Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pravo na stipendiju ostvarilo 38 studenta

08.01.2020. 14:00


Općina Sv. Filip i Jakov sustavno skrbi o svojim studentima koji ispunjavaju potrebne uvjete dodjeljujući im stipendije. U ovogodišnjem proračuna za studenske stipendije osigurano je 250.000 kuna. Shodno natječaju dodijeljeno je 38 studentskih stipendija.
– Na natječaj za dodjelu studentskih stipendija za akademsku godinu 2019./2020. godinu stigle su 43 molbe, od toga je molbe predalo 30 studentica i 13 studenata, kazala je Danijela Vodopija, administrativna tajnica.
Molbe su pregledale, dipl. iur Darinka Zorić, voditeljica Odsjeka za pravne poslove i lokalnu samoupravu, i dipl. iur Katarina Ralić, viša stručna suradnica za pravne poslove i lokalnu samoupravu.
– Pravo na stipendiju je ostvarilo je 38 studenta i studentica, četvero studenta i studentica je odustalo zbog dobivanja druge stipendije, dok jedna studentica nije udovoljila uvjetima, rekla je Vodopija.


Znanstveni standard i napredak
Svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli stipendija upriličeno je u Općinskoj vijećnici u tzv. Staroj školi.


»Presretan sam i zadovoljan kada vidim ovako divnu mladež, a još više kada im se može pomoći.
Zoran Pelicarić Peco




– Presretan sam i zadovoljan kada vidim ovako divnu mladež, a još više kada im se može pomoći, rekao je Zoran Pelicarić Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.
Pritom je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja općinskih stipendista koji će u budućnosti preuzeti važne poslove i tako svojoj sredini osigurati visoki znanstveni standard i napredak.
– Pozdravljam vas i želim vam puno uspjeha u daljnjem studiranju i polaganju ispita te se iskreno nadam da će svatko od vas postati obrazovani nositelj daljnjeg razvoja i napredovanja pojedine struke, koji će svojim stečenim znanjem uvelike moći doprinijeti sredini ili mjestu iz kojeg potječu, poručio je Pelicarić.


Uvijek će biti novaca
Mjesečne stipendije puno znače uspješnim mladim ljudima, ali i njihovim roditeljima.
– Općina već godinama veliku važnost pridaje obrazovanju i mladima, za tu namjenu uvijek će biti novaca. Kako su stipendije ulaganje u vašu i našu budućnost, neka vam to bude poticaj za još veći trud, naglasio je Pelicarić poželjevši studentima da nakon studiranja odmah pronađu posao.


250.000 kuna Općina Sv. Filip i Jakov je osigurala za studentske stipendije


Ulaganje u studente, djecu i mladež sigurno je i ulog za budućnost, što je i glavni motiv za dodjele studentskih stipendija,
– Skrb o djeci od vrtićke dobi, mladeži, starim i nemoćnima, braniteljima, invalidima i socijalno najugroženijima jedan je od općinskih prioriteta. To očito govori da ovo općinsko čelništvo zajedno s Općinskim vijećem prepoznaje potrebe svih žitelja, zaključio je Zoran Pelicarić Peco.


Korisnici studentskih stipendija
Dodijeljeno je 38 stipendija. Kriterije za stipendiju od tisuću kuna mjesečno ispunilo je troje studenata, za 500 kuna 30 studenata, a za 300 kuna mjesečne stipendije pet studenta.
Tisuću kuna mjesečno studentske stipendije dodijeljeno je Danijeli Pedisić iz Turnja, studentici treće godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu s prosjekom ocjena 4,9, Anđelu Duškoviću, studentu četvrte godine Katoličko bogoslovnog fakulteta u Zagrebu s prosjekom ocjena 4,73, i Dominiku Kvartuču studentu druge godine Filozofskog fakulteta u Zagrebu s prosjekom ocjena 4,5.
Petsto kuna mjesečno studentske stipendije (redoslijed nije po prosjeku ocjena) dobili su: Katarina Eškinja, Martina Budan, Nino Zrilić, Laura Budanović, Cvita Pirović, Lucija Banić, Ante Galešić, Josipa Brzić, Luka Milat, Magdalena Eškinja, Karla Katuša, Daniela Mandić, Barbara Brzić, Bartol Brzić, Ana Zrilić, Iva Ražov, Antonija Serdarević, Gabrijel Baričić, Martina Batur, Anđela Vodopija, Fedora Santini, Leopold Mandić, Laura Brzić, Karmen Santini, Tina Deković, Ivana Demo, Luka Baričić, Manuel Colić, Matej Čirjak, Dana Pedisić. Tristo kuna stipendije odobreno je: Hrvojki Mikulić, Jeleni Baus, Roku Brziću, Goranu Baturu i Jakovu Rukavini.
 


Četvoro dobilo druge stipendije
​Na natječaj za dodjelu studentskih stipendija za akademsku godinu 2019./2020. godinu stigle su 43 molbe. Pravo je ostvarilo 38 kandidata, četvoro ih je odustalo radi drugih stipendija, a jedna studentica nije udovoljila kriterijima


Tri stipendije od 1000 kuna mjesečno
Kriterije za stipendiju od tisuću kuna mjesečno ispunilo je troje studenata, za 500 kuna 30 studenata, a za 300 kuna mjesečne stipendije pet studenta.