Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

RETROSPEKTIVA Kultura je i u godini epidemije u Zadru živjela svoj intenzivan život

07.01.2021. 14:37


Godina je započela sasvim uobičajeno, pače još optimističnije nego li godinama koje su prethodile jer je Grad Zadar u Javnom pozivu za potrebe u kulturi osigurao najveći proračun do sad. Realizacija programa bila je izazov za organizatore i sudionike. Ipak, ova nepredvidiva godina završila je na zadovoljstvo korisnika i organizatora.


Zadar je dobio plesnu sezonu
Redoviti programi kroz godinu formirani u tzv. sezone, a koji donose kazališne i koncertne programe temelj su kulture Grada te namijenjeni prvenstveno domaćoj publici, kao i obrazovanju i odgoju mladih. Uz kazališnu i koncertnu, Zadar, grad u kojem je suvremeni ples kroz djelatnost Glazbene škole Blagoje Bersa ali i rad brojnih plesnih udruga, već postao tradicija, je u epidemiološkoj 2020. prvi put dobio plesnu sezonu. U organizaciji Zadarskog plesnog ansambla koji ovisno o prostoru u kojega donosi predstave, surađuje s javnim ustanovama (HNK, KLZ, NMZ, KUZD) i tako postaje dobar primjer prakse suradnje javnog i civilnog sektora, u Zadru su gostovali naslovi poput Love will tear us apart, Proxima B, Skupa i dr., Plesna sezona tako uz ljetni festivalski program Monoplay koji ugošćuje inozemne autoritete suvremenog plesa, Zadar snažno definira kao dalmatinski epicentar suvremenog plesa.
U redovitom godišnjem kulturnom programu grada do prošle godine nedostajao je još samo nezavisni film. Još jedan program koji značajno osvježava kulturnu sliku Grada u cijelosti je realiziran u kobnoj 2020., prkoseći nepovoljnoj epidiemiološkoj situaciji, Kino Zona u organizaciji Centra za nezavisnu kulturu Zadar primjer je koji dokazuje da suradnja udruga, to jest civilnog društva i ustanova, u Zadru sve više i više napreduje. U 2020. prikazana su 63 filma od čega su 85 % europski filmovi, gostovalo je 9 umjetnika među kojima valja istaknuti Dana Okija koji je predstavio svoj film Oproštaj u povodu Dana grada Zadra; Nebojšu Slijepčevića, Mariju Škaričić, a od ciklusa valja se sjetiti Dana frankofonije, festivala hrvatskog kratkog filma, ciklusa pod nazivom Motovun u Zadru i drugih.


Suvremeno kazalište u izvedbi srednjoškolaca
Udruga DRAMA PLUS, jedna od najmlađih zadarskih udruga čijom je predstavom Kabanica u koprodukciji s HNK Zadar otvoreno Zadarsko kazališno ljeto, izvrsno je poentirala početak ljetnih događanja. Inovativno rješenje scenografije, izvrsna glazba, iskorak iz klasičnog prikaza teksta očito su i zasluženo priskrbili i nominaciju Kabanici odnosno udruzi Drama plus za Nagradu hrvatskog glumišta. Upravo pred zabranu održavanja amaterskih izvedbi, Drama plus je u studenome uspjela realizirati još jednu uspješnicu u okviru tzv. Lektire na sceni. Mladi glumci su komadom U očekivanju Godota sjajnom izvedbom poentirali temu koja će kulturu Grada u 2021. smjestiti na novu razinu, a odnosi se na otvaranje Centra za suvremenu umjetnost kulturu i mlade.
U veliki finiš u rujnu i listopadu 2020. ušao je projekt ZadrugArt kao projekt koji je odobren kroz natječaj Kultura u centru, kroz koji je Centar za nezavisnu kulturu s partnerima (Grad Zadar, Gradska knjižnica Zadar i Koncertni ured Zadar) u posljednje dvije godine održao više od 50 koncerata, filmskih projekcija, predstava, radionica, skupova, tribina te tako angažirao cijeli niz zadarskih udruga, umjetnika kao i niz gostujućih umjetnika, udruga i stručnjaka. U tom procesu u kojemu se dogodila bogata razmjena iskustva, a između ostalog, nakon posvećenog procesa rada s udrugama, donesene su smjernice za model sudioničkog upravljanja u Centru za svevremenu umjetnost, kulturu i mlade.
Među knjigama koje su tiskane o Zadru u 2020. godini, jedno od najzanimljivijih štiva je ono uglednog i omiljenog profesora Romana Meštrovića pod nazivom Od sumraka do mraka – Iz života grada do Campoformijskoga mira do Rapallskoga sporazuma. Pred sami kraj godine Matica hrvatska izdala je vrijedno djelo Ennija Stipčevića Od Venecije do Dubrovnika – glazbeni putopisi.




