Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

CVJETNICA PRAZNIH CRKVI »Svaki tamni čas doživljava svoje razjašnjenje, svaka patnja ima utjehu«

07.04.2020. 11:11


Crkva je obilježila Cvjetnicu, dan Isusova ulaska u Jeruzalem. Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje slavi se u nedjelju prije Uskrsa, što je i uvod u Veliki tjedan koji svojim sadržajem započinje veliku temu Isusove muke, smrti i uskrsnuća, takozvano »vazmeno otajstvo«.
Međutim, usprkos sunčanom vremenu, doduše s burom, nisu održani tradicionalni blagoslovi maslinovih grančica, procesije te svečani spomen muke i smrti Kristove. Prazne crkve, crkvena dvorišta i trgovi, nema blagoslova maslinovih grančica, niti procesije koja je zapravo Isusov trijumfalni ulazak na magarcu u Jeruzalem u dane prije Pashe, kad su mu svi vikali »Hosana sinu Davidovu« i mahali palminim granama.
Naime, nova bolest koronavirus COVID-19 i javne zabrane socijalnih kontakata promijenili su tradiciju i običaje, pučke i vjerske. Cijeli svijet se okrenuo naglavce. Zatvorile su se crkve koje su kroz povijest bila utočišta u kriznim vremenima, zatvorile su se i sinagoge i džamije.
– Za onoga koji vjeruje, nada se i ljubi, nezamislivo je da ga Bog napušta. Svaki tamni čas doživi svoje razjašnjenje, svaka patnja ima utjehu, kazao je fra Božo Mandarić, koji je u crkvi sv. Nikole Tavelića u Lišanima Ostrovičkim bez nazočnosti vjernika predvodio bogoslužje, blagoslov maslinovih grančica te svečani spomen muke i smrti Kristove.


Svatko se pita, zašto ova patnja
Naime, fra Božo, župnik Župe sv. Mihovila arhanđela u Lišanima Ostrovičkim, koja se nalazi u istoimenoj općini, rubnoj i najmanjoj lokalnoj jedinici u Zadarskoj županiji, u ovom vremenu pandemije putem Facebooka prenosi nedjeljna euharistijska slavlja, poneke tjedne crvene obrede te jednom mjesečno duhovnu obnovu.
– Draga braćo i sestro, ovaj dan doživljavate kao poseban dan jer bi cijela župa bila ovdje u hramu Božjem i s maslinovim grančicama u rukama bi išli ususret Gospodinu koji nam dolazi. On je Emanuel koji nama dolazi i vjerujem da danas s posebnim osjećajem pratite blagdan Cvjetnice, blagdan Isusove muke i kao nikad do sada doživljavate muku. Ne možete sudjelovati na slavlju, biti blizu i dočekati Gospodina jer znamo da je Isus nakon što je zaplakao nad Jeruzalemom i molio nad Jeruzalemom, krenuo je da ispuni Očevu volju i uzeti svoj križ kako bi ispunio ono što Bog od njega traži, poručio je fra Božo.
Čuli smo izvješće o Isusovoj muci i svatko se danas, kaže on, pita zašto patnja.
– Danas ne gledamo samo Isusovu patnju i muku već i svoju patnju i muku, gledamo zašto čovjek mora trpjeti. Isus koji je prihvatio svoju muku želi biti blizu nas, blizu naše patnje. On koji je pobijedio smrt i koji će slavno uskrsnuti da nam dade život, da nam olakša patnju, navodi fra Božo, župnik župe u Zadarskoj županiji koja ne pripada Zadarskoj nadbiskupiji već Šibenskoj biskupiji.


Isusovom patnjom prepoznajemo našu patnju
Muka Gospodina našega Isusa Krista je nama neshvatljiva. Ovaj današnji križ, kaže on, možemo reći muka i teret gdje ne možemo izaći iz svojih domova, gdje ne možemo biti i sudjelovati na misnim slavljima i obredima. Ova je patnja teška i mi preko Isusove patnje mi prepoznajemo našu patnju.
Ovdje možemo vidjeti kako se Isus osjećao kad su ga svi napustili, kada ga nisu prihvaćali. Kada su njegovi protivnici govorili protiv njega, kada Pilat pere ruke od osude, kad ga glavari, pismoznanci i svećenici isto tako odbijaju. Kada masa viče i galami, kada ga tjera od sebe, kad ga njegovi ne primiše. I Petar će ga zatajiti, a ostali će se učenici u strahu sakriti. Možete misliti kako je u trenucima odbačenosti Isusu bilo ići dalje.
– Danas s ovim blagdanom osjećamo istu tegobu, teška nam je zatvorenost, odvojenost, muka, strah o bolesti i zaraze, strah od smrti. Mi cijelu svoju domovinu, sve zemlje Europe, posvećujemo Blaženom srcu Marijinom. Jer je Gospa dolazila u teškim trenucima rata, kuge i pošasti, dolazio je Bog spasiti svoj narod. Bog je u nevolji došao spasiti svoj narod. Bog želi da patimo, da ga tražimo, poručio je fra Božo Mandarić.
 




Maslinove grančice, vanjski izražaj vjere


Običaj je nositi maslinove grančice u svoje domove da bi podsjećale kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem stekao život s Bogom, život u milosti. A grančice koje nosimo svojoj kući, vanjski su izražaj te vjere. Grančicama maslina okitit će se križ ili sveta slika u kući i ona će biti znak te podsjećati nas da ostanemo vjerni Kristu Isusu sve do druge Cvjetnice.
 
 


Ledenko: Fra Božo hvala na svemu, Bog vas blagoslovio


Kao vrsni govornik i propovjednik fra Božo Mandarić u homilijama vjerničkom puku putem društvenih mreža, prati ga od tisuću do sedam tisuća pratitelja, daje ohrabrenje i nadu da samo čvrstom vjerom u Spasitelja našeg Isusa Krista, možemo prebroditi sve poteškoće koje su pred nama, kazao je Marko Ledenko Mane, pučko-crkveni koroničar iz susjednog Vukšića.
Fra Božo je blagoslovio maslinove grančice za cijelu župu na centralnoj misi u crkvi sv. Nikole Tavelića, a nakon bogoslužja maslinove grančice su podijeljene crkvi u Lišanima te ispred crkve sv. Kate u Vukšiću i crkve sv. Ante u Buliću. Dragi fra Božo, hvala na svemu i vaš vjernički puk je uz vas. Bog vas blagoslovio, poručio je Ledenko.