Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ćurko: Spremni smo za još bolju turističku sezonu

07.05.2019. 11:26
Ćurko:  Spremni  smo za još  bolju  turističku  sezonu


Grad Nin spreman je za turističku sezonu i priliv gostiju kojim se  broj stanovnika od oko tri tisuće poveća i za pet puta u samoj špici sezone. Saniran je veći dio štete na gradskoj imovini od poplave u rujnu 2017.  godine procijenjene na oko milijun kuna, a popravljeno je i gotovo sve  što su zimus uništili orkanska bura i požar, koji je u jednom trenutku čak  i ugrozio 200-tinjak kuća i crkvicu sv. Nikole u Zatonu. 
Na ulazu u Nin, kod Donjeg mosta na kojem su u tijeku radovi u sklopu kapitalnog projekata Grada na sustavu izgradnje kanalizacijske  mreže, koji se kroz sustav javne odvodnje aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi  financira bespovratnim EU sredstvima, leže polomljeni desetke godina  stari borovi kao podsjetnik na jačinu nevremena koje je zahvatilo taj kraj.  Još uvijek nisu uklonjeni jer su vlasnici zemljišta Hrvatske šume, kaže  gradonačelnik Emil Ćurko koji nas je zajedno s pročelnicom Marijanom  Ramov proveo kroz grad i okolicu gdje su se užurbano izvodili radovi na  uređenju plaža, betonskih i drvenih šetnica, razni građevinski radovi,  postavljala unificirana javna rasvjeta…
Komnalac i Nini turizam 
– Hrvatske šume provele su postupak javne nabave, ali još uvijek postupak nije okončan što je preduvjet da se krene s uklanjanjem polomljenih stabala. Mi nemamo problem s administracijom i postupcima javne  nabave na koje ode i po nekoliko mjeseci jer nam većinu radova obavljaju naši djelatnici iz komunalne tvrtke Komunalac Nin. Tamo je zaposleno 30 radnika koji su zaduženi za održavenje plaža, a kako je orkanska  bura poharala ovo naše područje, bilo je jako puno posla na uređenju  plaža počevši od dohrane, pa do popravka i zamjene suncobrana,  koševa za smeće i slično, kaže Ćurko dodajući kako djelatnici Komunalca sami izrađuju suncobrane, montažne objekte za plaže, klupe, svlačionice i slično, što je uvelike umanjilo troškove za tu namjenu, ali i dodatno utjecalo na onaj estetski dio budući da je sve to unificirano. 
Pročelnica Ramov istaknula je kako su djelatnici Komunalca zaduženi  i za održavanje starih zidova, gradskih bedema te opločavanje ulica i trgova. Pojasnila je kako to mogu jer su ishodili rješenje od Ministarstva  kulture za obavljanje radova na nepokretnim kulturnim dobrima te ostalim poslovima u zaštićenoj povijesnoj cjelini među kojima i manje  zahtjevne restauratorske radove. Veliku uštedu takvim ustrojem Ćurko je  postigao i nakon što je pod naležnost Komunalca stavio gradska parkirališta te uveo komunalno redarstvo. 
– Kad sam preuzeo funkciju gradonačelnika 2005. godine zarada od  naplate parkiranja bila je oko 130 tisuća kuna, a rashodi 150 tisuća.  Prošle godine zaradili smo 3,3 milijuna kuna što je neusporedivo više.  Nešto novca uprihodili smo i od naplate kazni za koje su ovlašteni naši  komunalni redari, no oni su puno doprinijeli u uvođenju reda što nam je  prvenstveno i bio cilj. Kao pun pogodak pokazalo se osnivanje gradske  tvrtke Nin turizam u kojem je zaposleno desetak stalnih djelatnika, a tijekom ljetnih mjeseci još 50-ak sezonaca. Njima smo prepustili koncesije tako da više nemamo problema ni s naplatom, a ni s nekim drugim  stvarima s kojima smo ranije imali. Oni upravljaju ugostiteljskim i drugim objektima gdje ljeti zapošljavamo naše studente i srednjoškolce. Ponosni smo na činjenicu da tijekom ljeta niti jedan srednjoškolac ili student iz Nina, koji želi raditi takav posao, nije nezaposlen, ističe Ćurko  dodajući kako Grad Nin brine i o turističkoj ponudi pa tako godinama  već financira Ninsko kulturno ljeto, a pročelnica Ramov dodala je kako  su svi događaji u sklopu te manifestacije – kazališne predstave, koncerati  svih mogućih izvedbi od jazza, zabavne glazbe, klasike, nastupi ansambla poput Lada ili Linđa, izložbe te razne manifestacije koje organizira  tvrtka Nin turizam, potpuno besplatni za posjetitelje.
Za plaže 1,2 milijuna kuna 
– Kako bi našim sugrađanima omogućili da se rekreiraju i zabavljaju financiramo i sportske klubove, rad Kulturno-umjetničkog društva Branimir i Tamburaškog orkestra koji ima članove svih generacija od najmlađih, preko onih srednjg uzrasta do seniora, zatim mažoretkinje i  slično, a uređujemo i dječja i sportska igrališta koja uz lokalno stanovništvo mogu koristiti i turisti, napominje Ćurko dodajući kako u Gradskoj upravi misle i na stanovnike okolnih mjesta koja su im pod ingerencijom te da su za sredstva iz EU fondova nominirali projekte za uređenje  igrališta u Ninskim Stanovima i Zatonu. 
– Nadamo se da ćemo uspjeti povući sredstva iz EU fondova za ta igrališta. To nije jednostavno. Evo, primjerice, aplicirali smo projekt za Informativni centar koji je trebao biti smješten u staroj jezgri grada, u blizini  škole i dječjeg vrtića. U sklopu njega planirana je multimedijalna dvorana, prostor za degustaciju i promociju gastro ponude, suvenirnica i slični  sadržaji. Projektnu dokumentaciju platili smo oko milijun kuna, no projekt nije prošao radi visokog koeficijenta razvijenosti grada Nina, pojasnila je pročelnica Ramov ističući da ipak nije kasno za realizaciju te da će  isti projekt na idućem natječaju nominirati ponovno.  
Ćurko je za zadovoljstvom konstatirao kako su u nizu radova koji za cilj imaju jačanje kulturnog turizma i posjećenosti grada pri samom kraju  oni na uređenju Branimirove obale sa šetnicom koja vodi ka zaštićenoj  povijesnoj jezgri. 
– Opločavanju se hodne površine i grade ogradni kameni zidovi nakon  čega slijedi postavljanje diskretnih rasvjetnih tijela uz šetnicu, završetak  hortikulturnog uređenja te postavljanje urbane komunalne opreme. Pri  kraju su i radovi na plaži Ždrijac i Kraljičinoj plaži uz lokalitet ninskog  peloidnog blata. Plaže su, naime, također stradale u polplavi. Ove godine  te plaže nadohranjujemo pijeskom postupkom refuliranja, koje izvodi  tvrtka Vodoprivreda Vinkovci d.o.o. , a radovi su vrijedni 1,2 milijuna kuna, kazao je Ćurko te naveo kako će u sklopu radova za nadolazeću sezonu djelatnici Komunalca osvijetliti plažu Ždrijac i na njoj izgraditi javni  toalet, dovršiti drvenu šetnicu uz Kraljičinu plažu te izgraditi zid pored  ninskih bora. Također, uredit će i neke makadamske puteve kako bi turisti mogli u obilazak grada i okolice i na biciklima. A uz ostalo turisti u  bližoj okolici mogu vidjeti i trajne nasade voćaka.
– Još je jako puno manjih i većih gradilišta na području grada i okolice.  Puno ulažemo u infrastrukturu i kulturnu ponudu tako da očekujemo  ako ne bolju, onda barem jednako dobru turističku sezonu kao protekle  godine, zaključio je gradonačelnik Ćurko. 


