Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U 2010. Godini u Zadru rođeno 58 djece manje nego godinu ranije

06.01.2011. 23:00
U 2010. Godini u Zadru rođeno 58 djece manje nego godinu ranije


Kao i ranijih godina, tako je i u 2010., u zadarskom rodilištu rođeno više dječaka nego djevojčica. Iznimna od ovog pravila, kako navodi dr. Rukavina je 2008. godina, kada je na svijet došlo više djevojčica nego dječaka


Iako se u prošloj godini u zadarskom rodilištu nije ponovio svojevrsni “baby boom” koji je obilježio 2009., činjenica da je u Općoj bolnici Zadar obavljeno 1.759 poroda tijekom kojih je na svijet došlo 1.781 dijete, ostavlja pregršt razloga za zadovoljstvo. Naime, prema riječima dr. Dominika Rukavine, voditelja rađaonice u zadarskoj Općoj bolnici, prošle godine obavljena su 52 poroda manje nego tijekom 2009., no kako je još uvijek riječ o relativno velikom broju poroda kao i novorođene djece, nema razloga za zabrinutost za natalitet u Zadru. Smanjenje broja poroda, rezultiralo je dakako i manjim brojem rođene djece. Tako je u 2010., rođeno 58 djece manje nego godinu dana ranije, u 2009.
Prošle godine 20 blizanaca i jedne trojke
– Iako smo prošle godine imali 52 poroda manje nego 2009., koja je po mnogočemu bila svojevrstan rekorder, još uvijek smo na dobrom tragu jer ove brojke nadilaze one ranijih, nekoliko prethodnih godina. Podsjetimo, u 2009. godini, u zadarskom rodilištu obavljeno je 1.811 poroda tijekom kojih je na svijet došlo 1.839 djece. Tijekom 2010. godine, rođeno je 1.781 dijete, što je 58 djece manje neko u 2009., govori dr. Dominik Rukavina, pojašnjavajući kako je prošle godine bilo 20 blizanačkih poroda, a rođene su i jedne trojke.
Kao i ranijih godina, tako je i u 2010., u zadarskom rodilištu rođeno više dječaka nego djevojčica. Iznimna od ovog pravila, kako navodi dr. Rukavina je 2008. godina, kada je na svijet došlo više djevojčica nego dječaka.
– Prošle godine u Zadru se rodilo 913 dječaka i 868 djevojčica. Gledano statistički, to znači da su dječaci zastupljeni u 51,26, a djevojčice s 48,73 posto u ukupnom broju poroda. Omjer dječaka i djevojčica, uvijek je manje, više isti. Iznimka je bila 2008. godina, kada je u Zadru rođeno više djevojčica nego dječaka, statistički gledano 51 posto, kaže dr. Rukavina.
Prošle godine u Zadru najčešće su rađale višerotkinje, njih 989, koje su u ukupnoj strukturi rodilja zastupljene s 56,22 posto. Prvo dijete na svijet prošle godine donijelo je 770 žena, što u ukupnoj strukturi, statistički gledano iznosi 47,77 posto.
Tri rodilje starije od 46 godina
– Najviše rodilja je bilo u dobi od 18 do 34 godine. To je uobičajeno, jer je riječ o najproduktivnijoj dobi za rađanje djece. 229 rodilja je bilo u dobi od 35 do 39 godina. Iznad 40 godina imala je 41 rodilja. Tri rodilje bile su starije od 46 godina, kaže dr. Rukavina, dodajući kako je prošle godine u zadarskom rodilištu rodilo i šest maloljetnica.
Od ukupnog broja prošlogodišnjih poroda, čak 94,25 posto ih je bilo u terminu, odnosno između 37 i 42 tjedna trudnoće. Prijevremenih poroda bilo je 5,74 posto, što znači da su žene rodile prije navršenog 37 tjedna trudnoće.
Što se tiče perinatalnog mortaliteta u zadarskom rodilištu tijekom prošle godine, on iznosi 6,4 promila, što je manje od hrvatskog prosjeka koji je u 2009. iznosio 7,13 promila. Osim ispodprosječnog perinatalnog mortaliteta, u Zadru se sve manji broj novorođenčadi šalje na liječenje u Zagreb jer zadarski Odjel neonatologije, uz suvremenu medicinsku tehnologiju, raspolaže i vrhunskim stručnim osobljem.
– Od ukupnog broja poroda obavljenih prošle godine u zadarskom rodilištu, 17,62 posto dovršeno ih je carskim rezom. U odnosu na 2009., prošle je godine broj poroda, koji su dovršeni carskim rezom porastao za tri posto. Dakle, možemo govoriti o prisutnom trendu porasta carskog reza, kao metode dovršavanja poroda. Unatoč tome, još uvijek smo ispod hrvatskoj prosjeka, kaže dr. Rukavina, pojašnjavajući kako se carski rezovi uglavnom obavljaju kako bi se smanjio rizik od smrti novorođenčadi.


 OČEVI PROŠLE GODINE NAZOČILI NA 545 PORODA




Otkako je početkom 2006., dakle prije pet godina, u Općoj bolnici Zadar započela edukacija trudnica, tečaj pripreme za porod mjesečno završi tridesetak trudnica. Tečaj je namijenjen trudnicama u posljednjem tromjesečju trudnoće kao i njihovim partnerima, odnosno budućim očevima. Iako su u početku očevi i bez završenog tečaja mogli nazočiti porodu, iskustva iz rađaonice su pokazala kako su je takva edukacija itekako potreba za oba partnera. Stoga, očevi da bi prisustvovali porodu, prethodno moraju završiti tečaj.
– Sve više očeva, odnosno partnera polazi tečaj pripreme za porod, što im omogućava da prisustvuju porodu. U odnosu na pretprošlu godinu, broj očeva koji su nazočili porodu porastao je za šest posto, govori dr. Rukavina, navodeći kako je su očevi prošle godine prisustvovali na 545 poroda, što gledano statistički znači 30,98 posto od ukupnog broja poroda.


 EPIDURALA I DALJE RIJETKA


Iako je epiduralna analgezija najučinkovitiji način kontrole boli kod poroda i u rukama iskusnog anesteziologa predstavlja sigurnu metodu s vrlo rijetkim komplikacijama, dr. Dominik Rukavina kaže kako je rodilje u Zadru rijetko prihvaćaju. Glavni razlog odbijanja epiduralne analgezije je strah, prije svega zbog načina, odnosno mjesta davanja anestetika, uz anatomski prostor uz leđnu moždinu.
– U rodilištu je anesteziolog dostupan u dvije smjene, dakle, do 22 sata, tako da veliki broj žena može roditi uz epiduralnu analgeziju. No, samo rijetke pristaju na takav način rađanja i to ponajprije zbog straha od komplikacija, koje se javljaju zaista vrlo rijetko, rekao je dr. Rukavina, dodajući kako je tijekom prošle godine samo 69 poroda obavljeno uz epiduralnu analgeziju, odnosno svega 3,92 posto od ukupnog broja poroda.