Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Grdović: U maloj smo prednosti

06.05.2011. 22:00
Grdović: U maloj smo prednosti


Mislim da smo mi u maloj prednosti, bez obzira što imamo nekoliko ozlijeđenih igrača. Odlučivat će detalji, jer se derbiji nikada ne mogu prognozirati i ne može se očekivati sigurna pobjeda, neovisno o jakosti momčadi – kaže Josip Grdović, trener Zadra


“Nadam se da će  doći što više publike i da će biti  korektno navijanje” – prva su to razmišljanja Josipa Grdovića, trenera  Zadra, uoči večerašnjeg  gradskog okršaja protiv Borik  Puntamike.
U dvoboj trenutno trećeplasirane i šestoplasirane  momčadi lige za prvaka, Zadrani ulaze kao veliki favoriti,  s obzirom da su do sada sakupili dvostruko više pobjeda  (8-4). Jedna od njih bila je i u  prvom susretu s Borikom na  Višnjiku, kada je završilo  77:45, bez ikakve neizvjesnosti. Ovoga puta bi u Jazinama  ipak trebali imati nešto teži  zadatak, budući da su Puntamičani kod kuće postizali  mnogo bolje rezultate nego u  gostima i vjerojatno su izvukli  neke pouke iz prve utakmice. Ipak, kvaliteta je  jasno na strani “starijeg  brata” i mnogo toga će  ovisiti o njegovom pristupu i  igri tijekom utakmice.
– O utakmici nemamo što  puno govoriti, osim da će i  Borik Puntamika i Zadar htjeti dobiti gradski derbi. Mislim  da smo mi u maloj prednosti,  bez obzira što imamo nekoliko  ozlijeđenih igrača. Odlučivat  će detalji, jer se derbiji nikada  ne mogu prognozirati i ne  može se očekivati sigurna pobjeda, neovisno o jakosti  momčadi – kaže Grdović.
Posljednji put ste uoči utakmice također kazali kako će  odlučivati detalji pa je završilo 32 razlike u korist vaše  momčadi.
– I tada je odlučio neki detalj. Taktički to može biti ovako ili onako. Nešto je odlučilo,  ali o taktici i pripremi utakmice ne bih govorio. Zato i  kažem da su derbiji u bilo  kojem sportu nezahvalni za  prognozirati.
Svi žele igrati u Zadru
Grdović je upozorio na još  jedan detalj, a to je motiviranost igrača Borika, koja u  prvoj utakmici nije bila faktor  prevage, ali bi zato ovoga puta  mogla biti još i veća.
– Često se događalo da  igrači, koji su igrali za jedan  klub pa na njih više nisu  računali, budu odlučujući u  dvobojima protiv svog bivšeg  kluba. Mislim da će igrači Borika dati više od sto posto  svojih mogućnosti da bi dokazali da su oni igrači za Zadar, s obzirom da su praktički  svi trenirali u nekoj selekciji  Zadra. Svima je san da igraju  za klub gdje su započeli  igračku karijeru. Borik igra  dobro, igrači koji su ponikli u  Zadru su nosioci igre i normalno je da se žele vratiti u  matični klub i pokušat će se  dokazati.
Kako planirate riješiti mogući problem s Borikovim  šutom iza linije 6,75?
– Pokušat ćemo odigrati korektnu obranu na njihovim  šuterima.
Protiv Alkara ste primili nekoliko otvorenih trica.
– Na toj utakmici smo igrali  onoliko koliko nam je bilo potrebno, s obzirom da imamo  manji broj igrača u rotaciji  zbog ozljeda. Zato smo igrali  malo ležernije pa me te trice  Alkara ne zabrinjavaju. Šuterski rang Borika je veći nego  Alkara i zato ćemo malo više  pažnje obratiti na taj segment.  Pokušat ćemo to spriječiti i  mislim da ćemo uspjeti.
Vjerojatno će Borik igrati  nešto višim intenzitetom nego  Alkar, jer za to ima mogućnosti.
– Ima mogućnosti, ali ovisi  tko će kontrolirati utakmicu.  Nadam se da ćemo to biti mi, a  vidjet ćemo kako će se razvijati utakmica.
Vladović na  raspolaganju
Trener Zadra ima razloga  za optimizam uoči večerašnje  utakmice. Temelji ga prije  svega na dosadašnjem učinku  svoje momčadi protiv A-1 ligaša, koje je pobjeđivala bez  ikakvih problema, u prosjeku  sa više od 22 razlike. Osim  toga, protiv Borika će moći  računati i na kapetana Jakova  Vladovića, koji je propustio  posljednje četiri utakmice  zbog ozljede nožnog palca.
– Vidjet ćemo koliko će  moći. U četvrtak je prvi put na  treningu igrao na dva koša i  treba vidjeti koliko će biti upotrebljiv.
U svakom slučaju, svaka  pomoć će dobro doći, budući  da je Grdović i ranije govorio  kako ima problema zbog  skraćene rotacije na vanjskim  pozicijama, najviše na jedinici. Osim zadarskog gradskog okršaja, večeras se igraju  i preostale tri utakmice 12.  kola lige za prvaka, od kojih  jedna posebno zanima Zadrane. Riječ je o zagrebačkom  derbiju Cedevite (10-1) i Zagreba (9-2) u Sutinskim Vrelima, koji direktno odlučuje o  poretku na vrhu tablice. Naime, u slučaju pobjede Cedevite, ona bi osigurala startnu  jedinicu, te omogućila Zadru  (8-3) da pobjedom ponovno  preskoči Zagreba zbog bolje  koš razlike u međusobnim  susretima. Ako bi, pak, Zagreb pobijedio, situacija bi se  potpuno zahuktala, jer u sljedećem kolu igraju Zadar-Cedevita, a u posljednjem Cibona – Zagreb.
– Zagreb i Cedevita su podjednako kvalitetne momčadi i  ishod te utakmice je neizvjestan. Oboje imaju ambicije da  postanu prvaci Hrvatske. Sve  je otvoreno, jer treba vidjeti u  kakvom će sastavu zaigrati jedni i drugi. Odlučit će detalji, a  mislim da je u maloj prednosti  Cedevita – smatra trener Zadra.
 


