Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ŠETNJA UZ RIJEKU Obrovac dobio plažu na Zrmanji u centru grada

07.01.2021. 14:33


Završena je prva faza uređenja plaže u Obrovcu na rijeci Zrmanji. Obrovčani i njihovi gosti željni odmora, opuštanja, zabave i zdravlja dobili su gradsku plažu gotovo u samom centru grada, uzvodno uz Zrmanju, kod dječjeg vrtića, nedaleko od gradskog mosta.
– Projekt »Uređenje plaže u Obrovcu« je sufinanciran od strane Ministarstva turizma iz Programa razvoja javne infrastrukture u 2019. godini u iznosu od 240.000 kuna. Ukupna vrijednost I. faze projekta je 875.000 kuna, kazao je dr. Ante Župan, gradonačelnik Obrovca.


Novi sadržaj i nova vizura
Radi se o važnom projektu koji gradu Obrovcu daje novi sadržaj i novu vizuru.
– U sklopu projekta uređena je plaža ukupne dužine 200 metara, odnosno oko 2.000 metara, kazala je Gordana Renić, dodajući kako se Zrmanja 12 kilometara nizvodno ulijeva u Novigradsko more.
Obrovačka gradska plaža je smještena u mirnom dijelu grada gdje se nalazi dječje igralište te prolazi postojeća šetnica na kojoj su betonske kocke zamijenjene novima.
– Kao zanimljivost za djecu, osim postojećeg igrališta, uređena su dva pješčanika za djecu uz sunčalište, naglasila je Renić.
Na sjevernom dijelu plaže smješten je montažni sanitarni objekt koji se sastoji od muškog, ženskog WC-a i WC-a za osobe s invaliditetom te prostora za njegu djece do 12 mjeseci.


Čistoća smaragdno-zelene vode
– Grad Obrovac je prijavio i II. fazu projekta u sklopu koje je planirano postavljanje klupa, kanti za smeće, solarne rasvjete, montažnog spasilačkog tornja te uređenje preostalog dijela šetnice, istaknula je mag. oec. Josipa Knežević, voditeljica gradskog Odsjeka za EU fondove.
Rijeka Zrmanja ubraja se u najljepše rijeke Europe. Čistoća smaragdno-zelene vode i očaravajući kanjoni pokazuju ljepotu prirode koja uz nove sadržaje predstavlja još jači turistički adut Obrovca.
– Muškovci su najpoznatije izletište na Zrmanji sa slapom Berberov buk gdje se u vrućim ljetnim danima može hladiti u osvježavajućoj rijeci i na njenim slapovima, rekla je Gordana Renić.
Nekoliko kilometara uzvodno od Obrovca nalazi se Jankovića buk i do navedenog slapa Zrmanja je plovna. Jankovića buk je omiljeno izletište za turiste i kupalište Obrovčana. Iako je od ušća udaljen 17 kilometara, utjecaj mora je snažan, a vodostaj je podložan djelovanju oseke i plime.




Pješačka staza do Janković buka
– U sklopu projekta Adriatic Canyonig – Adriatic Canyons Adventure Tours uređena je pješačka staza od Obrovca do Janković buka u dužini od 4.040 metara, dok je druga od Bilišana do Janković buka u dužini 2.200 metara, objašnjava Renić.
Domaći će vam reći da je od Obrovca do Janković buka pješačkom stazom potrebno 45 minuta, nama je trebalo oko sat i pol laganog hoda.
– Riječ je o investiciji vrijednoj 2,6 milijuna u sklopu INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina- Crna Gora 2014-2020. Cilj ovog projekta je jačanje socijalnog, gospodarskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja između Hrvatske, BiH i Crne Gore i to kroz jačanje i diversifikaciju turističke ponude u jadranskom zaobalju. Njime se želi potaknuti razvoj aktivnog turizma na lokacijama koje obuhvaćaju kanjone: rijeka Zrmanja i Čikola u Hrvatskoj, Peć Mlini i Borak u BiH te planinske lokacije Orjen i Vrbanj u Crnoj Gori, kazala je Renić.