Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Odgođeno suđenje optuženim piromanima

Autor: Suzana Bandić

06.02.2009. 23:00
Odgođeno suđenje optuženim piromanima

Foto: Filip BRALA



Jučer je na Županijskom sudu u Zadru odgođeno suđenje Denisu (35) i Šimi Beretinu (38) iz Radovina koje optužnica tereti za podmetanje požara u hrastovoj šumi na predjelu Palježina u blizini mjesta Radovin. Podsjetimo, njih se dvojicu sumnjiči da su 28. srpnja 2007. godine namjerno potpalili čak četiri požara, koji su se kasnije proširili i na još neke lokacije.
Na zadnjem ročištu održanom 18. prosinca prošle godine, Denis Beretin je priznao kako je vatru koja je izazvala požar širih razmjera podmetnuo na dvije lokacije, dok je dvije zanijekao. Suprotno njemu, Šime Beretin je decidirano odbio priznati bilo kakvu vezu s paljevinama u ljeto 2007. godine. Isto tako, zanijekao je i da je Denisa, koji inače pati i od psihičkih smetnji, nagovarao na ovo teško kazneno djelo protiv sigurnosti za koje je tadašnji Zakon, a posebice imajući u vidu i veliku materijalnu štetu, predviđao čak i do 10 godina zatvorske kazne.
Spomenimo još i da se ovaj slučaj najprije vodio na Općinskom sudu u Zadru, no kasnije je, radi izmjena Zakona, prebačen na Županijski sud. Sada je za ovo kazneno djelo predviđena još i veća zatvorska kazna i do 12 godina.