 


 




 


 


Vila s najljepšim antičkim podnim  mozaikom u Hrvatskoj


Na tri ninske gradske lokacije nedavno je postavljena moderna javna rasvjeta. No,  to nije išlo jednostavno jer se moralo voditi računa o brojnim kriterijima propisanim  za osvjetljavanje kulturnih dobara. 


– Puno specifičnih uvjeta diktiralo je odabir rasvjete, a u našem slučaju morali  smo misliti i na to da rasvjeta ne ometa bogati ptičji svijet koji ovdje obitava, kaže  pročelnica Ramov izražavajući zadovoljstvo što je u tijeku realizacija projekta Kulturna ruta. Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri gradovi Nin, Pag i Benkovac.


– U projektu Kulturna ruta, putevima liburnskog, rimskog i starohrvatskog nasljeđa, Grad Nin participira izradom projektne dokumentacije za izgradnju zaštitnog  paviljona iznad rimske vile Urbana koja se nalazi u povijesnoj jezgri na parceli od  cca. 1100 metara četvornih. Smještena je istočno od nekadašnjeg rimskog foruma,  najvećeg hrama na području Hrvatske iz tog perioda antike. Datira iz I. stoljeća, a  ima najljepše izvedene podne mozaike iz tog vremena, usudila bih se reći u Hrvatskoj, kaže ninska pročelnica dodajući kako je u planu da se tu izlože ornitološki materijali prikupljani posljednjih 20 godina i na taj način uz mozaike upotpuni turistička ponuda. Nakon zaštite prostora Grad planira apliciranje projekta za izgradnju  paviljona na natječaju za sredstva iz EU fondova.