A-1 liga za prvaka




Raspored 12. kola: Borik Puntamika – Zadar (20), Alkar – Zabok (20,15),  Cedevita – Zagreb (20,30), Cibona – Split (20,30).


 


Marčinković: Ponoviti recept iz prve utakmice


Pavle Marčinković jučer je napunio 22 godine, a uoči večerašnje  utakmice kaže.
– Situacija u prvenstvu se dosta zakomplicirala, ali vjerojatno će nakon  ovoga kola biti nešto jasnija. Mi idemo utakmicu po utakmicu, kao i do  sada, prvo na pobjedu protiv Borika, a tek onda ćemo razmišljati o  Cedeviti. Borik se sigurno neće predati unaprijed i nećemo ga podcijeniti.  Ovo je ipak gradski derbi i oni će sigurno ići na pobjedu.
Koji recept treba primijeniti da Zadar ostane neporažen protiv A-1  ligaša?
– Onaj kojeg smo primijenili na prvoj međusobnoj utakmici. Tada smo  vrlo brzo slomili njihov otpor i to je najvažnije u utakmicama protiv tih  “slabijih” momčadi, bez podcjenjivanja ikoga. Oni se “napale” na jačeg  protivnika i zato je važno da im odmah na početku slomimo agresivnost i  srušimo koncepciju. Ako to uspijemo, bit će nam lakše dalje igrati. U prvoj  utakmici smo to napravili i nastojat ćemo to ponoviti večeras – ističe krilni  igrač Zadra.


Kadeti sa Splitom, Zagrebom, Dubravom i Valpovom


Od 18. do 22. svibnja u Splitu i Šibeniku održat će se poluzavršni turniri  prvenstva Hrvatske za kadete. Mladi košarkaši Zadra, koji su se tamo  plasirali osvojivši treće mjesto na prvenstvu Dalmacije, smješteni su u  skupinu B u Splitu, gdje će odmjeriti snage sa Zagrebom (1. momčad  Centra), Splitom (2. Dalmaciji), Dubravom (4.momčad Centra) i Valpovom  (1. momčad Istoka). U skupini A u Šibeniku igrat će Jolly JBS, Međimurje,  Cedevita i Feniks, te prvoplasirana momčad Zapada, koja još nije  poznata.


