Svečana akademija povodom 75. rođendana zadarskog nadbiskupa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Večeras u katedrali sv. Stošije u Zadru u 19 sati
Autor: 
U prvom dijelu svečane akademije održava se predstavljanje monografije "Katedrala u Zadru/I - Sv. Stošija - Katedrala sv. Anastazije u Zadru". To je prvi monumentalni svezak od tri dijela vrijedne stručne monografije čiji je autor - voditelj projekta prof. dr. sc. Pavuša Vežić, a urednik je prof. dr. sc. Ante Uglešić
Zadarska nadbiskupija
Zadarski nadbiskup Želimir Puljić rođen je u mjestu Kamena pokraj Mostara 7. ožujka 1947. godine

Svečana akademija povodom 75. rođendana zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića održava se večeras 7. ožujka, u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 19 sati.
Na 75. rođendan nadbiskupa Puljića, u katedrali sv. Stošije u zajedništvo će se okupiti zadarsko svećenstvo i redovništvo, vjernici laici te predstavnici društvenih institucija.
Taj je susret događaj retrospektive i zahvalnosti Bogu za djelovanje mons. Puljića u 12 godina njegove nadbiskupske službe u Zadarskoj nadbiskupiji (papa Benedikt XVI. imenovao je mons. Puljića 69. zadarskim nadbiskupom 15. ožujka 2010.) i za dva mandata njegove službe predsjednika Hrvatske biskupske konferencije koji je još u tijeku (mons. Puljić izabran je za predsjednika Hrvatske biskupske konferencije na 45. zasjedanju HBK, 14. studenoga 2012. godine).

U prvom dijelu svečane akademije održava se predstavljanje monografije »Katedrala u Zadru/I - Sv. Stošija - Katedrala sv. Anastazije u Zadru«. To je prvi monumentalni svezak od tri dijela vrijedne stručne monografije čiji je autor - voditelj projekta prof. dr. sc. Pavuša Vežić, a urednik je prof. dr. sc. Ante Uglešić.
O projektu izrade monografije u tri sveska govorit će dr. sc. Zdenko Dundović.
Prvi svezak monografije će predstaviti njezini recenzenti: prof. dr. sc. Ivo Babić i prof. dr. sc. Josip Belamarić te autor prof. dr. sc. Pavao Pavuša Vežić.
Izdanje monografije o zadarskoj katedrali inicijativa je nadbiskupa Puljića. Monografija o katedrali sv. Stošije nastala je na poticaj i uz potporu zadarskog nadbiskupa Puljića. Autori i Uredničko vijeće za izradu monografije (Zdenko Dundović, Radomir Jurić, Ana Mišković, Mario Soljačić, Ante Uglešić i Pavuša Vežić) izražavaju zahvalnost i monografiju posvećuju mons. Želimiru Puljiću.

U drugom dijelu akademije prigodne govore u obraćanju nadbiskupu Puljiću uputit će prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

Prigodni govor će održati i zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Svečanost akademije skladbama će obogatiti Katedralni zbor sv. Stošije pod ravnanjem mo. Žana Morovića, regens chorija zadarske katedrale, u orguljaškoj pratnji Dragana Pejića.
Kroz program akademije vodit će Ines Grbić koja će biografskim podacima i prikladnim poticajima na tragu poruka i misli mons. Puljića tijekom njegovog svećeništva, predstaviti pastoralno i znanstveno - kulturno djelovanje nadbiskupa Puljića i provesti kroz njegov život: od rođenja u mjestu Kamena pokraj Mostara 7. ožujka 1947. godine, preko službe profesora na Bogosloviji i dubrovačkog biskupa do zadarskog nadbiskupa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika mete
Zašto mu netko nije šapnuo da je vrijeme korizme?