Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Tri kralja došla s darovima za djecu Belafuže

06.01.2012. 23:00
Tri kralja došla s darovima za djecu Belafuže


Mladi i djeca župe Uznesenja BDM u Zadru na Belafuži jučer su, u dvorani ispod župne crkve, već tradicionalno uprizorili dolazak sveta Tri kralja, Melkiora, Gašpara i Baltazara koji su se poklonili djetetu Isusu, noseći darove – zlato, tamjan i smirnu. Također podijelili su darove brojnoj djeci, koja su sve pažljivo pratila. Djeca su kraljevima postavljala i pitanja te su tako saznala sve što ih je zanimalo o njihovom putu prema Kristu.
– Tri kralja je dirnula činjenica da se Bog spustio među nas. Ovom predstavom možemo vidjeti kakav je bio njihov odgovor na tu činjenicu. Želimo vas potaknuti na razmišljanje o tome kako bi posvijestili koji je to trenutak u kojem se Bog nama javlja. Kroz ovu predstavu pokušat ćemo pokazati kako je Bog djelovao u životu triju kraljeva. Oni su prije susreta s njime bili zaokupljeni drugim stvarima. Međutim, činjenica Isusova rođenja je došla do njihova srca i potaknula ih na promjenu života. Zato su odlučili susresti živoga Boga. Došli su iz dalekih krajeva. Oni su slika svih naroda, svih ljudi na zemlji, jer se Bog želi približiti svima. Želio je doći u sva ljudska srca. Tri kralja su nam primjer kako trebamo odgovoriti na Božje javljanje u našem životu. Tri kralja nas pozivaju da se s poniznošću poklonimo Isusu Kristu, živome Bogu, koji može promijeniti naš život i ispuniti ga ljubavlju, koji može nama dati novi put. Nakon što su se kraljevi susreli s Isusom Kristom, on je obnovio njihova srca i razum i dao im mudrost da ne poslušaju Heroda. Dao im je milost da ne odbace Isusa Krista kao Spasitelja. Ovo je trenutak kad Bog može djelovati u tvom životu na čudesan način, kad ti se Bog želi objaviti na način kakav dosad nisi osjetio. Ovo je trenutak kada Bog može tvoj život usmjeriti u skroz drugom pravcu. Ovo je trenutak kada možeš započeti živjeti svu puninu života koju je Krist svojim dolaskom među nas donio, čulo se na početku predstave.      
 Cjelokupni duhovni program bio je ispunjen pjesmama u čast Djevice Marije i malog Isusa. Predstava je osmišljena u četiri scene, a započinje prikazom radnje za vrijeme rimske okupacije Palestine, u koje se rodio Isus Krist. Prije njegova rođenja, Djevici Mariji je anđeo Gabrijel objavio da će po Duhu Svetome začeti i roditi Sina. Marija se nakon razmišljanja o tome odazvala Božjem pozivu. Gabrijel se objavio i Josipu rekavši mu da ne napušta Mariju, jer ju je Bog izabrao da bude majka njegova Sina, kojemu će dati ime Isus. On je Spasitelj cijeloga svijeta. Kraljevima se objavila zvijezda, koja je predstavljala veliku novost za njih. U svom životu htjeli su pronaći dublji smisao koji će ih do kraja ispuniti pa se stoga nisu bojali slijediti zvijezdu, unatoč opasnostima na putu.
 Marija i Josip na putu u Betlehem nisu pronašli bolji smještaj, već su se smjestili u jednu štalicu gdje se rodio Isus. Nakon toga, Bog je odlučio podijeliti radost ovog događaja i s onim najmanjima – pastirima, koji su se potom došli pokloniti malom Isusu. Kraljevi su se na svom putu susreli i s Herodom, a potom su neumorno nastavili pratiti zvijezdu koja ih je dovela do novorođenoga Kralja Isusa Krista u jaslama. Upućeni da se ne vraćaju istim putem, vratiše se drugim putem u svoju zemlju. Marija i Josip su nakon što su prikazali Isusa u hramu u Jeruzalemu, prema savjetu anđela Gabrijela, otišli u Egipat.
 Roditelji, djeca i njihovi prijatelji sudjelovali su u velikom broju na jučerašnjem prikazu rođenja Isusa Krista i dolaska sveta Tri kralja, kojim je obogaćeno blagdansko ozračje.