Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Smeće u (ne)redu za odvoz

05.12.2010. 23:00
Smeće u (ne)redu za odvoz


Korisnici čiji otpad premašuje volumen kante moraju višak stavljati u doplatne vreće s logom Bošane. One kante koje nisu ispravno postavljene ili sadrže tvari koje je zabranjeno odlagati, neće biti ispražnjene, a korisnici koji nepropisno postupaju s komunalnim otpadom bit će prijavljeni komunalnom redaru, poručuju iz Bošane
Veliki broj Biograđana nezadovoljan je načinom prikupljanja i odvoza smeća od kada je na snagu stupilo prikupljanje kućnog otpada po zimskom redu.
– Nije nam dovoljno da se smeće odnosi jednom tjedno. Nadalje, neće nam odnijeti kante ako nisu na mjestu koje je za njih određeno, kao što neće odnijeti ni drugo smeće ako nije izneseno u dane po rasporedu, najčešći su prigovori nezadovoljnih građana.
– Raspored odvoza i pravila prikupljanja su tu kako bi ih se građani pridržavali i kako bi sve imalo nekog reda.
Sve je jasno definirano odlukom o prikupljanju i odvozu otpada, kazao je Krunoslav Pešić, direktor gradske komunalne tvrtke Bošana.
Otpad se i dalje odvozi triput tjedno kao i do sada, ali selektivno. Ponedjeljkom se odvozi kućni otpad i to s Poluotoka, Jaza, Vruljina, Kožina, Bošane, Zagrebačke ulice i Ulice dr. Franje Tuđmana.
Srijedom se ista vrsta otpada odvozi s predjela Jankolovice, Kose Istok, Kose Zapad, Meterize, Grande i Dubrovačke ulice, a petkom s predjela Rust, Tuče, Kumenat i Centar.
Utorkom je na rasporedu odvoz plastičnog otpada, a četvrtkom papira i kartonske ambalaže. Glomazni se otpad svakodnevno odvozi s prostora kampa Sveti Dominik, gdje je predviđena lokacija za njegovo odlaganje.
– Svakako, napominjem da je u funkciji i reciklažno dvorište na adresi Put Grande 1, gdje se svakodnevno vrši prikupljanje kartona i starog papira. Odlukom o propisanom komunalnom redu, kao i mjerama za njegovo provođenje, jasno je definirano da je svaki građanin dužan kante s otpadom iznijeti na javnu površinu i to u dan odvoza prema rasporedu. Komunalni otpad mora biti u kanti, a poklopac iste mora biti zatvoren. Korisnici čiji otpad premašuje volumen kante moraju višak stavljati u doplatne vreće s logom Bošane. One kante koje nisu ispravno postavljene ili sadrže tvari koje je zabranjeno odlagati, neće biti ispražnjene, a korisnici koji nepropisno postupaju s komunalnim otpadom bit će prijavljeni komunalnom redaru, poručuju iz Bošane.
No, unatoč ovakvim upozorenjima, građani očito ne vode dovoljno računa o rasporedu odvoza otpada pa svoje smeće iznose i ostavljaju ispred kuća i uz dvorišta kada god im to padne na pamet. Rezultat takvog ponašanja su gradske ulice zakrčene smećem, posebno u dane vikenda i blagdana kada su prepune kante okružene hrpama vrećica s kućnim otpadom.