Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Edison Boško: “Podržavam one koji će prihvatiti mjeru, ali smatram da je isplativije i sigurnije raditi”

07.04.2020. 19:25


Mjere koje je osmislilo Ministarstvo poljoprivrede za pomoć ribarskom sektoru i ribarstvu, gospodarskoj grani značajno pogođenoj pandemijom COVID-19, prihvatila je Europska komisija i objavila prijedlog izmjena uredbe o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo. Jedna od izmjena odnosi se na mogućnost provedbe mjere Privremenog prestanka ribolovnih aktivnosti zbog pandemije COVID-19.
Edison Boško iz Ceha ribara za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore kaže kako se radi o mjeri koja se zasniva na dobrovoljnoj odluci samih ribara hoće li ju prihvatiti ili ne.
– Najavljena mjera pruža mogućnost ribarima da, ukoliko to žele, obustave ribolov u vremenu od 8. travnja do 1. svibnja. Tu plaćenu mjeru mogu iskoristiti oni što love okružujućom mrežom plivaricom, odnosno srdelarom i u vremenu od 15. travnja do 16. svibnja koćari. Međutim, mi nismo radili od polovine prosinca do polovine veljače i ja osobno ću sa svoja dva broda raditi. S time se slaže i moja posada. Svima nama koji radimo ovaj posao teško pada izolacija u kućama, a posebice u stanovima.Tako nam je isplativije, a i smatram da smo u ovim uvjetima sigurniji na moru nego na kopnu, govori Boško dodajući kako on ispred Ceha podržava i one koji neće isploviti, odnosno koji će iskoristiti ovu mjeru i ostati na vezovima.


Riješen problem s prijevozom
– Mišljenja sam da je bolje raditi, a posebice sada kada su riješeni problemi s prijevozom ribe koju izvozimo. Naše glavo tržište su Italia i Španjolska koje su jako pogođene koronavirusom, ali prerađivačka idnustija nije stala. Radi i u inozemstvu i kod nas tako da nemamo problem s plasmanom ulova, ističe Boško izražavajući nadu kako će pandemija uskoro proći i život se vratiti u normalu. A koliko ribara će ostati na vezu bit će poznato u petak, 8. travnja, kada za one što love srdele i inćune kreće primjena mjere.
Iz Ministarstva ističu da će se navedene privremene obustave ribolova provoditi na cijelom Jadranu, a oni koji žele sudjelovati, moraju se držati svih uvjeta u Uredbi i to: plovilo mora biti vezano i ne smije se obavljati niti jedan oblik ribolova, u slučaju premještanja plovila mora se zatražiti odobrenje od Uprave ribarstva, članovi posade ne smiju obavljati bilo koju vrstu ribolova ili drugu djelatnost, plovilo mora imati dostatnu minimalnu ribolovnu aktivnost od ukupno 120 ribolovnih dana ostvarenih tijekom zadnje dvije kalendarske godine koje prethode podnošenju Zahtjeva za potporu.
Ribari koji ne žele sudjelovati u privremenim obustavama, ne moraju i mogu slobodno i dalje obavljati ribolov, ali oni neće moći ostvariti financijsku potporu.
Ranije provedene privremene obustave ne računaju se u maksimalno vremensko trajanje koje se je ranije moglo financirati, odnosno oni korisnici koji su iskoristili šest mjeseci plaćene privremene obustave (plivaričarski ribolov), također se mogu javiti na ovu mjeru.


Za obustavu se treba javiti na vrijeme
Zainteresirani korisnici na mail: [email protected] trebaju poslati obavijest da će sudjelovati u privremenoj obustavi s naznakom segmenta ribolova – plivarice ili koće, prvi najkasnije do 8. travnja, a drugi do 14. travnja.
Iz Ministarstva su izvijestili kako su paketom mjera predloženim od strane Europske komisije, osim ribara obuhvaćeni i uzgajivači ribe te školjaka, kojima je također omogućena dodjela kompenzacije za privremenu suspenziju ili smanjenje proizvodnje radi epidemije COVID-19.
– Povećan je postotak sredstava za provedbu planova proizvodnje i stavljanja na tržište s 3% na 12% prosječne godišnje vrijednosti proizvodnje, a omogućena je i provedba mjere »Potpora za skladištenje« do 31. prosinca 2020. godine. Republika Hrvatska bila je jedna od predvodnica zemalja država članica EU i inicijatorica izmjena zakonodavnih okvira EU vezanih uz pitanje dodjele financijskih sredstava pomoći ovome izrazito osjetljivom i pogođenom sektoru. Pod uvjetom da Vijeće i Europski parlament usvoje prijedlog Komisije, a nema razloga da ne bude tako, predložene mjere pomoći će u zaštiti radnih mjesta, očuvanju opskrbe hranom, veće stabilnosti na tržištu, ublažavanju rizika od gubitka te spriječiti najgori scenarij – zatvaranje tvrtki i obrta koji se bave akvakulturom, ribolovom ili preradom. Donošenje ovih izmjena uvelike će pomoći sektoru i pripremiti ga za održivi oporavak, uz druge mjere donesene od strane Vlade Republike Hrvatske i propisa vezanih uz državne potpore sektoru ribarstva, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.