Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

POPLAVE NA FORUMU Cijeli plato Foruma treba ozbiljan restauratorsko- konzervatorski projekt

08.04.2019. 06:00
POPLAVE NA FORUMU Cijeli plato  Foruma  treba  ozbiljan  restauratorsko- konzervatorski  projekt


Svaka jača kiša već godinama stvara bazen na prostoru zadarskog Foruma. Osim što estetski nagrđuje sliku srca stare gradske jezgre, upućuje i na to da sustav oborinske odvodnje očito ne funkcionira  onako kako bi trebao. Posljednja sanacija oborinske odvodnje na toj lokaciji napravljena je 2014. godine što je donekle poboljšalo dotadašnju  situaciju, no i dalje je problem ostao.
U razgovoru s pročelnikom Konzervatorskog odjela u Zadru, Igorom  Miletićem, i Kornelijom A. Giunio, muzejskom savjetnicom u Arheološkom muzeju Zadar saznajemo kako je sustav oborinske odvodnje  funkcionirao u antičko doba te zašto danas, kada bi sustav zapravo trebao napredovati, on nazaduje.


Detalji urbanizma antičkog grada
Iako je Zadar velikim dijelom na Poluotoku zadržao raster iz antičkog  doba, kazao je Miletić, tek su arheološka istraživanja nakon Drugog  svjetskog rata iznijela pouzdane podatke i mnoge detalje urbanizma antičkog grada.
– Ostaci antičke kanalizacije, koji su služili i za prikupljanje i odvodnju  padalina, dobro su poznati, iako ne prate uvijek pravce antičkih ulica.  Kapitolij i Forum predstavljaju središte rimskog grada pa je na tom prostoru sustav proveden s posebnom pažnjom, objasnio je Miletić dodavši  kako je oko cijelog kapitolija išao dobro obzidan kanal spuštajući vodu  na razinu Foruma s kojeg je odvodnja organizirana prema istoku.
Popločanje Foruma imalo je maleni pad od sredine prema rubovima,  a onda se voda slijevala prema kraćoj jugoistočnoj strani, pojasnio je Miletić.
– U blizini južnog kuta najnižeg dijela Foruma kanal je spajao tu površinu s glavnim kanalizacijskim kanalom (cloaca maxima) koji se nalazio ispod današnje šetnice pred Arheološkim muzejom i bio je širine 60  cm i dubine preko metar. Međutim, funkcionalno taj sustav nije  nadživio rimsku državu, kazao je Miletić dodavši kako o drugačijem funkcioniranju već u ranom srednjem vijeku svjedoče ulomci rimskih kamenih spomenika u temeljima crkve sv. Donata. Ti ostaci, pojasnio je,  kao i razina vrata na sv. Donatu svjedoče kako cijeli prostor Foruma najkasnije od ranog srednjeg vijeka funkcionira na većoj razini od antičke,  odnosno današnje razine.


Od 60-tih godina prisutan problem drenaže vode s Foruma
– Brojne su se intervencije događale na prostoru Foruma tijekom proteklih stoljeća, a jedna od većih se dogodila za talijanske vladavine kada  su od 1927. do 1930. uklonjeni objekti koji su se s južne strane naslanjali  na crkvu sv. Donata. Tada je i otkrivena razina rimskog foruma, koja je  bila poznata od istraživanja unutrašnjosti sv. Donata 1877. godine. Prostor Foruma u današnjem obliku otkriven je 1964.-1967. godine i od tada  se može pratiti problem drenaže vode s navedene površine, istaknuo je  Miletić dodajući kako je sanacija oborinske odvodnje napravljena 2014.  godine što je bitno poboljšalo situaciju.
– Čišćenje, odnosno redovno održavanje kanala oborinske odvodnje je  ključan preduvjet u sprječavanju plavljenja Foruma. Osim sanacije druga rješenja nisu predlagana te sukladno tome nije bilo ni projekata koji  bi rješili  navedeni problem, otkrio je Miletić, naglasivši kako današnje  popločenje nema prisutan kontinuirani pad.
– Popločenje u današnjem obliku nema iste karakteristike kao u rimsko doba jer zbog kasnijih gradnji nije prisutan kontinuirani pad prema  rubovima zbog čega se za kišnih dana stvaraju nakupine vode, objasnio  je Miletić naglasivši kako, da bi se navedeni problem riješio, cijeli plato  Foruma treba ozbiljan restauratorsko-konzervatorski projekt koji bi sadržavao i reviziju popločenja te opsežne konzervatorsko-restauratorske  radove na rubnim dijelovima.
– Do takvih radova, potrebno je voditi brigu o redovitom održavanju  kanala oborinske odvodnje, ali naravno ni takve radnje ne mogu spriječiti nakupljanje vode u ekstremnim slučajevima naglih i/ili većih količina oborina, zaključio je Miletić.




Rimski Forum imao vrlo funkcionalna rješenja
Savršen sustav otjecanja oborinskih voda u starom Jaderu potvrdila je  i dr. sc. Kornelija A. Giunio, muzejska savjetnica u Arheološkom muzeju  Zadar. Prema njenim riječima, rimski Forum je imao vrlo funkcionalna i  učinkovita rješenja drenaže i odvodnje oborinskih i otpadnih voda, unatoč razvedenosti niveleta i poteškoće što ih je izazivala prirodna konfiguracija terena.
– Oko čitavog vanjskog perimetralnog zida kapitolija išao je kanal širine oko 40 cm, dobro obzidan, s krovnim crijepovima na dnu, dubok i do  70 cm. Na svojim završecima u visini čeonog zida kapitolija kanal se spajao sa sistemom drenaže forumskog pločnika. Drugi kanal, istih dimenzija i konstrukcije, tekao je uokolo trijema oko rimskog hrama s tri strane, naglo se rušeći i spuštajući prema Forumu. Što se tiče niveleta forumskog pločnika, može se utvrditi da je pločnik imao opću tendenciju  pada po dužoj osi od sjeverozapada prema jugoistoku, gdje je visinska  razlika iznosila 23 cm, objasnila je Kornelija A. Giunio dodavši kako se,  što se tiče nagiba po kraćoj osi, jasno zapaža osjetni pad od srednjeg pojasa pločnika prema periferijama, s visinskom razlikom od 5 cm sa svake  strane.
– To je učinjeno zbog otjecanja oborinskih voda. Blagim padom od  središnjeg uzdužnog pojasa ploča prema rubovima izbjegnuto je skupljanje vode na njegovoj površini. Donje stepenice uz dužu stranu bile  su konkavno izdubljene i kroz te otvore voda je tekla prema istočnom  kraju pločnika, koji je također niži od zapadnoga. Tu se voda ulijevala u  veliki kanal ispod današnje Ulice Šimuna Kožičića Benje, pojasnila je  Kornelija A. Giunio.