Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nakon velikih kiša mazut iz bivše Tvornice glinice uvijek onečisti rijeku

05.12.2010. 23:00
Nakon velikih kiša mazut iz bivše Tvornice glinice uvijek onečisti rijeku


Kako je ovo krško tlo mazut je pronašao put i već godinama izlazi u Zrmanju. Prije je zagađenje bilo strahovito, sve je bilo crno, a sada taj mazut izbija samo nakon velikih kiša i u manjim količinama – Šime Maričić
Masna mrlja na rijeci Zrmanji vjerojatno je mazut ili neka vrsta mineralnog ulja, a od jučer se poduzimaju koraci u sanaciji i sprečavanju onečišćenja. Po svemu sudeći, problem postoji već duže vrijeme, poznata su onečišćenja iz 2003. i 2008. godine, a podzemnim tokovima i zbog krškog tla te tvari mineralnog podrijetla (mazut ili nafta) završavaju u rijeci. Djelatnici Hrvatskih voda i tvrtke CIAN iz Splita jučer su izašli na teren. Uzeti su uzorci Zrmanje, a na dva mjesta gdje je onečišćenje očigledno, posipaju i apsorbente koji će prikupiti ta ulja. Više o akciji i onom što je poduzeto kazala nam je Tea Markoč, državna vodopravna inspektorica.
Mazut ili ulje?
– Obišli smo rijeku Zrmanju i vidjeli izvor onečišćenja, koji se nalazi nizvodno dva i pol kilometra od mosta u Obrovcu. To je jedna vrulja koja je isprala krško područje u kojem je očito bilo nakupina nekakvog onečišćenja mineralnog porijekla. U ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću reći je li to mazut ili mineralno ulje. Uzeli smo uzorke onečišćenja na vodotoku i onečišćenog raslinja oko kojeg se uhvatila nepoznata tvar koja je onečistila Zrmanju, kazala je Markoč i dodala kako će potpuna analiza biti gotova kroz nekoliko dana te da su poduzeti svi koraci u sprečavanju daljnjeg i sanaciji dosadašnjeg onečišćenja.
Ekološki aktivisti pobunili su se kako inspekcija nije na teren izašla u petak kada je mrlja i zamijećena te da je veliki dio onečišćenja vodotokom završio u Novigradskom moru.
– Bili smo tu u petak, i specijalizirana pravna osoba, i Hrvatske vode i inspekcija. Međutim, rijeka je bila izrazito brza, a čamac kojim smo planirali napraviti obilazak nije mogao podnijeti jaku struju i kišu te smo odustali od obilaska, kazala je Markoč i istaknula kako su poduzete sve mjere te da se onečišćenje uhvatilo za šaš.
Spora inspekcija
– Možemo govoriti o petstotinjak metara zagađenog šaša, možemo reći i da je to pomoglo da ne ide dalje, kazala je Markoč ističući kako je prijašnjih godina onečišćenje bilo isto mineralnog podrijetla, a kao uzrok mogu se navesti aktivnosti s desne obale Zrmanje od prije tko zna koliko godina te da je očito da se radi o energentu koji dolazi iz podzemnih instalacija koje su popucale.
Ivan Aladrović, ekološki aktivist i tajnik Udruge obnovitelja Gornji Karin, kazao je kako pretpostavlja da će sljedeći put reakcija nadležnih inspekcija biti brža.
– Od mrlja su ostali samo tragovi što znači da je ona završila u Novigradskom i Karinskom moru. Uzorci su uzeti tek danas, a to znači da se priroda opet pobrinula za onečišćenje, a ljudi su očigledno opet zakasnili s reakcijom, kazao je jučer Aladrović ističući kako se nada da će ubuduće reakcije nadležnih biti brža, a prema svemu sudeći, novo onečišćenje očekuje se s novim kišama.
Mrlju je prvi zamijetio Ivan Matić, ekološki aktivist i mještanin kruševačkog zaseoka Matići, a kako nam je rekao, ona je postojala i prije kiša.
Maričić: Ovo je mazut
– Onečišćenje se često povezuje s padalinama, ali ja sam svjedok da to nije tako. Mrlja se na Zrmanji mogla primjetiti i kroz rujan i listopad, a tada kiša nije bilo. Najveći dio mrlje tada je bio smeđi, ali i tada se vidio i masni trag na vodi, kazao je Matić.
Izvor iz kojeg izbija mazut nalazi se na zemlji Šime Maričića, predsjednika MO Zaton Obrovački, a kako je rekao sadašnje onečišćenje nije ništa prema onom kakva su bila prije.
– Bazen mazuta bio je u Tvornici glinice i prilikom sječe on je poplivao po zemlji i ona ga je upila. Kako je ovo krško tlo, mazut je pronašao put i već godinama izlazi u Zrmanju. Prije je zagađenje bilo strahovito, sve je bilo crno, a sada taj mazut izbija samo nakon velikih kiša i u manjim količinama. Prije je tu izbijala i lužina, doživio sam zagađenja lužinom i ona se u Zrmanji bijeli kao mlijeko, ali ovo sada je mazut. Lužina je sada slabija i razvodnjena i mislim da ne smeta ribama i dagnjama, jer su se vratile u Zrmanju, kazao je Maričić.