„Jako nam je drago da smo organizirali ovaj panel povodom 73. rođendana Krešimira Ćosića. Sama ideja bila je da potaknemo diskusiju o košarci koje nedostaje, što je dosta čudno za jedan takav kolektivan sport. Krešimir je uvijek zagovarao da društveni interesi, te interesi kolektiva trebaju prevladati pojedince zbog čega smo i organizirali ovaj panel. Smatram da je dobro da se priča o tome pa samim time i postepeno pronalaze rješenja za napredak, te za ostvarenje rezultata kakve je i sam Krešimir ostvario, a i generacije nakon njega. Tako bi se opet svi okupili u velikom broju i uživali u košarci.“ – Izjavila je Ana Ćosić Pajurin, dok je Zdenka Zrilić dodala: „Izuzetno mi je drago da smo kao Udruga organizirali ovaj panel. Važno je da se ovakvi konstruktivni razgovori o aktualnim temama događaju, jer to može biti jedini put za boljitak ne samo košarke, već i hrvatskog sporta uopće!“
Panelu su nazočili Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta te Renata Gubić, upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“ koja je zadarskim mladim košarkašicama i košarkašima darovala lopte te istaknula: „Rado podržavamo projekte koji šalju vrijednu poruku. Sportske aktivnosti vrlo su važne za normalan rast i razvoj djece. Budućnost hrvatske košarke leži u budućim naraštajima!“
„Vrlo dobro se razgovaralo i promišljalo o prošlosti, dobro se sagledao sadašnji trenutak, ali čuli smo i zanimljive ideje o budućnosti hrvatske košarke. Bilo je lijepih i dobrih tema i ideja, bilo je i kritike i pohvale. Ja sam kao predstavnik Ministarstva turizma i sporta čuo neke detalje koje do sada ili nisam znao ili nisam dovoljno obraćao pažnju na njih. Pozdravljam današnji panel i vjerujem da će biti još takvih panela koji će promišljati o sportu u hrvatskoj općenito!“ – izjavio je Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.
Odgovore na neka od gorućih pitanja iz svijeta košarke dali su Veljko Mršić, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, Željko Jerkov, predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca, Krešimir Novosel, tehnički direktor KK Cedevita, Vladimir Vanjak, predstavnik Udruge Krešimir Ćosić i trener te košarkaški veteran i legenda Pino Gjergja.
„Svi se sjećamo hrvatske košarke kada je bila u vrhu Europe i svijeta po pitanju klubova ali i reprezentacije. Danas nažalost nismo na tom nivou. Da bismo opet imali vrhunske igrače klubovi moraju biti na visokoj razini. Prvi prioritet je osnažiti klubove kako bi oni ponovo postali bitni čimbenici na regionalnoj i europskoj sceni. Tada ćemo početi dobivati i kvalitetne igrače za reprezentaciju koja bi u tom slučaju bila puno bolja nego što je danas.“ – istaknuo je izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Veljko Mršić te dodao: „Košarka je jedan globalni sport gdje na svakom reprezentativnom natjecanju u Europi desetak momčadi želi osvojiti zlatnu medalju. Pred nama je trnovit put, talenata ima samo ih moramo početi pretvarati u prave, istinske zvijezde kakve su bile nekada. Kada uspijemo napraviti tu transformaciju možemo očekivati velike stvari.“
„Nadamo se pozitivi u budućnosti. Koliko god je bila teška situacija iza nas i još traje radi same pandemije, ali s nekom uspostavom sustava i kontinuiranim radom te upornošću mislim da možemo postići puno i napredovati. Samim time nadamo se boljim rezultatima i boljem razvoju igrača. Potrebno je privući pažnju mlađih naraštaja te ih privući sportu.“ – izjavio je Krešimir Novosel, tehnički direktor KK Cedevita.
Podsjećamo, Krešimir Ćosić prvi je Hrvat koji je ušao u Američku kuću slavnih, jedini je koji je dobio prestižnu FIBA nagradu – FIBA Order of Merit, koja je dodijeljena samo 66 osoba na svijetu za doprinos razvoju košarke kao sporta. Krešimir Ćosić je primio nagradu u prvoj generaciji 1994. godine, na drugom mjestu odmah iza R. William Jonesa, jednog od utemeljitelja FIBA-e. Krešo bi ove godine 26.11.2021. navršio 73 godine. Uvijek se pitamo kako bi košarka u Hrvatskoj izgledala da ju je sustavno unaprjeđivao posljednjih 27 godina.