Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

SONIK PUNTAMIKA »Soniksi« nakon drame u produžetku prekinuli negativan niz

07.02.2021. 10:14


Košarkaši Sonik Puntamike prekinuli su negativan niz i nakon dodatnih pet minuta svladali čvrsti i neugodni Alkar rezultatom 84:80. U tvrdoj i do posljednje minute neizvjesnoj utakmici na koncu je presudila veća smirenost domaćina koji je upisao 11. pobjedu u hrvatskom prvenstvu. Puntamičani su ponovno bili u oslabljenom sastavu. Uz otprije ozlijeđene Sandra Rašića i Marina Vručinića koji su propustili prošlotjedni susret u Gorici, trener Hrvoje Vlašić sinoć nije mogao računati ni na iskusnog Tea Petanija pa je od prve minute na parket kročila bekovska linija Vladović-Jošić. Zadrani su bolje krenuli u utakmicu i poveli tricom Tomislava Cvitkovića, no već je od prve minute bilo vidljivo da ćemo gledati tvrd dvoboj dvaju izjednačenih suparnika. Obje momčadi naglasak stavljaju na agresivnu obranu iz koje proizlazi mnoštvo kontri, uz čvrste napadačke principe iz kojih iskaču tek Vladović na jednoj, odnosno Echols na drugoj strani. U takvoj košarci za svaku je mini-seriju potrebno dres dobro natopiti znojem, a greške se skupo plaćaju, pa je trener Vlašić već u šestoj minuti pozvao svoje igrače na kratki razgovor nakon što su gosti povezali sedam poena bez odgovora. Razdoblje dobre igre Alkara nakratko je zaustavio Filip Jošić tricom i polaganjem u kontri, da bi Cvitković nedugo potom vratio domaćine u vodstvo (19:18).


Odvajanje Alkara
Narednih nekoliko minuta je proteklo u igri koš na koš, da bi Sinjani sredinom druge dionice ubacili u brzinu više i na krilima agresivne obrane otišli na prvu veću razliku. Puntamičani su napravili nekoliko pogrešaka u napadu koje su rezultirale izgubljenim loptama i otvorenim kontrama za Sinjane, a kada je Ivan Vučić nešto manje od tri minute prije odlaska na veliki odmor ubacio svoju prvu tricu, semafor je pokazivao 29:41 za Milačićeve trupe. Uzvratili su »Soniksi« iza linije 6,75 preko Runjića i Jošića, pa se u svlačionice otišlo s minus šest iz domaće perspektive (35:41). Solidan je to rezultat s obzirom na viđeno u prvih 20 minuta i gotovo dvostruko više skokova gostujućeg sastava (11:20) koji je u potpunosti kontrolirao reket. Soniku je probleme stvarala i igra u napadu te je bilo jasno da će za prekid negativnog niza biti potreban veći doprinos udarnih igrača, prije svega Cvitkovića i Vladovića, uz osjetno bolju kontrolu skoka.


Zamišljeno-učinjeno
Cvitković je na otvaranju nastavka povezao osam poena i primakao svoju momčad na posjed zaostatka, da bi nakon jednog pogođenog »penala« Echolsa Lovre Runjić atraktivno iskoristio »nabacivanje« Vladovića za pljesak svih okupljenih u Jazinama. Nastavili su Puntamičani u dobrom ritmu i na krilima probuđenog Vladovića, koji je bio pravi general na parketu, nedugo potom serijom 7:0 stigli do preokreta (52:49). U povratku Vlašićevih momaka veliku je ulogu odigrala čvrsta obrana koja je gotovo punih sedam minuta ostavila goste bez poena iz igre, no sama završnica treće dionice je protekla u znaku Alkara pa se u, činilo se, odlučujućih deset minuta ušlo s posjedom prednosti gostiju (52:54). Udarni dvojac Sonika Cvitković-Vladović povukao je svoju momčad na otvaranju četvrte četvrtine, no Echols je bio nerješiva enigma za domaću obranu te je sa šest poena u kratkom razdoblju nagovijestio novo dobro razdoblje Alkara. Kada je tricu dodao i Kučan, trener Vlašić bio je primoran reagirati minutom odmora pri rezultatu 57:63. Ekspresno su tricama odgovorili Zovko i Runjić te vratili domaćine u egal, nakon čega je uslijedila neizvjesna završnica.




Borba do zadnje sekunde
Raspoloženi Lovre Runjić vezao je nova četiri poena i doveo Puntamičane na 68:64, no Kučan i Echols su mirno uzvratili i poravnali rezultat. Do kraja su ostale 42 sekunde, no kako gosti nisu bili »iskoristili bonus« Sonik je nakon prekršaja Kučana dobio priliku držati loptu do isteka vremena. Jošić je prodorom odlučio riješiti utakmicu, da bi se na koncu morao zadovoljiti dvama slobodnim bacanjima koja je mirno pretvorio u 70:68. Na semaforu je ostalo tek nešto više od pet sekundi, no i to je bilo dovoljno izvrsnom Echolsu da pretrči cijeli teren i pogodi za produžetak. Dodatnih pet minuta bilo je preslika osnovnog dijela utakmice. Momčadi su se izmjenjivale u vodstvu, da bi »gordijski čvor« presjekao mladi Lovre Runjić i s pet vezanih poena odveo Sonik na plus četiri (81:77). Pokušavali su se Sinjani vratiti u preostalom vremenu, no Puntamičani su bili mirne ruke s linije penala čime su prekinuli negativan niz od pet uzastopnih poraza. Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Lovre Runjić i Tomislav Cvitković s 23, odnosno 22 poena, a vrijedi istaknuti i nadahnutu predstavu Filipa Jošića koji je ubacio 17 koševa. Goste je predvodio Naba Terek Echols s 31 poenom.
 


SONIK P. 84
ALKAR 80


(19:20, 16:21, 17:13, 18:16, 14:10)


ZADAR – dvorana Jazine. Bez gledatelja. Suci: Krunoslav Peić, Nikola Perlić i Mateo Pavičić.
SONIK P.: Jošić 17, Vladović 7, Runjić 23, Cvitković 22, Gospić 7, Palčić, Zelanto, Zovko 8, Keserović, Manojlović. Trener: Hrvoje Vlašić.
ALKAR: Echols 31, Kučan 11, Putnik, I. Vučić 3, H. Vučić 8, Brocić 4, Granić 2, Mandalinić 5, Varence 16, Zukanović. Trener: Damir Milačić.