Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izrazito ozbiljan amaterizam

Autor: Viktor Bogut

06.01.2013. 23:00
Izrazito ozbiljan amaterizam

Foto: Marin GOSPIĆ



Trenera imamo. I to mnogo. Svi treneri u klubu su ili apsolventi ili su završili kineziološki fakultet. Malo koji klub se može pohvaliti takvom činjenicom. No i dalje nam nedostaju neki osnovni uvjeti za rad s djecom – kaže Ivan Gobin, osnivač TK Zadar


Nešto više od tri godine postoji Triatlon klub Zadar, naizgled amaterska udruga koja okuplja desetak entuzijasta. No s druge strane impresionira ozbiljnost kojom zadarski triatlonci pristupaju tom sportu. Treniraju na bazenu, u teretani, na atletskoj stazi i, dakako, na cesti, jer kilometraža (kako biciklom, tako i trčanjem) se, ipak najbolje skuplja na županijskim cestama (a nekada i dalje od toga).
– Ovo je nešto ozbiljniji amaterizam – istaknuo je Jure Šango, jedan od trenera u klubu, koji je karijeru gradio u košarci, gdje je, između ostalog, bio i u stručnom stožeru hrvatske košarkaške reprezentacije. Trenutačno je kondicijski trener u košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine. No triatlon, odnosno “ozbiljniji amaterizam” je nešto u čemu Šango uživa. U njemu uživa i ostatak ekipe, i to je vrlo ozbiljna “uživancija” jer u rijetko kojem sportskom kolektivu u Zadru možete naći podvodne kamere, biomehaničke analize pokreta, nutricionizam…
Kasni početak
– Triatlon je u Zadar stigao nedavno, iako Savez u Hrvatskoj postoji već desetak godina. Prvo je središte triatlona bilo u Puli, a sada je u Zagrebu. Mi ozbiljno kaskamo, ali trudimo se nadoknaditi te godine – ističe Ivan Gobin, pokretač projekta triatlon u Zadru. On je gotovo sam pokrenuo cijelu priču i to, kako kaže, slučajno.
– Tada sam trčao brdske utrke poput škrapinga, tracking lige. Recimo da sam bio dio “adventure” sporta. Prijavio sam se na jedno natjecanje u Puli gdje se kajak vozilo 60 km, plivalo i trčalo. Morao sam se dosta spremati za tu manifestaciju, jer sam se trebao s brdskog trčanja nekako spustiti u vodu i automatski u to uključiti bicikl i plivanje. I tada mi je sinula ideja da se ubacim u triatlon. Ne da osnujem klub, već samo da počnem s tim sportom.
Klub je osnovan kasnije.
– U kratkom razdoblju sam se oženio, upisao studij kondicijske pripreme i osnovao klub. U nekoliko mjeseci život mi se potpuno promijenio – našalio se Gobin.
– Malo prije toga gotovo da nisam niti znao za triatlon, a nisam ni vjerovao da ću upisati studij.
Uvjeti zapreka školi
Veliki Gobinov entuzijazam počeo je donositi i rezultate. Trening je donosio uspjehe, a možda i najviše vrijedi istaknuti osvajanje prvog mjesta 2011. godine na Kupu Hrvatske.
– Redovito sam u prošloj godini uspijevao ući među prvih deset, a u svojoj kategoriji i u TOP 5. Nekako sam uspio poboljšati svoje rezultate. U zadnje vrijeme plivanju posvećujem mnogo vremena. Teško je biti dobar triatlonac, a da nisi dobar plivač. Poboljšanje rezultata u plivanju mnogo mi je poboljšalo ukupan rezultat.
Triatlon nije jednostavno trenirati. Iako se smatra jednim od težih sportova, kažu triatlonci, treninzi im nisu problem. Uvjeti jesu. Treniraju se tri sporta, potreban je bazen, potrebni su bicikli…
– Baš su nam uvjeti glavni razlog zašto nismo krenuli sa školom triatlona. Trenera imamo. I to mnogo. Svi treneri u klubu su ili apsolventi ili su završili kineziološki fakultet. Malo koji klub se može pohvaliti takvom činjenicom. No i dalje nam nedostaju neki osnovni uvjeti za rad s djecom. Za sada bazen plaćamo od članarina. A nju plaćamo svi, uključujući i nas trenere. Bicikle nam posuđuje BK Zadar, gdje sam ja trener. Oni su nam konstantna podrška, a naša suradnja s njima je obostrana korist. Za korak naprijed, odnosno početak škole triatlona s djecom, ipak nam je potrebna podrška Grada, barem što se tiče bazena. Ovo je, zaista skup sport. Pogotovo je skupo ići na natjecanja, gdje se mora platiti prijevoz, startnina, razni gelovi, dodaci prehrani. Baš zbog toga se ne bismo uspjeli ni održati da nema, zaista mnogo entuzijazma.


Studenti dobivaju priliku




Triatlon klub Zadar trenutačno nema dovoljno uvjeta da krene u rad s djecom. No pokrenut je drugi način promocije triatlona – klub se počelo popularizirati u studentskoj populaciji. Tako će u sklopu Triatlon kluba Zadar biti organizirana škola plivanja, škola trčanja i biciklizam. Na taj način triatlon, odnosno njegovi segmenti, bit će bliže predstavljeni populaciji kojoj je vježbanje izuzetno potrebno.