Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Kostelić: Hirscherovo skijanje je budućnost

Autor: Zlatko Horvat

06.01.2013. 23:00
Kostelić: Hirscherovo skijanje je budućnost


Marcel je ovoga trenutka ispred svih, njega treba gledati i od njega učiti. To je budućnost skijanja – kaže Ivica Kostelić koji je zauzeo osmo mjesto. Hirscher slavio ispred još dvaju pobjednika Sljemena, Myhrera i Matta


Ivica Kostelić nije uspio peti put popeti se na postolje sljemenske utrke Svjetskoga kupa, hrvatski skijaš zauzeo je osmo mjesto na šestom izdanju slaloma VIP Snježna kraljica, održane u sjajnoj atmosferi, pred gotovo 15 tisuća gledatelja kojima nije smetala magla u gornjem dijelu staze, jutarnja kiša u Zagrebu, a susnježica na Sljemenu. Kralj Marcel Hirscher obranio je svoju krunu, našao se opet na vrhu postolja, okružen još dvama sljemenskim pobjednicima – Šveđaninom Andreom Myhrerom  (2011.) i Austrijancem Marijom Mattom (2008.). Marcel Hirscher je – kralj nad kraljevima…
Poslije sjajnog četvrtog mjesta iz prve vožnje, uz zaostatak od 23 stotinke za liderom Šveđaninom Jensom Byggmarkom (završio na 26. mjestu poslije velike pogreške), Kostelić je tek kao šesti ušao u cilj druge vožnje. Prednost od 29 stotinki već se poslije “filtera” pretvorila u 59 stotinki zaostatka za Myhrerom…
– Nisam skroz zadovoljan, nadao sam se nečemu višem. No, osmo mjesto je solidan rezultat. Šteta je što nisam iskoristio poziciju iz prve vožnje. U drugom “laufu” stalno sam kasnio, nisam vezivao zavoje, nego sam se zabijao po rupama – kaže Ivica Kostelić, koji je osmim mjestom izjednačio najbolji slalomski plasman sezone iz Levija.
Iako su svi, od Ivice do navijača, željeli više, za Kostelića je Sljeme ponudilo – izlaz iz magle. Ivica nije bio razočaran plasmanom, za njega je najveći dobitak što je vozio bez boli u koljenu.
Radost i mučenje
– Sljeme mi je donijelo olakšanje. Skijanjem se bavim isključivo jer me to raduje. Ali kada me boli koljeno, onda skijanje postaje mučenje. I mali pomak nabolje jako mi puno znači. Meni je na Sljemenu bilo – odlično. Prije mjesec dana mi je bilo vrlo teško. No, nisam želio prekinuti s utrkama. Olimpijske igre moj su veliki cilj, zbog toga sam gurao u posljednjih mjesec dana i gurat ću do kraja, želim zadržati startna mjesta kako bih opet mogao startati s dobrih pozicija.
Poslije male stanke uoči Božića i nove injekcije genski uzgojenih stanica hrskavice poslije Müchena, Kostelićevo koljeno je – bolje.
– Sada nisam osjećao koljeno, bilo je u znatno boljem stanju nego prije. Problem je u tome što sam u svakom zavoju minimalno kasnio, zabijao se u kanale koje su ostavili skijaši koji su prošli ispred mene. Nekoliko stotinki po svakim vratima i nakupilo se. Treba reći da imamo malu ekipu i uvijek treniram po dobrim stazama, staza se ne iskopa, barem ne na ovaj način. Trebalo bi izmisliti kako trenirati po takvim kanalima kako bih pronašao tajming za zavoje, što je po ovakvoj stazi najvažnije.
Marcel Hirscher je na Sljemenu postao bogatiji za 42 tisuće eura nagrade, za novu kraljevsku krunu, a preuzeo je i vodstvo u Svjetskom kupu.
– Marcel je ovoga trenutka ispred svih, njega treba gledati i od njega učiti, gledati što on radi. To što on radi je budućnost skijanja. Jako puno vozi po rubnicima, ne “abruča”. Karva i na mjestima na kojima izgleda da to nije moguće. U tome mu pomaže i mala masa, a brzo se korigira poslije pogrešaka – dodaje Kostelić koji je do sada upisao tri druga i jedno treće mjesto na Sljemenu.
Janičina molitva
I sada mu se smiješilo postolje. Poslije  četvrtog vremena prve vožnje. Sa startnim brojem četiri. Ušao je u cilj kao posljednji, ali sa samo 23 stotinke zaostatka za vodećim Jensom Byggmarkom, koji je i otvorio utrku, ostvarivši vrijeme koje više nitko nije uspio nadmašiti. Čak ni Marcel Hirscher, koji je zaostao – jednu stotinku. Nitko nije više uspio prestići ni Ivicu, koji je jurnuo Crvenim spustom uz zvuke svoje omiljene pjesme, “Johnny B. Goode” Chucka Berryja.
– Zadovoljan sam, zaostatak je u dosegu, a koljeno je dobro izdržalo – rekao je Ivica poslije prve vožnje.  
Njegova sestra Janica koja je dan ranije proslavila 31. rođendan, kleknula je uoči Ivičine vožnje i kao da je molila za dobar nastup. Molbe su joj uslišane, Ivica je odvozio najbolju slalomsku vožnju sezone. No, nije uspio spojiti dvije vrhunske  vožnje, što je jedino nosilo postolje.
– Ivica daje sve od sebe, ali tijelo ima neka svoja pravila, ne daje sve uloženo. Ivičino koljeno je na 80 posto, a u tim uvjetima teško se nositi s konkurencijom. Za sada nismo imali pobjednika na Sljemenu, Ivica je bio drugi i treći, Ana Jelušić je bila druga, ja treća. Treba nam neki mali korak… Možda Ivica uspije, možda to pođe za rukom Šamšalu, a možda moramo čekati neku novu generaciju  – rekla je Janica.
Možda Ivica uspije dogodine. Sada barem nije bilo pritiska. Zato sjajjne atmosfere nije nedostajalo.
– Ovo je pravi spektakl koji promovira Zagreb i Hrvatsku – zaključila je Janica, koja je najviše radila na toj promociji. Svojim pobjedama…


