Najsjeverniji pošip - Pošip Bora, Zdravka Žuže, sa zlatom Decantera

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Predstavljamo nagrađena zlatna vina iz Zadarske županije na čuvenom londonskom DWWA 2021.(2)
Žuža svoja vina iz vinograda u Islamu Grčkom i podruma u Podgradini, opisuje kao » mažena toplinom novigradskog mora i šibana burom s Velebita«, što im daje snagu juga (Dalmacije) i svježinu blizine planine
Velimir BRKIĆ
I na benkovačkom Vinfestu 2020. Zdravko je bio šampion

Bora vina i Zdravko Žuža, pojavili su nam se iznenada, rekli bi »iza vinskih leđa«, pred šest sedam godina, meteorski zasjeli na podij za dodjela zlata i šampionskih titula na ovdašnjim smotrama, i od tad - ne silaze! Sad je Zdravko, da mu enološku savjetnicu Nikolinu posebno ne spominjem, kao ni obitelj zaljubljenu u ovaj njegov hobi, što prerasta u posao, otišao dalje - do Londona. I donio u Zadarsku županiju zlato, zajedno s Degarrom. Tako je 2021. donijela Zadru dva zlata, nakon onog prvog iz 2018. za Korlat. Bora vina su ga dobila za Pošip, berbe 2019. koji je ocijenjen sa 95 bodova! Pa je zlato sa najznačajnije svjetske smotre dospjelo, osim u Bordeux i Burgundiju i Pijemont i sl.. i u - Podgradinu?! A Zdravku drago:
- Pa neka gospoda iz svijeta traže na kartama gdje je Podgradina.

Podgradina pod kišom i vino prijateljstva

U Podgradini smo da bi opet uživali u tom Pošipu, a vama ga ponovo predstavili, a probati ćemo i sada proširenu lepezu vina, i novina, ove vinarije. Zdravko je pristigao iz Zagreba, u kojem živi i uspješno posluje, jer vikendi pripadaju rodnoj Podgradini u kojoj je ljubav ka vinu i rodnom kraju iskazao podizanjem vinograda i proizvodnjom vrhunskog vina, a nastavljaju s novom vinarijom i vinskom salom, što već niče pred školom u Podgradini, te skorom gradnjom elitnog podruma i višenamjenskog objekta koji će biti i vinski i turistički i edukacijski, pa i kongresni, tlocrta 1.000 m, u samom vinogradu.
- Ovo će biti do sezone, dijelom vinarija, dijelom degustacijska sala za autobus ili dva, i trgovina, a vinariju uz vinograd i posjed gradit ćemo nakon berbe, kazuje Zdravko i bez puno pitanja, kao i uvijek kad svratimo, na vatru ovog puta baca lignjice, tek iz Novigradskog mora:
- Ne možemo kušavati na prazan želudac.
A onda »ničim izazvan« stiže nam »namjernik« i vinski prijatelj Zoran Pantalon iz Kreljevskih vinograda, »brat po Pošipu«. Vidim - zaglavit ćemo. Ona stara kaže - tko ima dobro vino, ima i prijatelje. Bogme, točno.

Izazov Decantera

Prvi put na Decanteru, kao vinskom natjecateljskom vrhu svijeta, među 19.000 njboljih vina iz preko 100 zamalja, i..?
- Zlato za Pošip. A samo smo njega i slali. Sad idemo sa širom paletom, pa i Svrdlovnom. Znam da će ih začuditi, jer je nikad nisu kušali, pa se i ne nadam prevelikoj ocijeni, ali neka vide da postoji, kaže Zdravko.
U impresivnom objektu spoja moderne i dalmatinske kamene tradicije pod južinom i kišom, u dobrom podrumu, bacimo se na lignje. S Pošipom, ovim »najsjevernijim na svijetu«. No, ne možemo preskočiti niti »najjužniji Sovignon Bijeli, unas. Posjet dolazi netom po završetku Vinkova gdje Zdravko u Stankovcima nije uzeo šampionsku titulu, kao nekoliko prethodnih puta, ali uzevši ukupno - pobjednik. Jer Syrah mu je za zlato sa 85,67 bdoova, nokat iza pobjednika sa 86, pa Pošip 2021. za zlato sa 85 bodova, i zlato za Cabernet Sauvignon sa istih 85, dok je lošije ocijenjen za Maraštinu i Svrdlovinu (za tako ocijenjenu Svrdlovonu, koju evo peti put »kušavam«, ću reći - »sudac nema pišu«).
Zdravka smo upoznali kao čovjeka koji pravi najjužniji Sauvignon bijeli i najsjeverniji Pošip unas, i to odmah - vrhunski! Sad smo ovdje zbog tog »najsjevernijeg Pošipa«?
- Sorta južne Dalmacije i koliko znam više mene je Velebit, odnosno dalje na sjever ga nema.

Proširena paleta i pitanje plasmana

Na tržištu su Pošipom, Sauvignonom bijelim i crnim Cuveeom - kupažom Merlota, Cabernet Sauvignona i Syraha, a što se upravo značajno proširuje.
- Idemo sada sa širenjem vinograda na 25.000 panja, samo sa grožđem iz svog vinograda, i na Maraštinu, Merlot, Cabernet Sauvignon, Svrdlovnu (5.000 panja, skoro najviše na svijetu, uzetih od Mladena Anića »preporoditelja« sorte«, pa razvijenih u Rauscedu), rose (od Grenacha i Plavine) i pjenušac (od Pošipa). Sad je 20 do 25.000 butelja, a plan je do 50.000 butelja, za što je sva oprema već ovdje. To je sad devet etiketa.
Plasman i Corona?
- Idemo u punjenje novih vina iz 2021. jer 2020. više nema (van u barriqueu ostavljenih crnih), osim nešto bitelja za prijatelje i stalne kupce. Tržište je Hrvatska, Slovenije i nešto Austrije, putem mojih poslovnih kanala, ali i sinovi, ekonomisti, snaže plasman,,,
I da skratim priču, nakon Svrdlovine zavrtimo i onaj Cuvee, što odleži 18 mjeseci u bariku, pa u flaši i na tržište ode s 4 godine, pa sad već priče širimo van vina, pa skoro i do politike. Što znači da valja ići doma.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)