Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prvi rezultati upućuju na nesretan slučaj

07.12.2019. 07:15


Prvi rezultati istrage u slučaju smrti 26-godišnje Veronike Pecolaj, javnosti poznatije kao lažne medicinske sestre u ordinaciji obrovačkog liječnika dr. Gorana Jusupa, upućuju da je riječ o nesretnom slučaju. Danas se očekuju rezultati obdukcije koja će se obaviti u Splitu, no zasad sve upućuje na to da je smrt nastupila uslijed gušenja hranom.
– U četvrtak u 22.13 sati zaprimili smo dojavu da je pozlilo 26-godišnjoj ženskoj osobi, na teren su upućeni Hitna pomoć i policija, a u 23.08 sati konstatirana je smrt te se sada čeka nalaz obdukcije, kazala nam je glasnogovornica zadarske policije, Ivana Grbin.


Zapečaćen stan
Prema zasad dostupnim podacima, isključena je mogućnost samoubojstva, a budući da ni dr. Jusup nije priveden, javnost je prestala spekulirati o mogućem kaznenom djelu. U međuvremenu je stan u kojemu se dogodila ova tragedija zapečaćen te će se nakon dovršetka istrage znati više o okolnostima ovog događaja.
Za Veroniku Pecolaj javnost je doznala nakon što je izbila afera kojom se otkrilo da je medicinska sestra u ambulanti opće prakse 54-godišnjeg liječnika Gorana Jusupa zapravo lažna medicinska sestra te da medicinsku školu nikad nije ni pohađala. Televizijski prilog emisije »Provjereno« u ovoj ambulanti otkrio je da je riječ o osobi koja nema apsolutno nikakve veze s medicinom te da je čak i liječena zbog psihičkih tegoba. Novinarima se tada predstavljala ne samo kao medicinska sestra, već i kao zaručnica dr. Jusupa, a on ju je pak branio tvrdeći da je završila srednju školu. Naknadno se pokazalo da je upisala Trgovačku školu u Obrovcu, ali je nikad nije završila.
Nakon ovih saznanja, kao i uvida u stanje u ambulanti jednog od nekad najcjenjenijih liječnika i sudionika Domovinskog rata, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prije osam je mjeseci raskinuo ugovor s ordinacijom dr. Jusupa te sada tamo nekoliko puta tjedno dolazi liječnik iz drugog mjesta jer se na natječaj za rad u Obrovcu apsolutno nije javio nitko.


Ratni liječnik
Osim kao ugledni liječnik koji je mještanima Obrovca nesebično pomagao, Jusup je poznat i kao nekadašnji gradski vijećnik HSLS-a. No još je poznatiji kao ratni liječnik koji je mnogima pomogao i spašavao ranjene na prvoj crti bojišnice, a da nikada to nije isticao. Njegovi pacijenti o njemu danas kažu sve najbolje i za tešku situaciju nastalu u ambulanti zapravo krive institucije koje nisu na vrijeme prepoznale njegovu bolest. Mediji su ga razapinjali, kao i njegovu lažnu medicinsku sestru, zanemarujući da je riječ o dvoje ljudi kojima je trebala pomoć.
Poznato je, naime, da u Obrovcu niti jedan liječnik ili liječica nisu htjeli raditi te je ogroman posao spao na dr. Jusupa. Uslijed toga, posljedica PTSP-a i ostalih životih okolosti, pacijenti kažu da mu se stanje pogoršavalo. Smrt Veronike Pecolaj dodatna je trauma te ostaje nadati se kako će poznati obrovački liječnik dobiti svu potrebnu pomoć, a Obrovčani konačno liječnika, a ne samo onoga tko dolazi par puta tjedno.




Bivša ordinacija Dr. Jusupa mjesecima nepopunjena
HZZO je prije osam mjeseci raskinuo ugovor s ordinacijom dr. Gorana Jusupa u Obrovcu te sada tamo nekoliko puta tjedno dolaz liječnik iz drugog mjesta jer se na natječaj nitko nije javio