Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

I za šparoge je manje kupaca

Autor: Dragana Glavočić

06.04.2010. 22:00
I za šparoge je manje kupaca

Foto: Adam VIDAS



Šparoga ima malu energetsku, a veliku nutritivnu vrijednost i njezina je najveća vrijednost u ljudskoj prehrani bogatstvo mineralnim tvarima i vitaminima
S prvim proljetnim danima započelo je razdoblje šparoga, koje gotovo da možemo naći na svakom koraku na tržnici. Prodavačice s “buketom” šparoga naslonjene na gradske zidine na tržnici, snopovi izloženi na štandovima mame brojne kupce.
Ovogodišnja cijena šparoga kreće se od 15 do 25 kuna, ovisno o debljini snopa šparoga. Zanimljivo je da deblji snop šparoga košta isto koliko i kilogram piletine. Među brojnim trgovcima koji su prodavali šparoge, našao se i Mladen koji je objasnio zašto je cijena ovog delikatesnog povrća visoka.
– Dva su razloga zašto je cijena visoka. Prvi je što se ne bere poput ostalog povrća, već je potreban izvjestan trud i napor, a drugi razlog je zbog njezine iznimne ljekovitosti. Naime, šparoga čisti jetru, bubrege i ostale organe te mokraća zna mirisati po njoj, kazao je Mladen. No, kako ističe naš sugovornik, sudeći po prodaji izgleda da je i šparoge dotakla recesija te je njena prodaja u odnosu na prošlogodišnju smanjena.
Šparoga je, inače, biljka iz porodice ljiljana koja raste samoniklo, ali se i uzgaja. U potragu za šparogama naš sugovornik nikad ne kreće bez štapa zbog opasnosti od zmija.
– Uvijek mi je u ruci štap dug jedan metar te, prije nego se sagnem i dohvatim šparogu, sa štapom udarim po zemlji. Do sada nisam imao bliskog susreta s poskokom, ali zato sam nailazio na bjeloušku i blabora, dodaje Mladen.
Odlaskom u berbu uvijek postoji rizik da se malo ubere ili ništa šparoga ne ubere. No, zato za zdravlje uvijek dobro dođe šetnja prirodom i boravak na svježem zraku.
Na pitanje kako kupac može znati je li šparoga svježa ili stara, to najbolje može vidjeti ako uzme u ruku biljku te je pokuša savinuti.
– Ako se šparoga “ne da savinuti” znači da je svježa. Šparoga je inače puna vode i ako se ne uspije prodati u dan-dva tada se usmrdi i smekša, napominje Mladen.
Prva asocijacija kad spominjemo šparoge je naravno fritaja. No, Mladen kaže da se šparoge mogu i dinstati u tavi te se spremiti kao blitva ili špinat. Jestivi dio šparoga su mladi izdanci, koji se lagano prokuhaju u kipućoj vodi ili ih se pripremi na pari kako bi omekšale. Svježe šparoge se prokuhaju u maloj količini vode i u 5 do 8 minuta šparoge će biti spremne za posluživanje. Ako se pripremaju na pari, bit će dovoljno 3 do 5 minuta. Šparoge se mogu lagano popržiti na vrućem maslinovom ulju.
Šparoga ima malu energetsku, a veliku nutritivnu vrijednost i njezina je najveća vrijednost u ljudskoj prehrani bogatstvo mineralnim tvarima i vitaminima.
Višegodišnja je biljka s jako razvijenim podzemnim dijelom i svijetlo zelenim ili ljubičastim vrhovima, a bere se 8 do 10 godina. Premda je ta kultura u kod relativno malo proširena, šparoga raste kao samonikla biljka uz priobalno područje gdje se počinje brati već u ožujku.


 ŠPAROGE S PANCETOM


1/2 kg šparoga
(to će biti 20-ak komada)
20-ak komada pancete (koliko ima šparoga)
Očistiti i dobro oprati šparoge te ih posušiti papirnatim ručnikom. Omotati pancetu oko šparoga tako da klas šproge ostane neomotan. Položite šparoge omotane pancetom na plitki lim za kolače. Pećnicu zagrijte na 200°C, pa stavite peći na otprilike 25 minuta, dok panceta ne bude hrskava i pečena.
Servira se kao prilog ili uz vino kao samostalno jelo. Najukusnije je kad se posluži na sobnoj temperaturi.