Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Križanec: Osumnjičeni piloti udaljeni su s dužnosti

07.12.2019. 06:45


Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja Rudolfu Perešinu u 93. krilu Zemunik, svečano je obilježena 27. godišnjica ustrojavanja Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (SzO HRZ) »Rudolf Perešin«. SzO s ponosom nosi ime heroja Domovinskog rata, vojnog pilota Rudolfa Perešina, čija je rečenica, nakon hrabrog preleta borbenim avionom MiG-21 u Klagenfurt, »Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate« trajno obilježila hrvatsku povijest.
U prošlih 27 godina SzO se pozicioniralo kao ključna ustrojbena cjelina HRZ-a zadužena za obuku kadeta-pilota, učenika letača te vojnika, dočasnika i časnika svih specijalnosti HRZ-a. Danas, SzO provodi više od 80 različitih programa osposobljavanja, više od sedamdeset obučnih događaja i realizira više od osam tisuća sati nastave godišnje. Osim za potrebe HRZ-a, SzO provodi obuku i za pripadnike drugih grana OSRH. Tako na obuku u SzO u sklopu BRAAD inicijative (Balkan Regional Approach to Air Defence) dolaze pripadnici vojski Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a na obuci su bili i piloti iz Mađarske, te pripadnici oružanih snaga iz Rumunjske.


Dan HRZ-a
Zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec najavio je za 11. prosinca otvorenje Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme — MSAP), a dan poslije održat će se u Zemuniku središnja svečanost obilježavanja Dana HRZ-a. Križanec je najavio i novu internetsku stranicu www.vojnipiloti.hr koja će poslužiti za promidžbu zvanja vojni pilot.


»Rad na sigurnosnim protokolima u vojarni »Mirko Vukušić« u Zemuniku je konstantan posao kojeg su radili i svi moji prethodnici. Poduzimamo mjere ka poboljšanju tog stanja
Željko Ninić, brigadir, novi zapovjednik 93. krila




Zapovjednik SzO Rudolf Perešin, brigadir Goran Huljev, najavio je, pak, za 12. prosinca izložbu Povratak pobjednika posvećenu Rudolfu Perešinu. Izložbu će otvoriti supruga pokojnog pilota Ljerka Perešin.
Na svečanosti je javnosti predstavljen novi zapovjednik 93. krila, brigadir Željko Ninić, kome je dolazak na novu dužnost zapravo bio povratak u Zadar.
– Svi mi koji smo školovani za letače na jedan način smo zadarska djeca. S ponosom to ističem svugdje jer da nismo krenuli odavde, možda se neki ne bi ni vratili. Rad na sigurnosnim protokolima u vojarni je konstantan posao kojeg su radili i svi moji prethodnici. Poduzimamo mjere ka poboljšanju tog stanja, rekao je novi zapovjednik Zemunika.


Dozvole za letenje
Naime, brigadir Ninić se referirao na znatno postrožene sigurnosne mjere nakon afere Municija i neovlaštenog ulaska i leta civila u helikopteru. Novinari, njihova vozila i oprema temeljito su pregledani uz pomoć psa tragača, kako na ulasku, tako i na izlasku iz baze.
Novi zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanac nije mogao izbjeći pitanja vezana za aferu Municija. Za pilote protiv kojih je pokrenut stegovni postupak rekao je da su udaljeni s dužnosti, nisu u vojarni i primaju umanjenu plaću. Na provokativno pitanje hoće li, budući da je to javno obećao ministar obrane Damir Krstičević, i novinarima dozvoliti let borbenim helikopterima OH-58 Kiowa Warrior, Križanac je rekao: »Onaj tko vam je to rekao neka i odobri, ali sumnjam da će se to dogoditi!«


Obuka zračne komponente specijalnih snaga
Direktor MSAP-a pukovnik Tomislav Pušnik najavio je novu djelatnost u Zemuniku, obuku zračne komponente specijalnih snaga.
– U novo središte uključene su četiri države: Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Bugarska. U sljedeće četiri godine specijalne snage dolazit će periodično u Zemunik. Obuka od početne do napredne faze trajat će četiri, pet mjeseci. Svaka zemlja dolazit će sa svojim sredstvima, naoružanjem i helikopterima. Zemunik je odabran zbog mogućnosti provođenja obuke na morskom i planinskom području. Obuka se može provoditi i na vrućini i u hladnim mjesecima, rekao je pukovnik Pušnik dodajući kako i kapaciteti vojarne omogućavaju sve uvjete za prijem i provođenje obuke.


Aktivnosti SzO Rudolf Perešin
SzO Rudolf Perešin provodi i granske kampove kadeta-pilota koje svake godine obogati nekom novom aktivnošću. Medu najzanimljivijima su padobranski skokovi i obuka preživljavanja, a unatrag dvije godine u redovan program uvršten je i Dinghi Drill obuka. Tijekom godina razvilo je i iznimno dobru suradnju s akademskom zajednicom odnosno civilnim obrazovnim institucijama, koje na izravan ili neizravan način sudjeluju u školovanju kadrova za HRZ-e. Dugi niz godina surađuje s Fakultetom prometnih znanosti u Zagrebu gdje kadeti-piloti polaze studij aeronautike- vojni pilot. U suradnji sa Sveučilištem u Zadru provodi se specijalizacija za nastavnike letenja, a surađuje se i s Tehničkom školom u Zadru, čiji su učenici potencijalni kandidati za rad u HRZ-u.