Juniori danas u 18 na portalu Kosarka


Juniori Zadra danas (18 sati) u dvorani Vijuš u Slavonskom Brodu, uz  izravan prijenos na portalu kosarka.hr, igraju polufinale prvenstva Hrvatske  protiv Dubrave. Izabranici Petra Popovića na završni turnir plasirali su kao  najbolja momčad svoje skupine poluzavršnog turnira u Šibeniku. Pobijedili  su tada Cedevitu, Cibonu, Međimurje i Kastva. Dubrava je, pak, u svojoj  skupini bila drugoplasirana, s omjerom 3-1, koliko je imao i Brod, koji ju je  pobijedio u međusobnom ogledu. Iza su ostali Zagreb i Split (2-2), te Borik  Puntamika bez pobjede. Drugo polufinale večeras od 20 sati igraju domaćin  Brod Svjetlost i Cedevita. Finale je na rasporedu sutra u 18 sati, dok  utakmica za treće mjesto počinje u 16, sve u prijenosu na portalu  Kosarka.
– Idemo gore s velikim ambicijama, s obzirom na rezultate koje smo  ostvarili ove sezone. No, znamo da nas čeka težak posao, jer favoriti ne  pobjeđuju uvijek, naročito u juniorskoj kategoriji, gdje dosta toga ovisi o  danu. Dubrava je solidna, što je pokazala i na poluzavršnom turniru, ali  objektivno mislim da bi mi trebali igrati finale. Igrači su spremni i napravit  ćemo sve da odemo do kraja – razmišljanja su trenera Popovića uoči puta  u Slavoniju.


 


Banić odličan, Bilbao osigurao doigravanje


U pretposljednjem kolu ACB lige Bilbao je kod kuće očekivano pobijedio  fenjeraša Menorcu sa 90:74, iako je na poluvremenu bio u minimalnom  zaostatku. Utakmicu je prelomio u posljednjoj četvrtini, koju je dobio sa  27:14. Marko Banić igrao je 27 i pol minuta i postigao 16 poena (6-9 za dva,  4-5 sl.bacanja), uz 4 skoka, po jednu asistenciju i osvojenu loptu, te 8  pretrpljenih prekršaja, čime je zavrijedio valorizaciju 24. Isti broj poena  ubacio je i Alex Mumbru, koji je tome dodao 6 skokova i 8 asistencija (val.  27). Hervelle je dodao 15 poena, a Jackson 14, uz valorizaciju 24. Baski se  sada nalaze na 6. mjestu, s omjerom 20-13, koliko ima i Gran Canarija, koja  je u prednosti jer je slavila u oba međusobna susreta. Sedma Fuenlabrada  ima 19-14, ali bi u slučajnu istog broja bodova na kraju također bila u  prednosti nad Bilbaom. U posljednjem kolu Banićeva momčad gostuje kod  Estudiantesa (16-17), koji više nema šanse za doigravanje. Gran Canaria ide  u goste već otpisanoj Granadi (7-26), a Fuenlabrada dočekuje Joventuta  (14-19), kojemu ta utakmica ne donosi ništa. Prvo mjesto osigurala je  Barcelona (27-6), drugo Real Madrid (24-8), a treće je u rukama Valencie  (23-10), koja ga mora potvrditi pobjedom u posljednjem kolu, jer bi je zbog  boljeg međusobnog omjera mogla preskočiti Caja Laboral (22-11). Za  posljednje osmo mjesto koje vodi u play-off bore se još Unicaja (gostuje kod  Barcelone) i Valladolid (gostuje kod Cajasol Seville), oboje sa po 18 pobjeda  i 15 poraza. Zanimljivo je da Fuenlabrada teoretski može završiti i na 5.  mjestu (ako pobijedi, a Bilbao i Gran Canaria izgube), ali i na 9., izvan zone  doigravanja (ako izgubi, a Unicaja i Valladolid pobijede).