Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U boli se rađamo i preporađamo

07.04.2019. 13:06
U boli se rađamo i  preporađamo


Imala sam možda 6 godina, u proljeće, šetnja po Vruljici, mirisi i  ptičice, trčala sam kao ždrjebica puštena na slobodu, u jednom trenu  smotana kakva sam ostala i do današnjih dana, sapletem se i ko' klada,  raširenih ruku, sa licem prema naprijed tresnem po cijeloj dužini ravno  u koprive. Predivan dan se pretvorio kao munjom u samo jedno stanje  uma-BOL. Definicija bola u Wikipedii se navodi kao: "Neugodno osjetno i osjećajno iskustvo povezano s pravom ili potencijalnom ozljedom  tkiva, ili uvjetovano tom štetom ili ozljedom. Kao dio tjelesnog obrambenog sustava, bol okida mentalno i fizičko ponašanje koje pokušava  pronaći način da što prije završi bolno iskustvo. Istovremeno, bol predstavlja povratnu informaciju koja potiče učenje, čineći ponavljanje jednakog bolnog iskustva manje vjerojatnim.“
Pretpostavljam da bi bliske susrete sa koprivom mogli svi ispričati.  Moja prijateljica čak niti čaj ne može piti, jer miris ju trajno podsjeća  na nezgodno iskustvo. Pa eto, kako to često biva, sve je relativno. Ta bol  bi nas navodno trebala naučiti da izbjegavamo ovu biljku. No osim što  je baš svaki dio ove biljke ljekovit i jestiv, čak i taj njezin bolni dodir je  ustvari pravi blagoslov. Možda bi bilo pravilnije sjetiti se da je život sastavljen od bola i sreće, sunca i kiše, svijetla i tame. I da je sve to apsolutno potrebno.
Koliko pouka samo u karakteru ove biljke! A kada tome dodamo  znanstvena istraživanja koja nam saopćavaju spisak spojeva koje ovaj  zelenko sadrži sve postaje još zanimljivije. Neugledna izgledom, bolna  na dodir, pa opet jedna od najzdravijih biljaka u svakom svom dijelu i  to kao hrana, za zdravlje i za obući se. Od vlakana se radi tkanina koja  se savjetuje ljudima osjetljive kože. Ima sposobnost upijanja vlage vrlo  brzo, no jednako toliko brzo ju otpušta. Što tu tkaninu čini izrazito  ugodnom za nošenje i znojenje u njoj.
Kopriva je biljka za čišćenje i poboljšanje krv, djeluje na gušteraču i  pomaže snižavanju šećera u krvi, liječi upale urinarnog trakta, potiče  rad crijeva, koristi se za bolesti jetre, žuči, poremećaje sna, grčeva u  želucu, bolesti pluća, jača imunološke obrane organizma, ubrzava metabolizam, potiče rast kose i  ispadanje, pomaže kod nesanice,  infekcije  mokraćnog mjehura, kod prevencije bubrežnih kamenaca, pročišćava  krv, a kako je izuzetno bogata željezom jača slabokrvne osobe, alergije,  prehlada, giht, reuma, čir, povećanje prostate, koristi se za proljetno  čišćenje cijelog organizma uključujući i kožu koja je često ogledalo  zdravlja.
Svaki dio biljke ima svoja svojstva, iako se naravno i poklapaju. Trenutno su nam najzanimljiviji mladi listovi koji su izuzetno ukusno proljetno zelenilo. Možemo ih spremati kao špinat u ravijolima, lazanjama,  sa paštom, rižoto, pogačice, slane torte, sa jajima, pesto… Organizmu  nude paletu dobrobiti sa nutricionističkog stanovišta koji se prevode u  kamene-temeljce dobrog zdravlja: kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij,  natrij, vitamina C, B2, B5, K,  karoten – provitamin A, pigment kvercetin  flavonoid koji je snažni antioksidans i antihistaminik koji smanjuje jake  upale. Tako da je kopriva lijek za kožnu bolest koprivnjaču (urtikariju) i  za druge osipe i kožne alergijske reakcije. I tu se vraćamo na bol.
Moja draga prijateljica je upravo rodila svoju predivnu kćerkicu. Donijela ju je na svijet u boli. Nadam se da će malecka biti baš kao koprivica. Da će se znati braniti, a da će u sebi nositi nepregledno more kvaliteta. I biti dobra i jaka. Neće grom u koprive, kaže se. To i tom milom  biću želim. Znam da će ju boljeti i rast i život. No moja želja njoj je da  ju te boli izgrade kvalitetno i na pozitivan način. Moram priznati da  spominjem bol, jer baš kao po definiciji bilo me strah za  mamu i bebu,  jer ih obje volim. Reakcija potpuno normalna.
Kopriva ima sićušne kukice koje kada prodru u kožu uštrcaju spojeve  koji su identična kopija neurotrasmitera koji našem mozgu prenose informacije o boli. Histamin izaziva crvenilo i otekline. Seratonin utječe  na bol. No tada se događa čarolija ustroja našeg organizma. Na ovo odgovara tako da počne proizvoditi endorfine koji su anestetik i ublažavaju bol. Tako nas omame nakon sportskog napora, bola, artrtisa ali  i poroda. Kada nas ova biljka „opeče“ izazove kemijsku reakciju koja je za  nas blagoslov i lijek jer natjeraju tijelo da proizvede hormone sreće.  Ovo je vjerojatno najljekovitija biljka naših krajeva. I sve na njoj je predivno i korisno. Uključujući baš i ono što često smatramo negativnim.  Ali kada se bolje pogleda i dublje istraži, vidljivo je da je sve to upravo  njezina čarolija. Ova biljka je simbol borbenog Marsa, strasti, ljubavi,  zaštite, lojalnosti, blagostanja, snage zdravlja. O da. Želim ovoj maloj  bebi da bude baš kao kopriva, jer ju volim. Sretno ti rođenje Malecka.