Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SLUČAJ KRVOPROLIĆA U SUKOŠANU Kad se um “zamrači”, nismo svjesni okoline

07.01.2019. 14:37
SLUČAJ KRVOPROLIĆA U SUKOŠANU Kad se um  “zamrači”, nismo  svjesni okoline


I danas, dan nakon stravične tragedije koja je potresla zadarski kraj kada je podsjećamo, Čedomir Keran (61) u dvojnoj obiteljskoj kući u Sukošanu, nakon ranijih nesuglasica, ubio 64-godišnju sestru, njezinu 81-godišnju svekrvu i 37-godišnjeg sina, zadarski su policajci  i dalje  obavljali kriminalističko istraživanje. Kako to obično biva u ovakvim slučajevima, osim samog zločina, javnost je šokirana i činjenicom da je ubojica slovio za tihog i mirnog čovjeka, dobrog susjeda…
Upravo taj "sindrom tihog i mirnog čovjeka te dobrog susjeda" jest  nešto što se često čuje nakon što se dogode zločini koji šokiraju javnost, a pitanja o tome što je nagnalo čovjeka na tako strašan čin, u pravilu ostanu bez odgovora…
Poznata zadarska psihijatrica Renata Sabljar Dračevac, onako " na prvu", najprije je to objasnila  jednostavnom i općepoznatom činjenicom kako smo svi različiti te da se ponekad i sami začudimo svojim reakcijama.


Snažne emocije nitko ne može kontrolirati
–  Pregršt komponenata uvjetovat će reakciju. Primjerice, ako koristimo alkohol ili neku drugu psihoaktivnu tvar, tada može doći do pucanja socijalnih okvira koji su nam vrlo strogo zadani u redovnom ponašanju. Važno je naglasiti da postoji i nasljedni faktor sklonosti prema nekim oblicima ponašanja. Jednim dijelom oni su genetski uvjetovani, a drugim dijelom oblike ponašanja učimo u obitelji i od bliže i šire okoline. Sve što dugoročno pamtimo uvijek je obojeno emocijama, snažnim emocijama. Bile one negativne ili pak, pozitivne. Kada nas preplave snažne emocije nitko ih ne može kontrolirati i pod uplivom vlastitog osjećaja može doći do nekontroliranog ispada agresivnih pulzija. Imamo zamračenje uma i u tom trenutku nismo svjesni što se oko nas događa. Vrlo često kada se napravi uvid, kada razumijemo što se oko nas dogodilo, donesemo još jednu lošu odluku i presudimo i sebi – rekla je ugledna zadarska psihijatrica.


Uvijek treba razgovarati o problemima
Naglasila je kako je iznimno važno na vrijeme zatražiti pomoć dodajući, i da ljudi često u sebi gomilaju loše osjećaje.
– Uvijek imamo neka svoja tumačenja i razloge, ali oni mogu biti izvitopereni našim emocijama. Nije dobro kada se zatvaramo u sebe i ne razgovaramo o svojim problemima. Tada nakupljamo bijes i loše emocije koje mogu eksplodirati poput vulkana. Ovakva erupcija emocija prije će se dogoditi onima koji nisu zatražili pomoć. U njihovom ponašanju prije nekakvih nemilih događaja, u pravilu ne primjećujemo značajnijih odstupanja. Naravno, kod ozbiljnih psihičkih poremećaja, najčešće različitih paranoidnih stanja, ovakve pojave agresivnih istupa su moguće – objasnila je dr. Renata Sabljar Dračevac.




Treba zatražiti pomoć!
Početak godine, Zadar su potresla i dva samoubojstva koja su se dogodila prošle subote 5. siječnja, a  koja su u razmaku od samo nekoliko sati, u istom  kvartu, počinile dvije mlađe ženske osobe.
U zgradi ulici Trga kneza Višeslava u zadarskim Jazinama oko 18 sati samoubojstvo vješanjem počinila je 23-godišnjakinja, a pet sati kasnije, oko 23.15 sati, život  si je oduzela 41-godišnjakinja. Skočila je s petog kata zgrade u Novogradiškoj ulici u  istom zadarskom kvartu.
Zadarska psihijatrica Renata Sabljar Dračevac osvrnula se kratko i na ta dva  strašna i pretužna događaja.
– Blagdansko veselje, očekivanje da se svi dobro i sretno osjećaju u ljudima može  pokrenuti različite negativne emocije. Ujedno to je i kraj godine nakon kojeg obično  podvlačimo crtu i procjenjujemo koliko smo zadovoljni jednim razdobljem. U to vrijeme pojačano se konzumiraju nažalost, i psihoaktivna sredstva. Puno je individualnih razloga koji nas navedu na određeno ponašanje. I ovoga puta želim ponovno naglasiti i apelirati kako treba zatražiti pomoć – poručila je liječnica