Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

05.12.2010. 23:00
Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine


Večer je svojim nastupom uljepšao folklorni ansambl Udruge bošnjačke nacionalne zajednice “Bosana” iz Zagreba, koji su izveli devetnaest različitih pjesama, sevdalinki i napjeva
U restoranu “Fešta” na Novom Bokanjcu svečano je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Zadarske županije. Na proslavi se okupilo oko 150 uzvanika, Bošnjaka i njihovih prijatelja i gostiju. Okupljanje je započelo pjesmom “Bosno moja, divna, mila, lijepa”, a potom je prigodnim obraćanjem nazočne pozdravio Džemail Spahić.
– Domaćin večerašnjeg okupljanja i druženja je Udruga bošnjačke nacionalne zajednice Zadarske županije. Naše aktivnosti financijski pomaže Savjet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske. Povod večerašnjeg okupljanja je obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 25. studenoga u Federaciji BiH u spomen osnivačkoj skupštini ZAVNOBiH-a koja je postavila temelje suvremene državnosti BiH, kazao je Spahić podsjetivši da je Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine održalo tri zasjedanja. Prvo je bilo u Mrkonjić Gradu 25. studenoga 1943. i u spomen na njega se obilježava i Dan državnosti BiH. Drugo zasjedanje održano je u Sanskom Mostu 30. lipnja 1944., a treće i posljednje u Sarajevu 26. travnja 1945.
Večer je svojim nastupom uljepšao folklorni ansambl Udruge bošnjačke nacionalne zajednice “Bosana” iz Zagreba, koji su izveli 19 različitih pjesama, sevdalinki i napjeva, a upriličena je i promocija novog CD-a sevdalinki Zdenke Ahmetspahić. Dio večeri bio je posvećen predstavljanju zbirke pjesama “Haber iz Bosne”, pjesnika Fahrudina Nikšića, rođenog u Mostaru 1929. godine, koji u Zadru živi još od 1956. Član-suradnik Društva hrvatskih književnika Ogranak Zadar je i član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, podružnice pisaca HNK Mostar. Svojim radovima pojavljivao se u raznim časopisima i novinama, a nekoliko pjesama prevedeno je na češki, francuski, makedonski, njemački, poljski, romski, ruski i slovenski jezik. Do sada je objavio 33 knjige pjesama, od čega šest u Sloveniji na slovenskom i hrvatskom jeziku. Kao umirovljenik već 18 godina vodi knjižnicu u Molatu na istoimenom otoku. Pjesnik je ovom prigodom recitirao nekoliko svojih pjesama, a pročitani su i prijevodi njegovih stihova na makedonski jezik, o čemu je dopredsjednik Udruge Hase Salihović istaknuo:
– Uvijek naglašavam našu dobru suradnju s ostalim nacionalnim manjinama na području Zadarske županije. Uvijek zovemo sve nacionalne manjine na naša događanja i oni zovu nas. Uvijek smo zajedno i činimo Koordinaciju od sedam nacionalnih manjina u Zadru, dobro se slažemo, a za koji dan izići će i naš zajednički list “Most” za ovu godinu.
Druženje u povodu Dana državnosti BiH nastavilo se uz pjesmu i harmoniku sve do ponoći.