Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZAOKRET Mazija uzela predah, Matešić novi trener Zadranki

07.02.2019. 15:41
ZAOKRET Mazija uzela  predah,  Matešić novi  trener Zadranki


Marija Mazija više nije glavna trenerica Zadra. Nakon mnogo godina. Uspješnih godina. Najbolja ekipa Zadra u 2018. godini i vjerojatno najbolja ekipa u Zadarskoj županiji u novijoj povijesti u ovom trenutku je ostala bez svog simbola. Nema tu neke ekskluzive za naslovnice. Marija Mazija uzela je kraći predah na mjestu glavne trenerice.
– Zamolila nas je da zbog njenih osobnih razloga do kraja sezone ne radi s prvom ekipom. Mi smo njenu želju naravno uvažili. Ona će ostati i dalje u klubu i to na mjestu pomoćne trenerice, a uključit će se i u rad s juniorkama – rekao je Branimir Peričić, predsjednik kluba koji je napomenuo da će do kraja sezone ekipu preuzeti Toni Matešić (25), dosadašnji pomoćni trener.
Matešić je prošlo ljeto bio pomoćni trener ženske kadetske reprezentacije koja je nastupila ne Europskom prvenstvu A divizije. Lani je u premijerligašu Jazinama bio pomoćnik treneru Luki Bujasu, a u posljednjem kolu na gostovanju protiv Splita upisao je i trenerski debi.
Matešić i Mazija će tako kroz nekoliko dana zamijeniti uloge jer će dosadašnja trenerice postati pomoćnica.
– Mislim da oko ove isključivo moje odluke ne treba raditi nikakvu dramu. Jednostavno neće me biti na klupi seniorki neko određeno vrijeme. ali imamo trenera koji to sve skupa može preuzeti i hvala mu što se stavio na raspolaganje. Ja se nadam da će do mog povratka ekipa biti jednako dobra kao što je bila do sada. Ustvari, uvjerena sam u to – izjavila je Mazija za internetski portal sport023.
A novog trenera debi očekuje u Požegi.
– Bio sam prilično iznenađen kada su mi javili da preuzimam prvu ekipu, što nosi veliku odgovornost. Svakako, zahvalan sam klubu na ukazanom povjerenju – rekao je Matešić, napomenuvši kako straha – nema.
– Vjerujem da neće biti problema. Poznajem djevojke, one poznaju mene, radimo zajedno cijelu sezonu. Ipak, treba uzeti u obzir da je i njima ovo šok. S druge strane, u ekipi sam od početka sezone, nisam netko koga djevojke vide prvi puta.
Prva utakmica je uvijek veliki rizik?
– Imam osjećaj da se za prvu utakmicu neće previše pitati mene, već će biti možda i važnija reakcija djevojaka. Sve u svemu, vjerujem da će sve izaći na pozitivno. Nadam se da će se Marija Mazija brzo vratiti i pridružiti nam se na treninzima. Makar samo sjedila na tribinama.
Malo i o Požegi?
– Imaju jednu pobjedu, ali smatram da stanje na ljestvici ne odražava na adekvatan način njihovu kvalitetu. Žele ostati u ligi, doveli su Amerikanku koja je već u prvoj utakmici bila na granice “triple doublea” i dala im je novu dimenziju u igri. U prošlom kolu je Plamen Požega izgledala bolje, do same završnice bila u egalu sa Šibenikom u gostima i na kraju izgubila sa šest razlike.
Ipak, Zadranke su u ovom dvoboju favoriti.
– Ne bježimo od uloge favorita. Kvalitetnija smo ekipa, ali tu kvalitetu moramo i dokazati. Ključan će biti obrambeni skok i tranzicija. Požega je u prošloj utakmici igrala 40 minuti s pet igračica i sigurno da moramo nametnuti svoj tempo i svojim ritmom ih probati slomiti – dodao je Matešić.
Mazija na klupi više od 15 godina
Marija Mazija na klupi Zadra provela je je više od desetljeća i pol. U rad prve ekipe uključila se po završetku igračke karijere, 2004. godine kada su se “bijelo-plave” nakon dvije godine bez seniorskog natjecanja uključile u Drugu ligu koju su 2006. i premoćno osvojile. U početku je mjesto na klupi dijelila s Branimirom Peričićem, no nakon ulaska u Prvu ligu u sezoni 2006./07. samostalno je preuzela vođenje prvog sastava. Od tada je u kontinuitetu na klupi Zadranki s kojima je potpisala nekoliko značajnih dostignuća. Tako je 2008. ekipa ušla u Ligu za prvaka, a lani je prvi put nakon 17 godina izboreno polufinale Kupa Ružice Meglaj Rimac. Daleko najbolji rezultat donijela je sezona 2015./16. kada je Zadar u sjajnoj atmosferi izbacio Trešnjevku u polufinalu doigravanja nakon čega je izgubio u borbi za titulu od Medveščaka. Iza Mazije je i niz uspjeha s mlađim kategorijama, a u nekoliko navrata sudjelovala je i u akcijama mladih reprezentacija…
Zadranke trenutačno treće
Mazija ostavlja Zadar na trećem mjestu na ljestvici Prve lige s omjerom 11-4 i realnim izgledima za ulazak u doigravanje za prvakinje Hrvatske. Ispred su trenutačno Split (14-1) i Medveščak (13-2), a Pula ima isti učinak kao i ekipa s Višnjika.