Ljeto svima išlo na ruku
Povoljnu ljetnu epidemiološku situaciju iskoristili su brojni organizatori, pa je tako održan i Zadar snova, realizaciju programa nije propustio ni Teatro Verrdi koji je proslavio 20 godina rada kroz niz događanja među kojima valja istaknuti Derivat festival, jedna od najintrigantnijih plesnih udruga prepoznata na nacionalnoj i internacionalnoj razini na polju vertikalnog plesa Histeria Nova izvela je sve predviđene programe, bez odgode realizirani su programi na otocima, osobito na Silbi i Olibu, otocima koji zahvaljujući posvećenim organizatorima već godinama imaju bogate programe.
Među realiziranim prigramima valja istaknuti aktivnosti KUU Vicko Zmajević predvođene Maximiljanom Barančić koja je u 2020. godini zbog dugogodišnjeg truda kojeg ulaže u očuvanje govora zadarskih Arbanasa, dobila Nagradu grada Zadra.
Glazbene večeri u Sv. Donatu kao manifestacija s najduljim stažem u Gradu, obradovale su najširu publiku vješanjem zastava na više frekventnih punktova u Gradu, s prikazima fotografija važnih fotografa koji su obilježili povijest zadarske fotografije, a to su Ante Brkan (fotografije Pavla i Valtera Dešpalja) i Abdulah Seferović (fotografija Ive Pogorelića). Dugogodišnja nastojanja da Večeri dobiju adekvatni knjigu standarda i vizualni identitet kojega zaslužuju, ostvarila su se i to kroz rad Zadranina Feđe Vukića. Večeri su na dan otvaranja mogli gledati svi u Hrvatskoj i to kroz direktni prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji koja je prepoznala važnost 60 obljetnice. Simfoničari HRT-a pod ravnanjem maestra Repušića uz izuzetne soliste, Zadranke Nelu Šarić i Martu Musap te počasnog člana Zadarskog komornog orkestra, crnogorskog violinista sa stalnom adresom u Lonodnu (London Symphony Orchestra) Romana Simovića, u arhivi nacionalne televizije zauvijek su ostavili jedinstveni glazbeni događaj snažno obojen zadarskim predznakom. Epidemija nije značajnije okrznula ni redovnu koncertnu sezonu koja je kroz različite cikluse zadarskoj publici donijela više od 30 programa.


Vlastite produkcije HNK Zadar
Hrvatsko narodno kazalište u ljetnim je mjesecima realiziralo sve planirano. Devet događanja u sklopu Zadarskog kazališnog ljeta, bila su popunjena prema epidemiološkim preporukama, a program su osim uspješnih koprodukcija kao i gostujućih hrvatskih kazališta, osobito označile zadarske produkcije Američka papisa i Balon. Godina u Kazalištu, osim lock down faze u kojoj su bili prisiljeni hibernirati svi organizatori, donijela je redovne programe Kazališne sezone 2019./2020. i nove 2020./2021. u kojoj se izdvaja produkcija HNK Zadar Hanibal podzemni koju kritičarka Vijenca Mira Muhoberac naziva »jednom od najboljih predstava ovoga trenutka u Hrvatskoj«.
Grad Zadar je u suradnji s nizom ustanova, umjetnika, udruga i pojedinaca realizirao i program Dana grada Zadra. U suradnji s Koncertnim uredom Zadar, a na inicijativu Hrvatskog svjetskog kongresa – Austrija, postavljena je ploča Franzu von Suppeu, otvorena je šetnica na Bedemima zadarskih pobuna na kojoj je UO za kulturu i šport organizirao dvije izložbe – Intra muros Ante Brkana i Rezultate arheoloških istraživanja i nadzora bedema, dobavio samostojeće panele koji će od sada nadalje biti na dispoziciji za daljnju organizaciju izložbi na otvorenome, a sve pod geslom Umjetnost na otvorenom – umjetnost za sve. Isplanirana svečanost samog otvaranja bedema odgođena je za uvjete koji mogu osigurati sigurnost svih građana.
U istom programu našla se i izložba mladog slikara Marija Javorana koji se izloženim djelom Mediterraneo plasirao u finale Art Renewal Center Salon Competition. U povodu Dana grada održana i prva Pecha Kucha, zatim još jedna Gradionica koja je za temu imala autobusne postaje, a UO za kulturu organizirao je i online sastanak šest gradova upisanih u zajedničko UNESCO dobro, konferenciju te izložbu fotografija Zadra, Šibenika, Kotora, Palmanove Peschiere del Garda i Bergama i njihovih zidina, autora Bruna Diklića i Miljenka Domijana.