 


 


Arheolozi otkrili jednobrodnu  crkvicu s polukružnom apsidom


Tijekom čišćenja zaraslog dijela nekadašnjeg puta na području lokaliteta "Banovac", kojim je nekada išla procesija Gospe od Zečeva, Grad Nin je odlučio iz proračuna izdvojiti i novac za arheološka istraživanja kojima je otkrivena jednobrodna  crkvica s polukružnom apsidom dimenzija 13×7 metara. Čeka se analiza arheološke  građe kako bi se preciziralo iz kojeg perioda datira, a prema stilskim osobinama pretpostavlja se kako je izgrađena u razdoblju od XIII. do XV. stoljeća. 


– Crkva se u znanstvenoj literaturi veže uz titulara sv. Margarite, iako neki novi podaci nude mogućnost kako se ipak radi o crkvi sv. Margarite. U tijeku su radovi na  konzervaciji arhitektonskih ostataka crkve, nakon čega će se uz uređenje okolnih puteva omogučiti valjana prezentacija i valorizacija ovog srednjovjekovnog lokaliteta,  kazala je pročenica Ramov. 


 


 


 


Mostovima urušenim u poplavi vraća  se vizura


Radovi na ninskim kamenim mostovima, spomenicima kulture od XIV. do XVI.  stoljeća, koji su urušeni u katastrofalnoj poplavi 2017. godine, u punom su zamahu. 


– Na Donjem ninskom mostu završeni su radovi na injektiranju cementa i pilota  koji se nalaze na muljevitom dnu dubine i do 16 metara te ojačavanju bokova mosta. Slijedi betonaža gornje ploče ispod lukova mosta, dok se na Gornjem mostu uz  radove injektiranja istovremeno obavljaju i poslovi pilotiranja. Za oba mosta je isti izvođač radova, tvrtka Spegra d.o.o. iz Splita, a ukupna vrijednost radova je oko 30  milijuna kuna, kaže gradonačelnik Emil Ćurko dodajući kako ti radovi uključuju rekonstrukciju, odnosno izgradnju mostova, odmuljivanje u pojasu od 30-50 metara te  produbljivanje morskog dna radi velikih nanosa koji su se nataložili tijekom poplave.  Napomenuo je i kako se koriste specijalni građevinski materijali namijenjeni upravo  za muljevite površine.


 


 


Nova šetnica uz sv. Nikolu, vrata  bivše tvornice duhana u Grbama 


Kako bi sačuvali od propadanja ostatke prve takve tvornice duhana u Dalmaciji i  gospodarskog kompleksa nekadašnjih veleposjednika Manfrina iz XVIII. stoljeća u  Grbama, odnosno ostatke arhitekture te monumentalna vrata s natpisnim pločama  koji su preventivno zaštićeno kulturno dobro, iz Gradske uprave Nina odlučili su sanirati ta vrata. Pokrenut je postupak preventivne zaštite kulturnog dobra, rješavanja  imovinskih suglasnosti s vlasnicima okolnih parcela, izrade projektne dokumentacije  za sanaciju te prometne regulacije za vrijeme trajanja zaštitnih radova na konzervaciji – sanaciji koje izvodi tvrtka Nigra d.o.o iz Zadra uz konzervatorski i stručni arhitektonsko-statički nadzor. Ovih dana djelatnici Komunalca dovršili su izgradnju nove  drvene šetnice uz romaničku crkvu sv. Nikole koja je stradala u poplavi 2017., a potom i u orkanskom nevremenu i požaru u velječi ove godine. Time se ponovno uspostavila komunikacija brojnih izletnika i posjetitelja prema ovom jedinstvenom kulturnom dobru iz XII. stoljeća.


 


 


Bivši vrtić postat će smještajno- uhostiteljski objekt


Kako je u tijeku izgradnja novog dječjeg vrtića Grad Nin je zgradu u kojoj je bio vrtić odlučio prenamijeniti u moderan i udoban smještano-ugostiteljski objekt. U tijeku  je izrada projektne dokumentacije za obnovu i prenamjenu zgrade koja je sagrađena  za potrebe rada antimalarične stanice. Gradnji je prethodilo osnivanje Instituta za  proučavanje i suzbijanje malarije u Trogiru 1922. godine od strane higijeničnog Zavoda Banovine Hrvatske. Služila je kao svojevrsna karantena kroz koju su morali  proći svi oni koji su donosili iz okolnih sela i mjesta hranu i druge proizvode kako bi  se ispitivala kvaliteta i ispravnost.