Vrški poljoprivrednici objeručke prihvatili poticaje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Vršani su i ove godine pokazali veliki interes za nabavu sadnica maslina i cjepova vinove loze

U sklopu projekta  unaprjeđenja i subvencioniranja maslinarstva i vinogradarstva i ove je godine,  pete zaredom, Općina Vrsi  mještanima Vrsi i Poljica  osigurala sadnice maslina i  cjepove vinove loze. Radi  poticanja poljoprivrednika na  sadnju trajnih nasada nabavljeno je 1.500 sadnica  maslina sorti oblica, levantinka, žutica, leccino, cipressino i drugih te 3.000 cjepova  vinove loze sorti plavac, debit, maraština, babić, plavina,  merlot, sauvignon, inji blanc i  drugih.

Zapuštenog zemljišta je sve  manje. Osim oko 25.000 cjepova vinove loze u proteklih  pet godina maslinici na  vrškom području su u istinskoj "maslinarskoj revoluciju". Nabavljeno je gotovo  10.000 sadnica maslina upravo zahvaljujući operativnom  programu sufinanciranja nabave sadnog materijala koji  ova općina uspješno provodi.

Općina Vrsi od svog osnutka na ovaj način podupire  razvoj poljoprivrede na svom  području. S ovakvim poticajima nastavit ćemo i u  budućnosti, ne samo u poljoprivredi nego i u ostalim  djelatnostima među kojima je  turizam zasigurno najvažniji  za razvoj općine, ističe načelnica Sandra Vukić ne krijući  pritom zadovoljstvo velikim  interesom mještana za sadnice i ove godine. Ona  napominje da je cilj na ovaj  način potaknuti obrađivanje  zapuštenog zemljišta koje na  vrškom području imaju jako  puno.

- Vrški kraj je kroz povijest  oduvijek bio poznat po kvalitetnim vinima, vinovoj lozi,  kao i nasadima maslina. Krenuli smo na put koji je vinova  loza i maslina učinila već  davno prije nas, sa željom da  obnovimo i nastavimo ovu  vinsku i maslinarsku priču,  navodi Vukić.

Znatna sredstva usmjerena  u poticaj sadnje novih voćnjaka, vinograda i maslinika dala  su rezultate u podizanju novih i širenju postojećih nasada. Jer u ovo doba krize,  štednje i recesije svakako nije  nevažno kad se umjesto  tržišne cijene sadnice maslina  i vinove loze subvencioniraju  u vrijednosti od čak 50 posto.

- Vrško okruženje se zeleni  od mladih maslinika i u  zelenog more vinove loze.  Jedan od razloga je i angažman općinske uprave oko  nabave sadnica. Ostvareni  poticaji i sadni materijal po  povoljnim cijenama snažan  su poticaj za razvoj maslinarsko-vinogradarske i  proizvodnje na općinskom  području, kazali su nazočni  poljoprivrednici iz Vrsi i Poljica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika santa
pogotovo turizam...tu je vukićka stvarno jaka...ne za dati, naravno, nego za uzeti, devastirati, razrušiti...
Slika korisnika klompa
Turzam nam je stvarno jak,treba napraviti reportažu o tome i druge uputiti da ne ostanu glupi i zaostali.Treba im pokazati kakav mi imamo turizam i nezaboravne fešte
Slika korisnika santa
koja povijest? vrški kraj nije do prije 10-15, pa nek je i 20godina(što nije) , moja vukićka, imao niti jednu maslinu, nego su to bili grmovi koji ti sliče na masline, za razliku od Petrčana gdje su stvarno imali maslinike...ma koja povijest i nasadi maslina...za vinograde svaka čast, ali masline...kao načelnica bi trebala valjda to znati, jer je lako provjeriti koliko stoljetnih maslina ima u vrsima.
Slika korisnika marezd
http://www.youtube.com/watch?v=TVYK8u-3nEo jedan od primjera promocije vrškog turizma - nezaboravne feste za zaljubljenike sex&drogs&alch .... prava promocija Vrsi i kakve turiste tražimo! Očito dozvoljeno od općine!
Slika korisnika santa
kao što su laburisti pokrenuli peticiju :pišite vladi- ostavka, tako bi se trebala pokrenuti peticija i u vrsima...pišite vukićki-ostavka, jer je dovela selo na rub očaja i bezakonja, jer je dovela do kulminacije mržnje i jala, jer ne radi transparentno i na dobrobit sviju, jer daje stipendije kome ona hoće, jer daje pomoć kome ona hoće, jer daje nezakonite otkaze kome ona hoće, jer daje koncesije kome ona hoće i za cijenu koju ona hoće...i kao što reče Čulina za vladu i mi kažemo vukićki:odstupi zbog sedam grijehova počinjenih „prvo mišlju, potom riječju, a najviše djelom i propustom", i to zbog „oholosti u obnašanju vlasti, pohlepe za apsolutnom moći i novcem, zavisti prema vrsnijima, srdžbe na sve one koji im se ne dive, zlorabljenja drugih radi vlastita zadovoljenja i zadovoljenja najbogatijih, neumjerenosti i proždrljivosti u nezasitnoj težnji za vlašću te lijenosti ili nehaja u obavljanju poslova".