Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Gradski derbi pripao »starijem bratu«

07.04.2021. 06:42


Košarkaši Zadra svladali su Sonik Puntamiku u susretu 29. kola HT Premijer lige rezultatom 68:80. Pružali su Puntamičani dobar otpor sve do sredine četvrte četvrtine te su u jednom trenutku ozbiljno priprijetili favoriziranim gostima, no u završnici je do izražaja došla individualna kvaliteta Mršićevih trupa koje su stigle do 24. ovosezonske pobjede u hrvatskom prvenstvu. Desetodnevna pauza ostavila je traga na domaćim košarkašima kojima je bilo potrebno nekoliko minuta da »upale motore« i dođu na željenu radnu temperaturu, dok su momci s Višnjika, osokoljeni vrijednom regionalnom pobjedom u Čačku, od samog početka čvrsto i odgovorno ušli u susret. Led su, doduše, probili »Soniksi« koji su poveli 2:0, no bila je to, pokazat će se, prva i jedina prednost Puntamike. Uslijedio je nalet Zadra koji je vezao deset poena bez odgovora, a nije trebalo dugo čekati ni da se igrači Veljka Mršića odvoje i na prvu dvoznamenkastu prednost. Dogodilo se to već sredinom prve četvrtine kada je Domagoj Vuković s linije slobodnih bacanja odveo svoju momčad na 4:14. U prvih deset minuta gledali smo prilično efikasnu košarku u kojoj su napadi bili na višoj razini od obrana, a takva je igra išla na ruku »starijem bratu« koji je pretkraj prve četvrtine otišao na visokih 14 razlike.


Buđenje Sonika
Kako je vrijeme odmicalo tako su se Puntamičani polako počeli buditi, što se prije svega odnosi na njihov šut za tri poena. Petani i Zovko su krajem prve četvrtine dvama ubačajima iza linije 6,75 nagovijestili bolje izdanje domaćina koji je nakon nove trice Tea Petanija na otvaranju druge dionice prepolovio zaostatak (21:28). Bio je znak da su »Soniksi« uspostavili terensku ravnotežu pa smo u narednih nekoliko minuta gledali izjednačenu košarku u kojoj se prednost Zadra kretala između sedam i deset poena. Uspjeli su Vlašićevi momci usporiti favorizirane goste, no za potpuni povratak nedostajala im je bolja kontrola skoka. Zadrani su u prvom poluvremenu u potpunosti dominirali pod obručima (11-20), pa su na veliki odmor otišli sa zalihom od devet poena (37:46).


Razlika u kvaliteti
S obzirom na viđeno, bio je rezultat s kojim su u oba tabora mogli biti zadovoljni. Puntamičani su imali »živu utakmicu« i priliku da u nastavku dodatno »zapapre« favoriziranom suparniku, dok su u gostujućim redovima dobili injekciju protiv opuštanja u drugih 20 minuta. Kako to s vakcinama obično biva, trebalo je sačekati nekoliko napada da igrači s Višnjika reagiraju na nju, što su »Soniksi« iskoristili da se na krilima raspoloženog Zovka približe na samo minus četiri (46:50). Mršićeve trupe su ponovno muku mučile s izgubljenim loptama (čak 15 u prve 24 minute), no razlika u kvaliteti ipak je bila vidljiva pa je momcima u plavim dresovima trebalo tek nekoliko minuta smirenije igre u napadu da se vrate u mirne vode. Onuaku je s dva ubačaja pokrenuo, a Kodi Justice lijepim zakucavanjem zaključio seriju 2:11 nakon koje je semafor pokazivao 50:65 za Zadar.




Mirna završnica
Osim neugodnog minusa, domaćinima su probleme stvarale i četiri osobne pogreške Marina Šarlije i Daniela Zovka koje su otupjele obrambenu oštricu Vlašićeve momčadi te se činilo da gosti mirno brode ka novoj pobjedi u hrvatskom prvenstvu. Karte je nakratko promiješao »došljački« trio Runjić-Vručinić-Rašić koji je u manje od 60 sekundi primakao svoju momčad na 62:71, no tada su na scenu stupili Jure Planinić i Kodi Justice te s devet poena riješili pitanje pobjednika pa smo do kraja gledali rutinsko odrađivanje posla sastava s Višnjika. Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Chinanu Onuaku i Antonio Jordano s 14, odnosno 12 poena, dok je Puntamičane predvodio Daniel Zovko s 15 koševa.


SONIK P. 68 – ZADAR 80
(18:28, 19:18, 15:21, 16:13)
ZADAR – Dvorana Jazine. Bez gledatelja. Suci: Denis Hadžić, Bojan Kruljac i Karlo Mirčeta.
SONIK P.: Vladović 12, Rašić 2, Runjić 3, Cvitković 11, Zelanto 2, Palčić, Šarlija 3, Vručinić 12, Zovko 15, Manojlović, Gospić, Petani 8. Trener: Hrvoje Vlašić.
ZADAR: Carter 9, Palokaj 5, Vuković 11, Mavra 8, Onuaku 14, Jordano 12, Justice 11, Bursać, Junaković 6, Planinić 4, Kraljević. Trener: Veljko Mršić.