Poskoke iz Privlake potjeralo prokletstvo ili pjeskovito tlo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zmije otrovnice čim dotaknu privlačku zemlju odmah uginu
Za poskoka u Privlaci nemamo podataka i vjerujem da ga nema najvjerojatnije zbog specifičnog područja koje ekološki ne odgovara vrsti. Naime, jednostavno rečeno - poskok je zmija kamenjara, a područje Privlake je pjeskovito, pojašnjava Morana Bačić, biologinja iz Nature Jadere
Toni PERINIĆ
U Privlaku ne dolaze zmije otrovnice

Privlaka slovi kao pomorsko i turistički razvijeno mjesto, broji oko dvije i pol tisuće stanovnika, a poznata je i po sabunjarima - ljudima koji su mukotrpnim vađenjem pijeska prehranjivali svoje obitelji. Manje poznata činjenica je da Privlaka, Irska i Mljet imaju nešto zajedničko - nemaju zmije.

Prokleo svaku zmiju otrovnicu na privlačkom tlu...

Za nepostojanje zmija otrovnica u Privlaci nisu krivi mungosi kao na otoku Mljetu, već jedan zadarski nadbiskup koji je, prema legendi, jašući na konju, prolazio mjestom i nije opazio da se u pjeskovitom tlu kriju zmije. Jedna je zmija otrovnica ugrizla nadbiskupova konja koji je, naglo se trznuvši, izbacio nadbiskupa iz sedla. Pavši na tlo i ozlijedivši se, nadbiskup je prokleo svaku zmiju otrovnicu na privlačkom tlu...
Odlučio sam otići do Privlake i s mještanima popričati o stvarnosti i legendi.
- Ma kakve zmije, čim dotaknu privlačku zemlju ugibaju, priča mi barba kojeg sam susreo ispred trgovine na ulazu u mjesto, a njegovo mišljenje dijeli i gospođa koja je načula naš razgovor.
- Poskoka nisam nikad vidio, iako ih na Viru ima dosta. Tu je pijesak, sabun i njima takvo tlo ne odgovara, govori drugi gospodin.
Dok iščekujem zeleno svijetlo na semaforu koji je postavljen uslijed radova na aglomeraciji, kroz otvoren prozor od auta kratko razgovaram s radnicima, koji rade na iskapanju i polaganju kanalizacijskih cijevi.
- Radim tu oko godinu dana i ne sjećam se da smo vidjeli ili iskopali zmiju, možda i je netko od kolega, ali ja nisam, govori mi jedan od radnika dok drugi dodaje kako u zemlji zna biti zmija, guštera i slično, ali ni on se ne sjeća da su se susreli s njima u Privlaci.
Posjetio sam i jedan lokalni kafić, nadajući se kako ću tamo susresti nekog tko zna nešto više o ovoj temi, ali nisam imao sreće.
U objektu smo zatekli nekoliko mladića, koji su upoznati s legendom o »zmijinom prokletstvu« tek površno.

Zmije su važne za ekosustav

O ovoj temi razgovarao sam s biologinjom Moranom Bačić iz Nature Jadere koja kaže kako su zmije važne u očuvanju ekosustava.
- U Hrvatskoj živi petnaest vrsta zmija od kojih su samo tri otrovnice i to poskok, riđovka i planinski žutokrug, dok je preostalih dvanaest neotrovno i neopasno. Riđovka i planinski žutokrug ne dolaze kod nas pa je poskok jedina zmija otrovnica na koju općenito trebamo paziti. Sve ostale vrste su neopasne, a jako važne za održavanje zdravog ekosustava, što je u konačnici upravo nama ljudima jako bitno, govori nam biologinja Bačić i napominje kako se u Privlaci ipak mogu pronaći neke zmije, ali postojanje poskoka, prema njihovim podacima nikad nije zabilježeno.
- Prema našim podacima i podacima Udruge Hyla s kojom dosta radimo i koja se bavi vodozemcima i gmazovima u Hrvatskoj, u Privlaci možemo naći tipične vrste zmija za našu obalu poput šare poljarice i zmajura. Moguće je da se tu nalaze još poneke mediteranske vrste kao npr. kravosas i prelijepa crvenkrpica te crnokrpica koje su sve bezopasne za ljude i ne treba ih se bojati. Za poskoka u Privlaci nemamo podataka i vjerujem da ga nema najvjerojatnije zbog specifičnog područja koje ekološki ne odgovara vrsti. Naime, jednostavno rečeno - poskok je zmija kamenjara, a područje Privlake je pjeskovito, pojašnjava Bačić.
Ako imate strah i fobiju od zmija, Privlaka je savršeno i sigurno mjesto za život. Možda u budućnosti i turistički djelatnici prepoznaju potencijal u zanimljivoj legendi o nepostojanju zmija otrovnica u Privlaci.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)