Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Župan odbija odgovoriti kome je platio pola milijuna kuna za »intelektualne usluge«!

06.12.2019. 08:15


Iako se prije tri godine našao na sudu nakon što je gradskim vijećnicima odbio dati informaciju o troškovima dnevnica, hotelskog smještaja i ručkova, gradonačelnik Obrovca Ante Župan opet je učinio istu stvar. Stoga je od Povjerenstva za informiranje dobio rješenje kojim se »nalaže Gradu Obrovcu da u roku od osam dana od zaprimanja ovog rješenja riješi zahtjev za pristup informacijama Marka Klanca od dana 24. svibnja 2019. godine, sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama.
Povjerenik za informiranje, Zoran Pičuljan, u obrazloženju rješenja tako navodi da je žalba vijećnika osnovana zbog nepružanja informacija u roku, temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama.


Opravdan interes za informacijama
– Žalitelj u žalbi u bitnome navodi da je izjavljuje zbog uskrate prava na pravodobnu, potpunu i točnu informaciju iz nadležnosti Grada Obrovca. Nadalje navodi da je kao vijećnik u Gradskom vijeću Grada Obrovca 24. svibnja 2019. godine uputio dva zahtjeva službeniku za informiranje za pristup informacijama iz nadležnosti gradske uprave, a na koje nakon proteka zakonskog roka nije dobio odgovor, odnosno nije primio tražene podatke i preslike dokumenata. Žalba je osnovana. Uvidom u spis predmeta utvrđeno je da je žalitelj zahtjevom za pristup informacijama od 24. svibnja, zatražio od Grada Obrovca preslike računa s pozicije 3237 proračuna Grada Obrovca za 2018. godinu, isplaćeno za intelektualne i osobne usluge 497.590,88 kuna. Dopisom od 28. kolovoza Ured povjerenika za informiranje dostavio je Gradu Obrovcu predmetnu žalbu, koja je podnesena neposredno Povjerenlku za informiranje zbog nepružanja informacija, odnosno zbog neodlučivanja prvostupanjskog tijela u rokovima predviđenim zakonom. Kako po navedenom dopisu Grad Obrovac nije postupio, Ured povjerenika za informiranje je dopisom od 23. rujna požurio postupanje, stoji u rješenju povjerenika za informiranje koji u nastavku pojašnjava u kojim slučajevima tijelo javne vlasti ima pravo odbiti zahtjev za informacijom.


»Nije jasno zbog čega gradonačelnik taji ove podatke, s obzirom da svaki gradski vijećnik ima pravo dobiti informacije o tome na što Grad troši novac poreznih obveznika
Marko Klanac




No, u ovom to slučaju nije moguće, zaključuje, te je gradonačelnik Obrovca bio dužan dati odgovor na vijećničko pitanje o troškovima pod stavkom »intelektualne usluge« na koje je potrošeno pola milijuna kuna. Dapače, dr. Pičuljan ističe kako ovdje postoji opravdan interes za pružanjem ove informacije.


Već osuđen zbog uskrate podataka
– Kada se nakon provedbe testa razmjernosti i javnog interesa utvrdi da preteže zaštita nekog od interesa iz članka 15. stavka 2., 3. i 4.a. Zakona o pravu na pristup informacijama, tijelo javne vlasti je u obvezi donijeti obrazloženo rješenje o odbijanju zahtjeva, na koje bi korisnik imao pravo žalbe. Obveza donošenja rješenja postoji i u slučaju kada se korisniku omogućava pristup traženoj informaciji primjenom odredba članka 16. stavka 1. ovog Zakona, navodi povjerenik u svojemu rješenju.
No, od HSLS-ovog vijećnika Marka Klanca, saznajemo da, unatoč ovom rješenju, tražene podatke od Grada Obrovca nije dobio. Čelnik županijskog HSLS-a stoga napominje da mu nije jasno zbog čega gradonačelnik taji ove podatke, s obzirom da svaki gradski vijećnik ima pravo dobiti informacije o tome na što Grad troši novac poreznih obveznika, osobito u slučaju kada je riječ o stavci »intelektualne usluge« te za siromašni gradić vrtoglavoj svoti od pola milijuna kuna. Tu je pak još jedan problem, ističe Klanac, a taj je da gradonačelnik radije pristaje otići na sud i platiti moguću kaznu, kao što je već učinio, nego dati odgovor o načinu trošenja gradskog novca.
– Pozivam gradonačenika da mi dostavi tražene informacije na koje ja, kao vijećnik, imam pravo. Pozivam ga i da mi odgovori gdje je potrošeno 10 milijuna kuna kredita kojeg je Grad podigao, jer dok Obrovac doživljava demografski slom, gradonačelnik se bavi time kako prikriti tko je i koliko novca dobio putem ugovora o djelu. Službenica za informiranje, ujedno i pročelnica Gordana Renić, ne odgovara na dopise iz samo njoj poznatih razloga, a s obzirom da od njih ne mogu dobiti odgovor, ovim je putem molim da odgovori meni i građanima kako je moguće otkupiti stan za šest tisuća eura, pa ga prodati državi za 56 tisuća eura, poručuje Klanac.


365.000 kn za reprezentaciju
Naime, Grad Obrovac već se našao na optuženičkoj klupi 2017. godine kada je Prekršajni sud u Zadru zaprimio optužni prijedlog tadašnje povjerenice za informiranje RH zbog uskrate informacija o troškvima reprezentacije Grada Obrovca na ručkove, hotele i dnevnice. Bila je riječ o podacima iz proračuna za 2015. godinu iz kojih se otkrilo da je obrovačka vlast za reprezentaciju, dnevnice, smještaj i naknade na službenim putovanjima te godine potrošila 365 tisuća kuna.
Prekršajni sud tog 13. lipnja 2017. godine Anti Županu izrekao je novčanu kaznu od pet tisuća kuna zbog, kako je sutkinja obrazložila, kršenja Zakona o pravu na pristup informacijama.
No, kako obrovački gradonačelnik ni preko mjesec dana od donošenja rješenja povjerenika za informiranje gradskom vijećniku nije dostavio tražene podatke, i ovaj bi predmet mogao dobiti sudski epilog.


Gradska vlast šuti
Gradnačelniku Obrovca uputili smo dopis s molbom za odgovor na pitanje – iz kojih je razloga HSLS-ovom vijećniku uskraćeno pravo na informacije, odnosno preslike računa? Upit je poslan prije puna tri tjedna, no odgovor do danas nismo dobili. Iz svega, nažalost, proizlazi kako je Anti Županu lakše ići na sud i plaćati kazne, nego vijećnicima i novinarima odgovarati na pitanja poput onih za koje je to intelektualne usluge jedan od najsiromašnijih hrvatskih gradića potrošio vrtoglavih pola milijuna kuna, ili pak na što se ranije potrošilo 365 tisuća kuna reprezentacije?