Hirscher: Učili smo od Ivice




Marcel Hirscher upisao je 15. pobjedu u karijeri, treću ove sezone. Devet puta penjao se na postolje, što mu je donijelo vodstvo u ukupnom poretku.
– Ne razmišljam o ukupnoj pobjedi, još je 20 utrka do kraja, u igri je dvije tisuće bodova i nema smisla pričati o tome. Ta tema dolazi na red krajem ožujka – kaže 23-godišnji Marcel Hirscher. – Uvjeti nisu bili idealni, u drugoj vožnji vidjelo se samo do idućih vratiju. Znao sam da moram dati sve od sebe za pobjedu. Odigrao sam sve na jednu kartu, puno uložio, ali toliko sam i dobio.
Austrijanac je pun hvale za gledatelje…
– Posebno mi je drago što me poštuju, podržavali su me tijekom cijele utrke i klicali su mojem rezultatu.
… i za Ivicu Kostelića..
– Pun sam poštovanja prema onome što je napravio, pogotovo u prvoj vožnji. Ne znam u kojem je stanju njegovo koljeno, ali čuo sam razne priče. Nikada nisam imao težu ozljedu, nisam skijao u bolovima i mogu zamisliti kako mu je.
Ivica je njegovo skijanje nazvao budućnošću. Život na rubu skija…
– Njegove riječi puno mi znače. Prije sedam, osam godina mi smo u Austriji gledali njegov način skijanja i učili smo. Tako je to u životu, dolaze mlađi, a stariji uživaju na plažama.
Lani je njegova vožnja bila predmet rasprave, je li “haklao” vrata ili nije.
– Malo sam promijenio stil skijanja. Za jedan milimetar… Nije puno, ali donosi više zadovoljstva.